Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva hormoni in nosecnost

hormoni in nosecnost

Pred casom sem sla na pregled k endokrinologu zaradi porascenosti. Le-ta me je pregledal in rekel da je to le blaga funkcionalna androgenizacija ali taksna konstitucija. Na moje prigovarjanje mi je dal tudi pregledati kri in izvid je bil sledeci: vrednost andorgenov: prost testosteron 9,61 , DHEAS 12,3 ter androstendion 13,8. Pripis doktorja je: vse vrednosti so blago zvisane, kar potrjuje tudi prejsnji izvid( osebni pregled ).
Ko sem ta izvid odnesla moji ginekologinji, mi je le ta rekla, da s temi vrednostmi lahko pride do tezav z nosecnostjo ali pa do porascenosti. Moram vam priznati, da nisem veliko porascena a vendar imam nekaj dlak prevec.
S fantom sva se podlocila da bova zacela ustvarjati novo zivljenje, sedaj pa to. Moram vam priznati, da od takrat naprej hodim po hisi z ogledalom in gledam kje imam kasno dlako vec. Spolni odnosi pa so se mi uprli, ker itak ne bo nic rezultata. Priznam da sem morda malo prevec paranoicna toda kaj naj naredim ko mi pa nobeden ne razlozi, kaj je vzrok blagega povisanja, kaj se sedaj lahko res naredi, bom res pretirano porascena ali nikoli postala mati. Nihce mi ni rekel a so vrednosti zvisane toliko, da bi se morala morda zdraviti.

Stara sem 26 let, kadilka ( do 10 cigaret na dan), pred stirmi meseci sem nehala jamati Tristidril ( jemala sem ga cca 7 let ).

Prosim pomagajte mi in mi svetujte kaj lahko naredim.

Lep dan,

Tami

Draga Tami,

Ste šolski primer zvedavega pacijenta današnje dobe. Globoko v sebi ste nezaupljivi do zdravnikov, želeli pa bi vse vedeti in razumeti, zato raziskujete malone na lastno pest, kaj je z vami narobe. In po pravilu kdor išče, ta najde ste bili uspešni! Kakorkoli, zdaj imate kup podatkov in nihče ne ve, kaj naj počne z njimi, niti različni zdravniki ne. Pa poskusimo vsaj na nekatera vprašanja odgovoriti, saj so pritožbe deklet glede poraščenosti in hormonskih motenj kar pogoste.
Moški spolni hormoni so pri ženski stranski produkt oziroma vmesno prisotne snovi pri sintezi progesterona v jajčniku in prav tako pri sintezi steroidnih hormonov v skorji nadledvične žleze. Nekaj jih uide v krvni obtok in so torej prisotni pri vsaki ženski, ki ima delujoče jajčnike, lahko pa je raven teh hormonov zvišana, če bodisi skorja nadledvične žleze ne deluje čisto pravilno (kar ni tako zelo redko) ali kadar gre za nepravilno delovanje jajčnikov (najpogosteje pri sindromu policističnega jajčnika). V deželah s srednjim do dobrim splošnim standardom je pomemben dejavnik tveganja tudi debelost.

Če torej zaradi blago zvišanih ravni moških spolnih hormonov ne pride do nerednih ali odsotnih menstruacij (oligomenoreja / amenoreja) potem je malo verjetno, da bi to pomembno vplivalo na zanositev. Za učinek moških spolnih hormonov na zanje občutljiva tkiva, kot so dlake, glasilke, mišice, spolni organi in morda na še kaj pa je bolj kot prisotnost naštetih hormonov pomembna prisotnost encima 5-alfa reduktaze, ki spremeni testosteron v dihidrotestosteron. Slednji se šele veže na ciljne organe, ki morajo poleg vsega imeti še takoimenovane receptorje za dihidrotestosteron. Šele ko so vsi ti pogoji izpolnjeni ali morda preseženi, pride do učinka – v vašem primeru hipertrihoze ali po domače pretirane poraščenosti.

Kaj storiti?

Vprašajte se, kaj bi sploh radi? Pri odločitvi za ali proti spolnim odnosom naj vas ne vodijo “strokovna mnenja” o tem ali bodo ali ne kakšne težave pri zanositvi. Za plodne veljajo pari, ki uspejo zanositi v enem letu z rednimi odnosi 2 – 3 krat na teden in teh je 85%. Svetujem, da se ne obremenjujte z zanositvijo in se raje prepustite ostalim dimenzijam odnosa s partnerjem. Nosečnost bo prišla sama od sebe! Če ne bo, je na voljo dovolj načinov za pomoč.
Če se vam zdi, da niste preveč poraščeni, potem ne hodite okrog zdravnikov na preiskave moških spolnih hormonov, razen če se stanje vidno slabša ali pa je združeno še z resnimi težavami s kožo, aknami, izpadanjem las, neobladljivo telesno težo, z nižanjem glasu, odsotnostjo ali neredno menstruacijo itd. itd. “Pozanimajte”se pri sorodnikih, koliko je kdo od njih poraščen in zelo verjetno boste ugotovili, da jih ni malo, ki so poraščeni bolj kot vi in imajo svoje otroke.

Upam da ti bo moj odgovor kaj pomagal! Imela sem podobno diagnozo in podobne skrbi! Prepričana sem bila da ne bom mogla zanositi, vendar sem! Po 6 mesecih poskušanja sem zanosila in prepričana sem da bi že prej, če ne bi mislila, da ne morem! Tako da se samo sprosti in vse bo prišlo samo od sebe!

New Report

Close