Hormonska slika in zanositev
Pozdravljeni,
Stara sem več kot 35 let, noseča nisem bila še nikoli. Po odstranitvi mioma sem počakala 6 mesecev, nato pa začela delati na zanositvi. S partnerjem se trudiva 8 mesecev, od začetka si že merim ovulacijo s testnimi listki, ki pokažejo, da naj bi ovulacijo imela, tudi menstruacije imam redno na 25-28 dni.
Ker po 8 mesecih še nisem zanosila sem obiskala ginekologinjo, ki pa me je odslovila, ker še ni minilo 1 leto od kar poskušam zanositi. Sem mislila, da osebni ginekolog opravi kakšne preiskave pa je rekla da ne, da pošlje direktno na kliniko za neplodnost kamor pa me ne more napotiti prej kot po 1 letu, ker je drugače v prekršku.
Sem pa že na različnih straneh/forumih zasledila, da naj bi ženskam po 35. letu pripadal tak pregled že po že po 6.mesecih. Je osebna ginekologinja res v prekršku, če me pošlje na pregled prej kot po 1.letu, ali po 35 letu res pripada pregled že po 6 mesecih?
Je morda smiselno, da že samoplačniško opravim kakšne preiskave?
Spoštovani,
v bistvu ne gre za to ali si v prekršku ali ne, temveč za to, da je 1 leto preprosto minimum, da sploh dobimo osnovo za sum, da je morda kaj narobe, saj je statistika verjetnosti zanositve tudi pri povsem plodnih parih največ 25% na ciklus oziroma kumulativno 90 do 95% na leto (12/13 ciklov). Če želite kaj več o objektivnih pogojih za zanositev izvedeti prej pa priporočam najprej spermiogram pri partnerju, nato šele preiskave pri vas. Partner pa za spermiogram lahko dobi napotnico brez omejitve 1 leta pri svojem osebnem družinskem zdravniku. Če bo spermiogram v redu, bo pri vas na vrsti najprej preverjanje FSH, LH, prolaktina in AMH med 2. in 5. dnevom ciklusa. Nato UZ rodil okrog ovulacije.
Spoštovani g. Pušenjak,
na vas se ponovno obračam v zvezi s svojim menstrualnim ciklusom. Stara sem 40 let. Rezultate hormonskih testiranj sem navedla že v prvi objavi na prvi strani tega razdelka.
Začetek zadnje menstruacije (29. dan) sem imela v soboto zjutraj, konec pa v nedeljo dopoldne. Menstruacija je torej trajala en dober dan. Dan pred začetkom menstruacije sem imela temnorjav izcedek, ki je zvečer postal rjavordeč, potem se je nadaljevala rjava barva izcedka. Tudi menstruaciji je včeraj sledil rjavi izcedek, danes zjutraj pa sem v izcedku opazila primesi krvi. Pozneje se je spet nadaljeval rjavi izcedek. Zanima me, ali sledovi krvi v izcedku pred menstruacijo oziroma po njej nakazujejo na kake težave ali se to še šteje za menstruacijo.
Prejšnja dva cikla sta bila časovno krajša (menstruacijo sem dobila 25. dan oziroma 24. dan), krvavitev pa je v obeh ciklih prav tako trajala samo en dan, sledil ji je rjav izcedek (tri dni).
Ali naveden opis ciklusov lahko nakazuje na popuščanje delovanja jajčnikov?
Imam še vprašanje v zvezi z ovulacijo, in sicer v povezavi z načrtovanjem zanositve. Pred dvema ciklusoma sem imela ovulacijo 11. dan, predzadnji cikel pa nisem povsem prepričana, kdaj sem jo imela (z ovulacijskim testom mi ni uspelo »ujeti« vrha LH), predvidevam pa, da je bila 10. dan. Zanima me, ali je v tem primeru predovuacijski del ciklusa prekratek oziroma lutealna faza predolga, in kako to vpliva na zanositev.
Najlepša hvala za odgovore.
Lep dan vam želim.
Spoštovani,
pri 40 letih je lahko marsikatera ovulacija že motena in manj predvidljiva in vsake posebej ne bo mogoče analizirati. Kaj točno se je dogajalo ta ciklus takole ne bo mogoče ugotoviti. Kaj več bi se dalo reči po rednem spremljanju ovulacije z UZ, npr. od 10. dneva ciklusa dalje na 2 do 3 dni, kar pa je organizacijsko zahtevno in tudi ni poceni. Ovulacija načeloma lahko nastopi kadarkoli od 8. dneva ciklusa dalje in prvi del ciklusa niti nima neke predvidene in nujne dolžine, ne more pa biti krajši od 8 dni, navzgor pa praktično ni omejitve.