horionska b. ali amniocenteza?
pozdrav vsem!
jaz sem se že predstavila v petek; 36 let, prvič noseča, šele 6. teden.
ker imam pregled šele v 9. tednu se lahko obrnem edino na vas, mogoče bolj na tiste “moje” generacije. ob porodu bom stara 37, tako da bom sigurno napotena na amniocentezo ali horionsko biopsijo, poleg nuh.svetline. malo preveč sem brala čez vikend, kaj vse gre lahko narobe, tako da zdaj že premlevam… verjetno kot vse … nekako se bolj nagibam, da bi opravila horionsko biopsijo, ker je bolj zgodaj. kako ste se ve odločile, kje ste jo opravile, koliko časa čakaš da prideš na vrsto itd.
hvala za vaše nasvete in posredovanje izkušenj.
lep dan in da bi nam čimprej minil delovni dan!!!
Draga Tjaša!
Sva istih let, le da jaz imam dve neuspeli nosečnosti za seboj. Pa ne zaradi let, ampak mat. vratu. Ne bi mi pomagalo, če bi prej zanosila.
Tudi jaz naslednje leto načrtujem ponovno nosečnost in se zanimam za vse preiskave, tudi zaradi let se obremenjujem. Po dveh izgubah si res ne bi želela še prizadetega otroka, a ne!
Sem pa povprašala dr. Pušenjaka na njegovem forumu in se je obširno razpisal o prednostih in slabostih obeh preiskav. Po iskalniku poišči odgovore.
Pa še nekaj: v tem času sem izvedela kar za žtiri nosečnice, ki so zanosile v naših letih in pri vseh se je nosečnost dobro končala.(veš kako sem se potem jaz počutila!) Bile so še tri leta stašrejše, ena je pred tem celo prebolela raka ipd. So se pa malo bolj čuvale, če je to prispevalo ne vem.
Tako, da se ne obremenjuj z leti. Če nimaš kakih telesnih hib povezanih z reproduktivnimi organi, se bo tudi pri tebi nosečnost srečno iztekla.
Pozitivno razmišljaj in imej v zavesti, če pa ne bo šlo po sreči, so tukaj že zate ljudje, ki ti bodo pomagali takoj in ki so to pot že prehodili.
Ampak procent neuspelih nosečnosti je kljub vsemu le 14 %. Po 12 tednu pa le 1%, če se ne motim. Že statistika govori v tvoj prid.
Vse najboljše želim tebi in tvojemu nastajajočemu otročičku.
Pozdravljena,
tudi jaz bom času poroda stara že 37, zato sem bila pred 4 tedni na amniocentezi. Vem, da preteče kar nekaj časa (izvedejo jo v 16. tednu nosečnosti) preden si na vrsti, “vleče” se tudi ko čakaš na rezultate, se pa splača. Zanesljivost je zelo visoka (99 %), zelo priporočam. Sam poseg je prej neprijeten, kot boleč, če upoštevaš navodila (zelo prijaznega osebja na oddelku kjer izvajajo poseg) je možnost zapleta minimalna.
Drugače pa bo to moj že 3. , tako, da sem na voljo za nasvete in pomoč.
Pugumno in lepo nosečnost vsem!
hvala obema za odgovor in mnenje. metka, ali so ti ponudili tudi da greš na horionsko biopsijo, ki je baje tudi 100 %? saj če je vse ok, je vseeno, ampak če je karkoli narobe, se mi zdi amniocenteza tako pozno. verjetno se, kot večina obremenjujem brez potrebe in na svojo škodo, ampak na trenutke si ne morem pomagat in paničarim.
vesela sem zate, da vam gre vse prav in enako ti želim tudi za naprej, sigurno bom imela še vprašanja zate; hvala že vnaprej. Anja, tebi pa iz srca želim, da bi se vam čimprej posrečilo!
pozdrave, tjaša
Anja,
naj te potolažim, da najbrž vse pretirano razmišljamo, kaj vse bi bilo lahko narobe. Imam srečo, da imam skrbno ginekologinjo. Že takoj na začetku mi je opisala več možnosti preventivnih pregledov s katerimi ugotavljajo nepravilnosti na plodu. Optimalna rešitev (malo možnosti, da poseg povzroči morebiten splav – 0,5 %, dokaj neboleč, zanesljivost) je amniocenteza. Vem, da je relativno pozno (16. teden) pa ga z malo potrpežljivosti vsaka dočaka. Če je bilo do sedaj vse OK ni obenega razloga, da ne bi bilo tako tudi v prihodnje!
PS.:
od sedaj se bom na forum javljala z novim imenom – GOGIKA, ker sem opazila, da je Metka žal zasedena.
PS 1.: pred cca 30 min sem ti poslala podoben odgovor, ki pa ga do sedaj (22.10. ob 20.42) še ni “gor. Zato se ne čudi, če bosta potem kar dva.
Lahko noč oz. lep dan, če bereš sporočila samo v službi.
Gogika
Noseča sem drugič, in sem zaradi dedne bolezni (hemofilije) opravila horionsko biopsijo že dvakrat in tudi amniocentezo. Postopka sta podobna, skoraj enako neprijetna, ampak naj povem, da nikoli ni bilo nobenih težav – nobenega izcedka ali kaj podobnega. Dobiš pa 5 (po amniocentezi) ali 7 (po biopsiji) bolniške in tisti čas zares počivaj in se ne naprezaj. Pa bo vse v redu. Ker sem iz M. Sobote, sem po tistem, ko sem v Lj sporočila tedne nosečnosti, bila naročena takoj naslednji teden, tako da ni čakanja, saj so važni tedni nosečnosti. Posege mi je vedno opravil prim. dr Cerar.
po mnogo previsoki nuhalni svetlini *12 teden* sem skoraj doktorirala na dostopni literaturi o omenjenih posegih. kljub temu, da sva ravnotako hotela odgovore cim prej, sva se s partnerjem odlocila za amniocintezo. poseg je varnejsi, ker ga opravijo kasneje in zaneslivejsi, ker je narejen na celicah otroka, pri BHR pa so celice samo identične.
sla pa sem v postojno, kjer kot genetik sodeluje dr. Brezigarjeva, poseg pa opravlja dr. Cerar. genetska posvetovalnica dr. Brezigarjeve je na Bratov Babnik 10 v Lj, ce potrebujes pogovor prej, sicer pa mislim, da ce v 12 tednu opravis nuhalno svetlino in se ti glede na rezultate ne poveca tveganje, mirno pocakas do amniocinteze in potem se 10 dni na rezultate. mene je povecana nuhalna svetlina “postarala” za 15 let (na 47) glede tveganja za DS, kasneje sem zato morala narediti se ehokardiogram in vsak mesec UZ, pa se vedno me malce skrbi, kaj je pomenila tista povecana nuhalna svetlina v 12 tednu, kajti kasnejše preiskave niso pokazale nic, razen, da je zdrav, velik, s krasno okroglo glavo in da raste proti 4 kg in se cez. ko se premakne in pretegne, se mi zdi, da bom pocila, caka me pa – zadnji delovni dan pred porodnisko.
cim mirnejso nosecnost, cao, s
Zdravo Špelca!
Zelo sem se razveselila ko sem prebrala tvoje sporočilo, da je z tvojim otročkom vse uredu. Kajti sama sem trenutno v 14 tednu in so mi pravtako v 12 tednu ugotovili povečano NS (stara 30, 1:16, NS=3,8mm). Hudo sem se prestrašila in se šele malo pomirila po genskem posvetu v LJ porodnišnici. Sedaj pa me še čakata točno 2 tedna do amniocinteze in še trije tedni čakanja na rezultate. Najhujše je čakanje, počutim se grozno, čeprav si dopovedujem, da je po statistiki le 3% možnosti za kromosomsko okvaro. Kako si ti prebrodila ta čas čakanja. Kako si se počutila ko si že čutila otočka pa nisi vedela ali je vse uredu. Kako zgleda UZ srčka.
Špelca hvala za odgovore in upam da nisem preveč osebna.
Še enkrat hura!!! da je stvojim otročkom vse v najlepšem redu.
Pozdravček Vess
Vess, ne bi te rada strašila, ampak povedala svojo zgodbo. Upam, da pri tebi ne bo isto, kot je bilo pri meni. Tudi sama sem imela NS povečano, stara sem 31 let, 1:26, 3,8 mm. Seveda sem bila tudi sama zelo prestrašena, psihično sem bila čisto na tleh. Posvetovala sem se z mnogimi ginekologi in tudi po genetskem posvetovanju bila nekako pomirjena. Naročila sem se na amiocentezo in pet dni pred posegom je prišlo do spont.splava. Bilo je grozno in boleče. Noseča sem bila skoraj 16 tednov.
Od tega je zdaj 1 mesec in 2 tedna. Nekako se pobiram in tolažim s tem, da je verjetno bilo z otrokom res kaj narobe, da je do tega prišlo. To mi je res edina tolažba. Narava je pač taka. Imam že eno lušno punčko staro 4 leta. Veš kaj, zanima me še kaj so zdravniki oz. kako so reagirali na to, 3,8mm kar je baje ful preveč. Naj omenim, da sem bila zelo razočarana nad reagiranjem zdravnikov. Ko sem omenila številko 3, 8 mm so bili šokirani in tiho.
Želim ti, da bi se pri tebi vse lepo in srečno končalo.
lep dan
lap