Hormonska slika – prosim za komentar
Spoštovana dr. Senčar,
stara sem 31 let, mati 5 letnih dvojčkov. Do pred tremi meseci sem bila uporabnica Mirene in Asentre, saj sem se zdravila zaradi neprekinjenih krvavitev (v trajanju 6 mesecev) in nespečnosti z depresijo. Tri mesece nimam več Mirene in ne jemljem nikakršnih zdravil. Zadnjo menstruacijo sem imela pred več kot enim letom oz. od vstavitve mirene dalje več ne, tako da težko rečem, v kateri fazi ciklusa sem. Ginekološka slika je b.p., pap A.
Moja hormonska slika konec decembra:
TSH = 3,607
prosti T4 = 13,35 pmol/L
prosti T3 = 5,14 pmol/L
S-testosteron = 3,4
LH = 10,50 E/L
FSH = 6,81 E/L
prolaktin = 8,43 ug/L
estradiol = 0,24 nmol/L
progesteron = 0,64 nmol/L
S-DHEA-S = 3,8 umol/L
Simptomi, ki jih imam: brez menstruacij, debelost, nihanje razpoloženja, utrujenost, suha in tanka koža in lasje, občasne migrene, bolečine v jajčnikih.
Prosila bi vas za komentar na hormonsko sliko, okvirno diagnozo in nasvet glede postopka zdravljenja. Razumem, da ne morete podati končne diagnoze preko interneta, a vseeno prosim vsaj za osnovne informacije o mojem stanju.
Za zdaj mi je rečeno le to, naj se za 6 mesecev posvetim dijeti in uživam samo: meso, ribe, hladno stiskana olja in zelenjavo. Drugo zdravljenje ni predpisano.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Laboratorij je samo pomoč, pri razumevanju kliničnega stanja v katerem ste.
Že to, da nimate rednega ciklusa, je dovolj velik razlog, da poiščete pomoč ginekologa. Vedno poudarjam, da ne zdravimo laboratorija, ampak človeka, zato laboratorija, ne da bi poznala vas, ne komentiram rada.
Npr. tudi če bi bil vzrok temu, da nimate menstruacije zvišana vrednost prolaktina, ta ni bil merjen pravilno. Potrebujemo trikrat izmerjen prolaktin v 15 minutnih presledkih v bazalnih pogojih. To je samo en od primerov. Najbolje je, da laboratorijske izvide odčita nekdo, ki jih je naročil, ker ve, kaj ga konkretno zanima.
Migrena je hormonski glavobol in zahteva posebno obravnavo (predvsem migrena z avro). Pri migreni zdravljenje s hormoni zahteva posebno previdnost.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.