Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija HPV pri otroku

HPV pri otroku

Spoštovani,
pred kratkim so 12-letni hčerki odstranili izrastek na uvuli – HPV papiloma. Zanima me, kako je lahko prišlo do okužbe, glede na to, da HPV velja za spolno prenosljivo bolezen, ali je možen prenos tudi na drugačen način in ne zgolj z oralnim seksom.
Poleg tega me zanima, ali so sedaj potrebne redne kontrole in kakšna je možnost, da se pri otroku razvije rak ust, grla, ipd.
Najlepša hvala.
Anaja

Spoštovani,

pri HPV so dokazane možne poti prenosa:

– spolno prenosljiv

– vertikalen prenos z matere na otroka (preko amnijske tekočine v maternici ali preko sluznice porodne poti). HPV lahko “počiva” v sluznici – je v latentni fazi leta ali celo desetletja. Finski znanstveniki so potrdili infekcijo ust in ustnega žrela – vertikalen prenos HPV virusa z mame na otroka (pri porodu in dojenju) pri otrocih brez spolne aktivnosti od starosti 3 mesecev še celo do starosti 12 let. Ti otroci so bili brez kliničnih znakov infekcije (brez sprememb), le potrdili so virusno DNA na več mestih (sluznica ust, žrela, genitalno, na očesni veznici). Do vertikalnega prenosa HPV pride v 5 do 30% HPV pozitivnih mam

– horizontalni prenos HPV virusa preko sline iz ust v usta.

HPV papilomi v ustnem žrelu in ustih so praviloma povzročeni s tipoma 6 in 11, ki nista visoko rizična za rakave spremembe. Zato ni potrebno, da vas to skrbi. Tudi kontrole niso potrebne.

Veliko HPV infekcij je neopaženih – latentnih. Tudi po odstranitvi papiloma virusi še lahko ostanejo v sluznici. Možne so reaktivacije virusa ali pa ponovne infekcije. velika večina infekcij se popolnoma pozdravi.

Rakaste spremembe povzročata predvsem tipa16 in 18, ki pa velikokrat potrebujeta še dodatne kofaktorje za maligno transformacijo sprememb: kajenje, UV, nosečnost, pomanjkanje folne kisline, imunska supresija itd.

Cepivo proti HPV spodbudi tvorbo protiteles in ima številne pozitivne učinke za neokužene in že okužene:
– prepreči nove infekcije s HPV tipi
– pri že obstoječi HPV infekciji prepreči, da bi se virusi širili iz prvotnega mesta okužbe na sosednja in nova področja (prenašanje znotraj enega gostitelja)
– zmanjša količino virusa, ki se sprošlča (lušči s celicami sluznice) na okuženem mestu – zmanjša infektivnost.

Žal pa ostaja precepljenost otrok nizka.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor. Pozabila sem napisati, da je bila hčerka cepljena. Januarja 2020 je prejela drugi odmerek cepiva. Še vedno me skrbi, kako je prišlo do okužbe. Sprašujem se, ali je to lahko to tudi posledica cepljenja.
Hvala in lepo pozdravljeni,
Anaja

Spoštovani,

do okužbe sluznice pride preko mikro ranic / odrgnin (ne skozi intaktno – nepoškodovano sluznico), saj se morajo okužiti bazalne celice, ki so najbolj globoko v sluznici.
Virusi se razmnožujejo v celicah sluznice, z zorenjem celic v njih potujejo iz globine proti površini in šele na koncu uidejo ven iz celic, ki se luščijo, tako se s povrhnje plasti sproščajo – sejejo v okolico, da tako okužijo še nova – odrgnjena / ranjena mesta na sluznici.

HPV lahko “počiva” v sluznici – je v latentni fazi leta ali celo desetletja. Finski znanstveniki so potrdili infekcijo ust in ustnega žrela – vertikalen prenos HPV virusa z mame na otroka (pri porodu in dojenju) pri otrocih brez spolne aktivnosti od starosti 3 mesecev še celo do starosti 12 let. Ti otroci so bili brez kliničnih znakov infekcije (brez sprememb), le potrdili so virusno DNA na več mestih (sluznica ust, žrela, genitalno, na očesni veznici). Do vertikalnega prenosa HPV pride v 5 do 30% HPV pozitivnih mam.

Poleg tega več novejših raziskav meni, da je možen horizontalni prenos HPV virusa preko sline iz ust v usta.

cepivo v nobenem primeru ne more povzročiti okužbe s HPV, saj vsebuje le beljakovine kapsule, ki jih izdelajo glive kvasovke (v postopku izdelave cepiva). Ne vsebujejo genetskega materiala virusa.

Devet-valentno cepivo nudi zaščito pred okužbami s 7 visokorizičnimi genotipi HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) in 2 nizkorizičnima genotipoma HPV (6, 11).

Na pripeti sliki lahko vidite, koliko različnih vrst je HPV in da cepivo še zdaleč ne ščiti pred vsemi.

[attachment=0]eos12538-fig-0001-m.jpg[/attachment]

Rautava J and Syrjänen S. Biology of Human Papillomavirus Infections in Head and Neck Carcinogenesis. Head Neck Pathol. 2012; 6(Suppl 1): 3–1

Učinkovitost cepiva (pojav zaščitnih protiteles) je več kot 98% – torej blizu 100% že 1 mesec po drugem odmerku cepljenja, če oseba ob trenutku cepljenja še ni bila okužena s temi HPV tipi. Vendar še ni znano, kako visok nivo protiteles je potreben, da je zaščita zagotovljena 10 let in več.

Cepljenje žal ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

Pri papilomih v ustnem žrelu gre za nizko rizične HPV, tako da dodatni pregledi pri vaši hčerki trenutno niso potrebni.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close