hrbtenica – diskus hernija
Spoštovani,
konec decembra so se mi pojavile močne bolečine v desnem stopalu. Najprej so posumili na težave z žilami, potem pa na okvaro živca na nogi. Ker EMG preiskava ni pokazala okvare živcev na nogi, so pogledali še v hrbet, kjer pa se je takoj pokazla nadraženost živca. (subakutna radikulopatija L5 desno) in sum na diskus hernijo L5.
V stopalu imam močne bolečine (vse kosti so razbolene, občutek mraza ali vročine, elektrizairajoča bolečina, pekoča bolečina, sunkovita bolečina, močno povečana senzibiliteta na rahle dotike, mravljinčenje). Težave so po celem stopalu in v območju gležnja ter še 10 cm goleni nad gležnjem. Trenutno jemljem zdravilo Lyrica, 2 x 75 mg na dan. To zdravilo mi edino pomaga omiliti nevropatsko bolečino. V glavnem sem že 8 mesecev pod vplivom raznih protibolečinskih sredstev in vas prosim, da mi poveste, če bi manualna medicina tukaj kaj pomagala in če je indicirana operacija?
Izvid MR pa je sledeči:
Sinistrokonveksna skolioza LH
Majhna Schmorlova hernija v spodnji terminalni plošči korpusa Th-12
Zmerna spondiloza, spondilartroza L-S prehoda in izraziti znaki intervertebralne osteohondroze L3-L4, začetni L5-S1.
Medvretenčna ploščica L3-L4 je degenerirana, v transverzalni ravnini razširjena, tako da skupaj s spremembami na skeletu utesnjuje foramna v tej višini, močneje desnega. Degeneriran je tudi disk L5-S1, vidna je fisura dorzalnega analusa tega diska, ki je protrudiran dorzalno, bolj na desni strani.
Ostale medvretenčne ploščice LSH so desicirane (hondroza).
Mnenje: Foraminalni stenozi L3-L4
Zmerne degenerativne spremembe
Protruzija diska L5-S1 desno
Najlepša havala za vaše mnenje.
Odločitev ali bi vam z manualno teraspijo lahko pomagali ali pa bo potrebna operacija je možna le po natančnem pregledu in primerjavi klinične slike z izvidi.
Glavni problem je v segmentu L5-S1, kjer je medvretenčna ploščica degenerirana in protruzirana ven in v desno.
Običajno smo take primere z manualno terapijo lahko rešili, oglasite se v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,