Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Hpv

Hpv

Pozdravljeni.

Zanima me ali hpv 16 in 18 skoraj vedno povzrocijo raka na glasilkah?

Ali se ve kateri sevi hpv se zadrzujejo v spermi?

Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV

Natančno preberite!

Večina HPV okužb spontano izzveni. Nekateri tipi pa pri nekaterih ljudeh najprej povzročijo predrakave, kasneje rakave spremembe.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Me pa zanima v primeru papilomov grla, je to nujno, da se ponavljajo ali ne?

Nujno, seveda, ni, je pa možno. O statistiki se morate pozanimati na ORL.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Zanima me nekaj … imam nekje 2 leti pogoste oralne odnose s partnerjem, naj bi slo za papilom na glasilkah. Me pa zanima ali je mozno, ce sem bila okuzena ze prej nekaj casa pa nisem vedela, da kljub temu, da bi bilo globokih oralnih odnosov, so na grlu nastale predrakave ali rakave spremembe ali je vecja verjetnost, da je to okuzba od sedaj?

Spoštovani,

zanima me ali lahko zbolim za rakom na maternicnev vratu ce izvajam le oralni sex in pa za vaginalnega uporabljam kondom? Hvala

Kot je bilo ze pojasnjeno, virus povzroca skodo tam, kamor je bil neposredno vnesen. Ce v usta, v ustih, ce v noznico, na maternicnem vratu, ce na obeh mestih, pač na obeh

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Nekaj bi vprasala glede hpv na glasilkah.

Papilome povzrocajo torej nerizicni tipi.

Raka pa rizicni. Kaj je dovolj le okuzba s tem rizicnim tipom ali morajo biti kaksni drugi dejavniki se?

Dovolj je okužba pri genetsko “primerni” osebi. Torej osebi, katere imunski sistem se ne zna, ne zmore primerno spoprijeti z virusom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni. Kaj je bolj verjetno … latentna okuzba ali da dobis spremembe npr genitalne bradavice v parih mesecih do letu, dve po okuzbi?

Tegale vprašanja pa ne razumem?? Največ okužb  s HPV je tihih, kar pomeni, da se večina prekuži, ne da bi vedeli, da se prekuži.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem. Ampak, ce ze povzroci tezave, jebolj verjetno kmalu po okuzbi ali da se aktivira cez leta?

Morda se to … ali moski lahko celo zivljenje prenasa okuzbo ali so obdobja? Torej, da je aktivirana okuzba, takrat prenasa?

Po podatkih iz literatuje je obdobje od okužbe do nastanka bradavic  običajno dolgo, traja več mesecev ali celo leto dni in več. Pri posamezniku se lahko okužba prenese tudi z enega mesta kože na drugo, zato se lahko število bradavic povečuje.Bolj natančnega odgovora ni mogoče podati, saj časa, ko ne vemo, da smo okuženi, ni mogoče meriti….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tudi tu ni mogoče podati natančnega odgovora, saj pri večini sploh ne vemo, da so okuženi, ker so brez kliničnih znakov. Tole razglabljanje ni smiselno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ok. Kako je pa s tem … ce si okuzen in si to dobil od partnerja …. verjetno torej vse seve, ki jih tvoj partner kadarkoli dobil? Se lahko vedno znova okuzis ali ne?

     Ce se okuziš, se okuzis z enim ali več sevi, lahko okuzbo preboliš ali pa ne. Ce prebolis, se lahko naslednjic okuzis z drugim ali več drugimi sevi. Ce ne prebolis, si okuzen s enim ali vec sevi.  Ce si ze okuzen in imas npr. Bradavice; se le te ob neposrednem stiku  prenasajo z enega mesta na drugega.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Ce ste ze okuzeni, ste itak okuzeni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close