hrbet
Pozdravljeni!
Stara sem 31 let, pred pol leta drugič rodila. Zaradi hipertiroze jemljem Propiltiouracil. Od rojstva (7mes.) imam blago, nezdravljeno skoliozo. Opažam, da imam eno ramo nekoliko višjo kot drugo, enako je z nogo (eno hlačnico imam vedno pol do centimeter daljšo kot drugo).
V službi 5, 6 ur v glavnem stojim ali hodim po prostoru, dosti se pripogibam. Več ur dnevno pa tudi sedim za pisalno mizo. Nosim srednje visoke pete. Po daljšem stanju mi noge včasih rahlo otečejo.
Že dlje časa (dve, tri leta) se mi pojavljata dve težavi, ki sta prisotni tudi sedaj, ko sem na dopustu za varstvo in nego otroka in dosti manj obremenjujem noge in hrbtenico.
Imam občasno bolečino v križu ali v ledvenem delu – težko omejim. Čuti se kot nekakšen pritisk, ob določenih gibih pa je bolj pekoča. Najslabše je pri vstajanju s postelje, sploh zjutraj in pri prepogibanju, kot da je križ “trd”. Včasih se komaj vzravnam.
Druga nadloga so boleče noge, predvsem gležnji. Imam občutek kot da so gležnji otrdeli.To se pojavlja zjutraj, ko noge “razhodim”, je vredu. Otekle niso.
Prosim za vaše mneje in nasvet. Hvala.
Težave s križem bi bile lahko posledica neenake dolžine nog, glede na to da opisujete različno dolžino hlačnic. To je lahko tudi vzrok za vašo blago skoliozo. Predlagal bi vam, da obiščete ortopeda, ki bi lahko s pregledom ugotovil ali resnično obstaja razlika v dolžini vaših nog in vam bi glede na to lahko svetoval uporabo ustreznih čevljev ali vložkov, ki bi kompenzirali to razliko. Kar zadeva jutranjo otrdelost in bolečino v gležnjih pa je glede na opis težav bolj verjetno, da so revmatskega izvora.