Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija hripavost

hripavost

Pozdravljeni!Pišem vam ker sem v skrbeh zaradi mojega očeta.Že dlje časa je hripav.Šel je do zdravnika in zdravnik ga je takoj poslal na kliniko v lj.Na kliniki so mu določili diagnozo:TU PLICEA VOCALIS SIN:Zraven pa napisali:Sluznica mehkega neba ustnega,spodnjega žrela živo rdeča,brez pataloških oblog.Sluznica grla bledo rožnata,desna glasilka sivkasta,gladka.Leva skoraj v celoti zajeta neravno tumorozno raščo.Gibljivost rahlo omejena.
Oče kakšnih krvavih izpljunkov nima,niti ga ne boli in ni nobenih drugih sprememb razen hripavosti.Moral pa bo na operacijo.PROSILA pa bi vas,če mi lahko to kar sem vam napisala razložite,kaj pomeni diagnoza,kakšne vrste operacija je to?kako poteka in koliko časa traja?obstaja kakšno tveganje?in kakšno je zdravljenje po operaciji??
že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor,in oprostite če je kje kaj narobe napisano.

Spoštovani!

To kar ste napisala, je lahko nevarno, lahko je resna bolezen, ki se zdravi (odvisno od histološke dijagnoze) z operacijo ali z obsevanjem ali pa s kombinacijo teh dveh. Kakšna je operacija pa je odvisno kam natančno se širi tumor (to ve le zdravnik, ki je gladal oziroma bo gledal vašega očeta v narkozi). Prvo se namreč grlo natančno pogleda v narkozi, odvzame košček tkiva za preiskavo in se potem odloči o natančnem zdravljenju.

LP IB.

Pozdravljeni!Šeenkrat vam hvala za odgovor.Zanima pa me še to,ali je ta njegova bolezen lahko povezana tudi s tem,ker je on že dolga leta kadilec in alkoholik?Ali se mu to po operaciji,ali obsevanju lahko ponovi?
Hvala in lep pozdrav
janja

Spoštovani!

To ponavadi pride od kajenja in alkohola. Če je to rak, potem se lahko ponovi, ni pa to sigurno, da se bo.

LP. IB.

Pozdravljeni,sedaj je oče dobil nov izvid,po podrobnejšem pregledu,ki so ga opravili ko je bil pod narkozo.Izvid opisuje tumorsko zadebeljeno levo glasilko,anteriorno komisuro,spremembe v paraglotisnem maščevju levo brez jasnih tkivnih prodorov skozi hrustanec,tumor se širi na levo ariepiglotisno gubo,kraniokavdalno se rasteza 2cm.obojestransko v regijah II povečani bezgavki-levo 2.7×1.4 DESNA 2.5×1.1cm.levo je vidna še ena v velikosti 8mm na meji z regijo I.te bezgavke so sumljive,niso pa jasno pataloške.v regiji II levo tik pred arterijo.karotis tipna 1.5cm velika,okrogla bezgavka,ki pulzira skupaj z žilo.odločili so se za primarno zdravljenje z radioterapiko, verjetno z dodatkom kemoterapije,imel pa bo 35 obsevanj.
oče je sedaj nehal kaditi in opaža krvav izpljunek.Prosila bi vas da mi poveste kaj točmo se dogaja,kako resno je,kakšne so posledice terapije,zakaj ima oče krvav izpljunek??se bo ta bolezen dala pozdravit?prosim povejte vse kar veste,da se bomo znali pripravit na zdravljenje in posledice,vsak nasvet je zaželen.Hvala vam!!
janja

Spoštovana!

Majveretneje so vam vse že povedali, kar se zna povedati. Konzilij pričekuje, da se bo bolezen pozdravil s takšnim načinom zdravljenja. Seveda pa pri tej bolezni ni garancije (pa tudi pri drugih bolezni ni). Obsevanje bo povzročil pekoče bolečine v žrelu in grlu, mogoče bo shujšal ali pa mu po kemoterapiji nekoliko slabo. drugače vse te težave so lahko pri vsakem nekoliko drugače. Po zdravljenju bo redno hodil na kontrole, drugo pa mi tudi ne vemo.

LP IB.

Pozdravljeni.sedaj je minilo že nekaj časa od kar je oče zaključil z obsevanji in kemoterapijo,zdravniki so mu rekli,da je poseg uspel da so dosegli svoj namen.od takrat dalje je oče brez apetita,čez dan poje zelo malo,vidno slabi.zadnje čase pa pravi da ima zadaj v vratu bolečine,vrat je tudi zatečen,in bolečina se mu širi v glavo.Prosila bi vas če mi lahko to kako pojasnite,je to mogoče od zdravljenja ali se mu je bolezen zopet ponovila,ali je to nekaj čisto drugeg??.najlepša hvala za odgovor.janja

Spoštovani!

Vse je to lahko posledica obsevanja, vendar tako resne bolezni in resne težave se ne da, žal, po pismu natančno odgovoriti. Potreben je pregled pri zdravniku, ki ga je zdravil.

LP IB.

New Report

Close