HPV
Spoštovani!
Imam 29 let, zadnji dve leti imam stalno pozitiven PAPA test, zdravnica je odkrila HPV virus. Meni, da je potrebno dve leti počakati, da virus sam izgine. Ker mi o tem virusu ni znanega kaj več kot to, da se prenasa preko stikov in da povzroca raka na materničnem vratu. Želela bi vedeti, ali se mora zdraviti tudi partner, ker imam ze dolgo stalnega. Prav tako me zanima, ali predstavlja nevarnost za otroka, ce bi se morebiti odločila za nosečnost.
Hvala in lep pozdrav
Ida
Draga Ida,
HPV je virus genitalnih bradavic, ki obstaja v vec kot sto znanih varijantah (tipih). Le nekatere imajo to ťsposobnostŤ, da lahko z leti in desetletji pospešijo razvoj raka na maternicnem vratu. V kratkem casu je še najbolj neprijetno stalno obiskovanje ginekologa za kontrole PAP brisov in v primeru, da se razvijejo genitalne bradavice, takoimenovani papilomi, ki so neestetski, ranljivi in vcasih mehansko motijo. Specificnega zdravljenja HPV ni, bradavice, ce se pojavijo pa izginejo pogosto same, uspe pa nam jih odstraniti tudi z lokalnimi cistostatiki (podofillin) ali pa jih odstranjujemo z zmrzovanjem, z laserjem ali kirurško. Edini nacin preprecevanja okuzbe je dosledna uporaba kondoma.
Sicer pa imamo 4 razrede pozitivnih PAP testov označene po številkah II., III., IV., V. . Sicer si mislim, da imate kronično II. vendar je za pogovor vseeno pomembno navesti tudi ta podatek.
Spoštovani,
tudi sama imam podobne težave kot ga. Ida.
Imam namreč PAP III, kar se mi je zgodilo prvič. Naredili so mi tudi odščip, vendar še nimam izvidov, ker so mi obisk pri ginekologu preložili za mesec in pol zaradi odsotnosti mojega zdravnika.
Imam vrsto vprašanj in bi prosila če je v vaši možnosti, da mi na vsa odgovorite, ker mislim, da bi zanimala tudi ga. Ido:
– kakšen je lahko izvid odščipa in kako poteka zdravljenje
– ali je pri PAP III vedno potreben operativni poseg (kakršenkoli) ali lahko hodim samo na redne kontrole brisov (nekaj takega mi je rekel ginekolog, če sem ga prav razumela)
– laser in konizacija sta mi sicer poznana pojma, vendar ne vem kaj natančno se s tem naredi (zdravi) in kako poteka
– kje bi lahko dobila HPV, če sem imela v življenju samo enega partnerja, ki ga še vedno imam in mi je zvest
– ali imam lahko otoka, če imam PAP III in če ta virus predstavlja kakršnokoli tveganje zanj (rodila še nisem)
– ali se mora zdraviti tudi partner
– kakšna je razlika med štirimi tipi PAP
Za cenjene odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Draga Tamara, in ostale….
z odščipom preverimo globino in vrsto sprememb v povrhnjici materničnega vratu, ki jih nakazuje citološki izvid sprememb na celicah. Odščip običajno naredimo na tistm mestu, ki se nam zdi najbolj spremenjeno. Izvid se lahko glasi različno vendar nas najbolj zanima takoimanovana lezija CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) ali po domače stopnja “podivjanosti celic znotraj, poudarjam samo znotraj povrhnjice materničnega vratu in morebitno vraščanje izven povrhnjice v globlja tkova, kar je pa že začetek raka. CIN 1 pomeni površne, CIN 2 nekoliko globlje, CIN 3 pa spremembe v celotni debelini povrhnjice. Vse to pa so le predstopnje, ki morda, ne vedno, lahko napredujejo v raka na materničnem vratu in jih zato zdravimo oziroma odstranjujemo. Predvsem odstranimo vse lezije tipa CIN 3.
Pri PAP 3 je pristop različen, vsem pa je potrebno pod lupo pogledati in identificirati vrsto sprememb ter jih histološko opredeliti, če spremembe najdemo. Če dobimo na brisu PAP 3, pod lupo pa ne vidimo nobenih sprememb, je potrebna abrazija kanala materničnega vratu, ker so spremembe lahko v notranjosti. Važno je le, da se s popolnoma “praznim” izvidom ne smemo kar takoj zadovoljiti. Izjema bi bila, da je ob histološki verifikaciji (odščip), ko hkrati odvzamemo tudi ponovni bris PAP, slednji manj spremenjen, torej bodisi PAP 1, kar je “čudno” ali PAP 2, kar je popolnoam možno. V takem primeru smo lahko manj agresivni in opravimo samo redne kontrole na 4-6 mesecev. Na vse skupaj pa seveda vpliva vrsta stvari, predvsem starost (mladost), število porodov in želja po ponovnih nosečnostih ter način življenja (rizično? nereizično?), vodljivost oziroma disciplina pri kontrolah ipd
LASER je svetlobni curek, s pomočjo katerega tkivo zelo natančno odstranjujemo. Po njem ostane podoben defekt kot po konizaciji, le da s konizacijo pridemo do vzorca, ki ga histolog v številnih rezih lahko pregleda in ugotovi morebitne spremembe, LASER pa vse tkivo sproti “izpari” in ga ne moremo pregledati. Zato so po LASER-ju potrebne pogostejše kontrole brisov. Ima pa LASER to prednost, dase rana zelo lepo celi in se po njem včasih komaj opazi, da je sploh bilo kaj narejeno, ko se vse zaceli po 3-4 mesecih.
O tem kako, kje in zakaj imate HPV ne bi razpravljal. HPV, ko ga enkrat dobimo, imamo lahko vse življenje in vaš partner ga je verjetno že kje dobil, če vaša trditev drži pač predno je bil z vami. In za dušo je včasih dobro tudi to, da znanost še ni prišla do odgovora na zadnje vprašanje. HPV se prenaša s spolnim stikom vsaj v 99,9% primerov, kaj pa je z ostalimi 0.01% pa ne vemo.
Po PAP III imate lahko otroka in ginekologi smo za to, da se reprodukcija v takem primeru načrtuje čim prej. Seveda po tem, ko izključimo resno spremembo na materničnem vratu oziroma ko tako spremembo ustrezno opredelimo in običajno s konizacijo tudi pozdravimo.
Partnerja ne moremo zdraviti, ker za HPV ni učinkovitega zdravila. Poskuša se z izjemno dragimi Interferoni, ki pa ne odtehtajo niti delčka trenutno učinkovitega pristopa operacije + redne kontrole pri ginekologu.
PAP II pomeni blago spremembo celic in običajno pomeni reakcijo povrhnjice na kakršnokoli vnetje v nožnici ali na HPV. Take celice so mlade, kar je praktično edina lastnost, ki jo imajo tudi rakave celice.
PAP III so že bolj jasne spremembe, ki so običajno znak lezije CIN (glej zgoraj) torej imajo nekaj lastnosti rakave sprembe
PAP IV dajejo celice, ki imajo večino lastnosti rakavo spremenjenih celic
PAP V pa so jasno rakave celice z vsemi lastnostmi rakave celice.
Spoštovani!
Prisrčno se zahvaljujem za odgovor. Tudi meni so lani opravili biopsijo. Rezultat je bil, da mi je zdravnica potrdila, da je vse v redu. Kasneje sem pomislila, da je biopsija bila povsem nepotrebna, ker je bil odvzem tkiva zame zelo boleč kljub zagotavljanju, da ni kaj čutiti. Sama pa sem zelo občutljiva na bolečino. Stalno imam pozitven Pap test II in redno hodim na kontrole. Kot sem zasledila v prejšnjem odgovoru gospe Tamari, vas vprašam, ali kljub temu lahko zanosim takoj ali moram prej opraviti kaj nujnega (konizacijo ali karkoli) oziroma se posvetovati z ginekologinjo.
Hvala in lep pozdrav!
Ida
Najprej vas lepo pozdravljam in vas prosim za eno pojasnilo. Stara sem 26 let, lani so mi naredili konizacijo, po ponovnih pregledih pri ginekologu mi je bil ugotovljen najprej PAP 1 in nazadnje PAP 2, pri čemer mi je zdravnica po pošti poslala zdravilo za vnetje. Zanima me kaj to pomeni, ali se mi znova poslabšuje in bo v primeru še slabšega izvida morala ponovno po isti poti? Nisem še rodila in me zato skrbi, če lahko zaradi teh posegov pride do tanjšanja materičnega vratu, ki ne bo moglo zadržati plod? Za odgovor se vam zahvaljujem.
Draga Klara,
vsi vaši pomisleki so res “možni” in hkrati tudi malo verjetni, narediti pa tako nimate kaj. Edino o čemer morda lahko razmislite so vaše želje po potomstvu. če jih imate in če imate za to možnost in vse potrebne pogoje, ginekologi v primerih, kakršen je vaš “spodbujamo” k čimprejšnjemu načrtovanju družine, seveda v okvirih vaših potreb in želja.