Hpv
Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV
Natančno preberite!
Večina HPV okužb spontano izzveni. Nekateri tipi pa pri nekaterih ljudeh najprej povzročijo predrakave, kasneje rakave spremembe.
Pozdravljeni.
Zanima me nekaj … imam nekje 2 leti pogoste oralne odnose s partnerjem, naj bi slo za papilom na glasilkah. Me pa zanima ali je mozno, ce sem bila okuzena ze prej nekaj casa pa nisem vedela, da kljub temu, da bi bilo globokih oralnih odnosov, so na grlu nastale predrakave ali rakave spremembe ali je vecja verjetnost, da je to okuzba od sedaj?
Po podatkih iz literatuje je obdobje od okužbe do nastanka bradavic običajno dolgo, traja več mesecev ali celo leto dni in več. Pri posamezniku se lahko okužba prenese tudi z enega mesta kože na drugo, zato se lahko število bradavic povečuje.Bolj natančnega odgovora ni mogoče podati, saj časa, ko ne vemo, da smo okuženi, ni mogoče meriti….
- Ce se okuziš, se okuzis z enim ali več sevi, lahko okuzbo preboliš ali pa ne. Ce prebolis, se lahko naslednjic okuzis z drugim ali več drugimi sevi. Ce ne prebolis, si okuzen s enim ali vec sevi. Ce si ze okuzen in imas npr. Bradavice; se le te ob neposrednem stiku prenasajo z enega mesta na drugega.