holesterol
Stara sem 36 let, 10kg pretežka. Skupni holesterol imam 8,0 ; LDL-C 6,20 ; HDL-C 2,4. Trigliceridi 1,5. Krvni pritisk 110/72.
Ali navedene vrednosti predstavljajo hudo tveganje za moje zdravje? Bi bilo smiselno uživati zdravila za zniževanje holesterola?
Sicer uživam precej rib, oljčnega olja, posnetega mleka, sadja, zelenjave. Imam pa izredno rada sladko hrano (od tu izvira povišana telesna teža – mogoče tudi povišan holesterol ???)
Kaj mi svetujete? Precej sem zaskrbljena.
Lepo se Vam zahvaljujem za odgovor.
Sonja K.
Ko pri bolniku ugotovimo povišane vrednosti maščob in holesterola v krvi, ukrepamo brez odlašanja.
Ker ne jemljete zdravil za znižanje maščob v krvi, priporočam naslednje: uravnoteženo prehrano (sredozemska dieta) v dnevnih omejenih količinah tako, da bi shujšali do normalne telesne teže (po možnosti ITM pod 25).
Priporočam tudi maksimalno omejitev uživanja sladkih jedi, ki zelo dvigajo raven holesterola. Priporočam kontrolni pregled maščob v krvi v teku 2-3 mesecev, da boste ugotovili koliko se je zmanjšala raven holesterola v krvi.
Vztrajajte pri pravilni prehrani in shujšajte. Morda vam še ne bo treba začeti jemati zdravil za znižanje maščob (holesterol) v krvi. Ne zanemarite podatka, da znižuje holesterol v krvi tudi redna dnevna aerobna vadba (hoja, itd.) vsaj 30 minut na dan.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.