Hribi, otrdevanje maternice, krajši MV
Pozdravljeni,
noseča sem 22.tednov, do pred kratkim nisem imela nobenih težav, celo nosečnost (in še bolj seveda pred njo) sem bila tudi zelo fizično aktivna (3x tedensko lokalni hrib pred službo in ob vikendih malo daljše ture- na primer Golica, Kamniško sedlo…).
Do 20.tedna med pohodništvom z zmernim tempom nisem imela nobenih težav, od 20.tedna dalje pa se mi je pojavilo otrdevanje maternice. Sprva parkrat dnevno, nato pa vedno bolj pogosto, večino dni se sedaj tudi zbudim z zelo otrdelo maternico, ne glede na to kaj počnem. Seveda se je to pojavilo tudi med hojo, na koncu že kar moteče pogosto znotraj enega krajšega vzpona. Otrdeva pa mi seveda tudi doma, ne glede na to ali počivam ali ne. Poleg tega občasno čutim tudi nek rahel pritisk navzdol.
Potem so mi pa prejšnji teden na morfologiji še izmerili dolžino MV na 2.6cm, otrok pa tudi leži zelo nizko, z glavično vstavo. Ginekologinja je rekla da je MV kratek, in da glede na pogoste krče ne smem več hoditi v hribe, še po ravnem zgolj kratke sprehode max 20min, svetuje mi čimveč počivanja, še na morje čez mejo me ne bi spustila zaradi možnosti predolgega povratka ob gužvi, če bi se kaj začelo dogajati.
Vse skupaj me je zelo potrlo, saj mi narava in hribi predstavljajo res ogromen del mojega življenja in tudi zelo veliko pomoč pri premagovanju psihičnih težav in stresa. Ne predstavljam si kako bom preživela 4 mesece do poroda brez fizične razbremenitve, kar zame 15min sprehoda ravno ni. Nisem človek ki bi lahko dolgo časa miroval, poleg tega imam tudi težave s hrbtenico ki se ob ležanju samo poslabšajo.
Lepo prosim za vaše mnenje, koliko aktivnosti bi mi vi svetovali, ali res sploh ne smem več v noben hrib ali na daljši sprehod?
Hvala za potrpežljivost in pomoč, in lep dan!
Spoštovani,
v bistvu ne vem, od kje je stroka vzela prepričanje, da gibanje povzroča prezgodnji porod, splav ipd. To namreč ni res. Seveda, če pride iz kakršnegakoli drugega razloga(infekcija, primarno popustljiv MV) do tega, da MV izgine in se maternično ustje začne odpirati, potem nosečnico res “položimo v posteljo” samo gibanje pa tega ne povzroča niti pokončna drža ne. Gibate se torej lahko toliko, kot vam ustreza in vam ne povzroča dodatnih težav. Sicer pa 26mm dolg MV ni kratek. Kratek je MV, ki je krajši od 15mm pred 24. tednom nosečnosti. Seveda pa obstajajo tudi presenečenja in daljše intervale kot jih preživite “v divjini” večja je možnost, da vas kakšno tako presenečenje lahko doleti tam, zato pač nosečnicah na splošno res odsvetujemo pretirano oddaljevanje od civiliziranega sveta in bolnišnice, kamor se lahko zatečejo, če bi bilo potrebno. Ampak kot rečeno, je to le preventivno, ne zaveza ali obveza.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Mi lahko poveste prosim še vaše mnenje glede otrdevanja maternice, sploh v povezavi s pohodništvom? V bistvu je bil poleg dolžine MV tudi to razlog za preplah, saj mi otrdeva res pogosto (vsaj 20x na dan), ob otrdevanju pa se pojavi tudi občutek teže navzdol (težko ga opišem, ni tiščanje proti MV ampak na spodnjo zunanjo stran trebuha). Otrdevanje pa se pojavi že zjutraj, še preden vstanem iz postelje, in potem cel dan ne glede na to kaj počnem, ali počivam ali ne, morda ga je ob hoji še malo več. Se pravi, koliko otrdevanja je še normalno, ali lahko otrdevanje kaj vpliva na krajšanje ali odpiranje MV, in ali s pohodništvom lahko stvari kakorkoli poslabšam?
Najlepša hvala za vaš čas!
vedno znova poudarjam, da je otrdevanje maternice NORMALNA AKTIVNOST MATERNICE. Problem lahko nastane le, če se otrdevanje prevesi v koordinirane popadke, ti pa vedno povzročajo tudi krajšanje in odpiranje MV. Če se torej MV ne spreminja bistveno, potem gre za benigno, normalno aktivnost maternice in je popolnoma vseeno kaj ob tem počnemo. Lahko se tudi gibate, plezate, tečete ipd., čeprav nosečnost načeloma ni namenjena doseganju vrhunskih rezultatov v športu.