Najdi forum

HOJCA-zakaj ste proti

Pozdravljeni. Nižje spodaj sem brala o hojcah in večina je proti. Vendar me zanima zakaj. Kaj je toliko narobe, jaz poznam par prijateljic, ki so navdušeno uporabljale to zadevo.
Pri nas imamo šestmesečnico, ki se navdušeno postavlja na noge. Kmalu mi bo ena posodila hojco. moj fant je sicer tudi proti, ker pravi da je hojca neke vrste potuha za otroka ampak bomo vseeno probali.
Me zanimajo vaše izkušnje.
LP

Pri nas se trenutno dobro obnese in se je pred šestimi leti tudi, nobenih težav. Verjetno je čisto odvisno od otroka, enim škodi drugim pa paše, kot vse ostalo.

lp
NatašaS

Hojca nasprotuje naravnemu razvoju otroka. Otrok se mora prvo plaziti in se nato sam začeti postavljati na noge in ko je enkrat na nogah in dobi dovolj ravnotežje in moči v nogah je le še vprašanje časa, kdaj bo tudi shodil. Baje da naj bi imeli otroci, ki so uporabljali hojco, v prvem letu, ko so hodili veliko več poškodb, ker pač nimajo tako dobro razvitega sistema za ravnotežje in nimajo sigurnosti. Jaz sem to prebrala in je tudi pri naši devetmesečni hčeri ne uporabljamo, pa že skoraj sama hodi brez kakršnekoli prisile. Razne buške in padci pa pač pašejo zraven. Pa veliko varnih korakov. Uma.

Napačen način hoje, poškodbe pri zaletavnju ali celo prevračanju hojce… Mi smo pri obeh uživali v plazenju, kolena so bila sicer vedno dežurni brisalci prahu, a je sin shodil pri 11 mesecih, hči pa pri 12ih mesecih. Oba znata pravilno pasti in veselo tekata naokoli. Tudi tretji bo šel po tej poti!

Marija

Marija

Saj nismo, samo uporabljaj jo po občutku!
Naj otrok ne bo več kot pol ure v njej!

Mi smo jo uporabljali pri obeh sinovih. Oba sta shodila pred 10 mesecem brez problema, nista hodila po prstih, nista se prevračala, nič ni bilo narobe. Starejši sicer pred hojo ni puzal, mlajši pa je puzal že pred dopolnjenim 6 mesecem, uporabljal tudi hojco. Uporabljati smo jo pričeli po 6 mesecu (oba sta bila zelo močna in že lepo ravno sedela), ko nista niti par minut hotela biti ne na tleh, ne v stolčki, ne v stajici, ne v skokcu. Hojca je bila rešitev pri nas.
LP A.

Moja prijateljica je shodila v hojci in še danes, pri 34 hodi po prstih. Sicer pa se poškodbe (kolki) pokažejo kasneje in ni nujno, da že v otroštvu. Treba je misliti naprej.

Tudi sama sem bila proti hojici, dokler…
Starejša hčerka se ni nikoli plazila. Ko je začela hoditi ob opori (beri: držanju za roko), je postala hojica rešitev za obe. Zame, ker sem sploh lahko kaj naredila, ne pa jo vseskozi držala za roko, zanjo pa, ker je postala mobilna in je v hojici ful uživala. Imeli smo veliko pokrito teraso, velik hodnik. Nikoli ni padla, ni hodila po prstih… Res pa je, da smo hojico kupili, ko je bil stara že kakšnih 11 mesecev.
Uporabljali smo jo tudi pri mlajši, ki se je plazila. Mislim pa , da smo jo dali vanjo šele pri kakšnih 10 mesecih.
Še to: starejša je shodila pri 14 mesecih in je bila zelo sigurna, ni dosti padala, mlajša pa tudi brez kakšnih večjih padcev pri 12 mesecih.
Po moje uporaba hojice po neki pameti, brez pretiravanja ni škodljiva.

hojca je samo potuha za starše!!!! in prav nič dobrega za otroka. so že punce zgoraj povedale zakaj ne. naš fantič je shodil šele pri petnajstih mes, do takrat pa se je plazil, hodil sam ob opori ali s pomočjo roke nekoga od odraslih. smo se vsi skupaj krepko namučili (predvsem jaz, ker sem bila največ z njim), pa vem da je bilo tako potrebno za to da je šel mali skozi to fazo razvoja. zakaj bi otroka “umetno” silili v nekaj, če narava pravi drugače!
naj povem še primer naših sosedov, ki imajo dva vnučka, ki sta oba shodila s pomočjo hojice. oba so že zelo zgodaj postavili v hojico. seveda sta bila navdušena, da sta lahko brez težav dirkala okrog, vendar…. prvi je bil potem ko je sam hodil že pri 10. mesecih potolčen po celem telesu (tudi po glavi, kar se mi ne zdi niti najmanj v redu), ker je bil tako neroden in nesiguren v svojo hojo in je bil vseskozi na tleh. drugi, pa še sedaj ko je star 14 mes noče hoditi sam brez opore enega od odraslih, ker se prav panično boji. enostavno se vsede na tla in joče, če ga (še vedno) silijo, da bi hodili sam.
a se vam to zdi pozitivno? meni ne! zato bomo tudi pri drugem otročku brez hojice in stajice.

Preberi si kakšen pravi strokovni članek. Večino od tega so ti našteli tudi forumovci zgoraj, zakaj proti.

Sicer pa je logika popolnoma preprosta. S hojico prehitevamo naravni fizični razvoj otroka. S hojico se preskoči kar nekaj ‘stopnic’. In to zagotovo ni dobro. In naša osnovna vloga je, da kot starši omogočimo naraven razvoj otroka.

Torej hojica otroku ni v pomoč. In kaj potem je, da jih prodajajo? Pripomoček za starše in nič drugega.

Ni nujno, da je vse, kar prodajajo v trgovinah, tudi dobro, priporočljivo in zdravo. Bodite selektivni.

Bravo, Marja.

Tudi proti. Brez hojice je hčerka shodila pred 9-im mesecem, povsem brez prisile. Tudi če ne bi, je nikoli ne bi dala v hojico. Otrok bo hodil, ko bodo mišice dovolj močne in razvite, da bodo lahko skupaj s kostmi podprle težo otroka. Vsako gibanje, tudi plazenje, je zelo pomembno za celotni razvoj. S hojico ga onemogočamo. Otrok v hojici: ali se nauči skloniti po igračo, obrniti na ritki za 360*, lahko vadi mišice nogic in ritke, ki bodo nekoč za hojo zelo pomembne, na način vstani-sedi-vstani-sedi, lahko leže, ko želi? Kaj pa padci po stopnicah, čez pragove…
Odločno proti, ne vidim ničesar pozitivnega, pa čeprav sem tudi jaz imela bolečine v križu, ko se je mala učila hoditi. Se ne splača mojega križa šparat na račun njenega zdravja in razvoja.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Tudi jaz sem proti ravno zaradi zgoraj navedenih razlogov. Sem jo pa ravno tako nekajkrat uporabila toda le za par minut in tistih nekaj minut tudi pod razno ne more narediti škode.
Če jo imaš namen uporabljati, jo uporabljaj bolj previdno in le za sem in tja kdaj, ne pa da je hojica v stalni praksi. Mnogo bolje je, da se otrok plazi. S tem razvija obojestransko motoriko, ravnotežje….
Menda so tudi otroci, ki se plazijo kasneje mnogo bolj stabilni.

Jaz sem nekje prebrala, da ti otroci tudi pasti ne znajo pravilno in se pri tem lahko bolj potolčejo.

Tudo mene je mama dala najprej v hojco, shodila sem pri desetih mesecih, pa mi danes nic ne fali, prav nic ne hodim po prstih.Le zakaj ste tako proti, vsaka stvar je za nekaj dobra, ce se uporablja zmerno.

Hojca otrokom ne koristi. Nekaterim lahko celo zelo škodi. Ne bom več strokovno utemeljevala zakaj sem proti, ker je dovolj podobnega tudi od mene že napisano na tem forumu in mi je bilo včasih žal, da sem podajala strokovno mnenje. gotovo pa je, da otrok, ki bo v hojici, ne bo razvil takšne kvalitete gibanja, kot bi jo sicer in tudi otrokova drža bo slabša. Kako pa boste vedeli, … To je tako, kot bi poslušala taščino sosedo, ki si nikoli ni zob umivala. Je vse zobe izgubila, ker je to v genih. Jih je tudi njena mama, pa njen ata in vse sestre in bratje… Ja seveda, ker si cela družina ni zob umivala. Tako je preprosteje slabo držo, štorastega malčka ali ne ravno super telovadca, mlado osebo z bolečo hrtenico, pripisati prekomernemu sedenju, genom, … ne pa načinu odraščanja v najzgodnejšem obdobju, ko bi se morale strukture, ki bodo človeka nosile naokoli celo življenje, dobro in pravilno razviti! Pa mi je kolegica razvojna nevrofizioterapevtka svetovala, naj skrbim le za to, da bo MOj otrok gibalno zdrav, drugi otroci pa naj me ne zanimajo. In prav ima, koliko mam pa tak nasvet upošteva? Le tiste, katerih otroci že potrebujejo terapijo. Lažje je ne verjeti, kot ubrati malo težjo in zato otroku bolj hvaležno pot. In kakšen terapevt bi bila potem jaz, če bi napisala, da kupi hojico in jo uporabljaj, če vem, da bo tvoj otrok v njej priprajšan za nekaj, kar tvojim očem ni vidno, ker si pač laik na tem področju? Zaradi nje ne bo čisto nič prej otrok shodil.

Jaz sem slišala, da škoduje kolkom. To drži?

New Report

Close