Najdi forum

En lep pozdrav od frišne uporabnice.Imam hčerko staro 13mes,ko se je rodila so ugotovili hidrocefalus in ima vstavljen shunt,redno 1x tedensko hodiva tudi na nft (ful pomaga).Problem je pa v tem,ker mene njena razvojna dr spravlja v obup.Že pri 5mes sva morali na pregled sluha v lj,ker se je njej zdelo da je otrok gluh (hvala bogu,ker sliši boljše od najboljšega psa čuvaja)Na zadnjem pregledu pa je postavila dvom,da bi pri njej lahko šlo tudi za obliko cp(neka diplegija) zato ker se je takrat postavila na nogice tako,da se je v bistvu z rokicami gor potegnla in je bila še hipertonična v nogich. V glavnem,spet sem bila na robu zloma.Mala se dviguje sedaj po enem mesecu tako kot je treba,plazi se po vseh štirih in se za par sekund tudi spusti z rokicami od opore ko stoji.
Joj,kolk dolgovezim.Sedaj pa glavno vprašanje:
-se razvojno zdravnico da zamenjat?
-ali mogoče res obstaja da dete ne bo hodilo,klju vsemu kar že počne?
Najlepša hvala za odgovore!

Ren79,
mislim, da je vaša razvojna pediatrinja zelo pozorna na deklično stanje, saj ga pazljivo spremlja. Pri hurocefalusu so namreč možne različne slušne, govorne, motorične težave. Imam pa občutek, da nam situacije ne razloži tako, da bi bilo zadovoljni, zato iz pregleda greste še bolj prestrašeni in zmedeni. Za naslednji pregled si zapišete vprašanja (vse, kar vas skrbi, tare ali česar ne razumete) in jih zastavite zdravnici. Seveda lahko zdravnico tudi zamenjate, če z njo niste zadovoljni (a le če imate možnost v istem kraju, ker vam v primeru da bi razvojno ambulanto obiskovali v drugem kraju zato ne pripadajo potni stroški).
Res pa je, da boste takšne in podobne stresne situacije najbrž še doživljali – ampak vedite da sami najboljše poznate vašo hčerko. Zato ni nujno, da bo takšnih stresov ob zamenjavi zdravnika manj ali sploh nič.

Diplegija je prizadetost mišičnih skupin (običajno v nogah, lahko pa tudi v rokah). Hoja z dislpegijo je okorna, racasta, tresajoča – odvisno pa od tipa diplegije (oz. kako je omoten mišični tomus). Kaj pa o tem meni fizioterapvtka? Se z dvomom zdravnice strinja?
Glede hoje sta na “dobri pot” – pač glede na to, kar ste mi opisala. Vprašanje o hoji pa zastavite tudi fizioterapvtki, saj vašo hčerko najbolje pozna.
Upam, da sem vam vsaj malo potolažila. Le pogumno naprej.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Najlepša hvala za odgovor!
Bom šla kar po alinejah,da se ne zgubim:

– pozornost razvojne zdravnice je na mestu,moti me njej odnos in vnaprejšno postavljanje diagnoz,ki se čez mesec dni hvala bogu izkažejo za neresnične, meni pa ta čas sivijo lasje.Vprašanja ji postavljam nonstop,ampak glede na to,da si vzame za otroka tam okrog 10 minut,imam tudi občutek,da v tem času otrok nima možnosti pokazati vsega kar zna.Kar pa ugotovi na pregledu,je pa napisano šele na izvidu,ki ga pošlje v ambulanto po 14dneh…

– tudi sama sem zdravstveni delavec in ko so mi rekli drugi dan po rojstvu pikice da je UZ pokazal hidrocefalus sem se sesula,ker sem pomislila na najslabše.Preštudirala sem vse na netu(kar so mi mimogrede odsvetovali strokovnjaki…) in vem kaj za seboj potegne diagnoza vodenoglavosti in sem srečna,da je s pikico zaenkrat kar se tiče sluha in vida bp

-kaj ste mislila tisto,da smo na “dobri poti” glede hoje v OK smislu,da bo pa le hodila, ali da gremo po poti CP?

– jaz se opravičujem,toda počasi me načenjajo živci,vsa ta letanja sem in tja,zbiranje informacij,iskanje staršev s podobnimi diag,večen strah da se je drenaža zamašila bi me že uničila,če ne bi bilo to za mojo Petrico (soimenjakinji)
LP,renata

Ren79,

– ali je zdravnica “mlada” in mogoče še nima izkušenj? Vsekakor če z njo niste zadovoljni, jo zamenjajte. Tole postavljanje diagnoz v roku 10 minut je bolj dvom kot pa natančna diagnostika. Za nekatere stvari je potrebno več časa in več pregledov.
– res je, čim več veš- včasih je to še slabše kot da ničesar ne veš. Ampak tudi sama sem taka, da se o vsem rada natančno pozanimam.
– dobra pot – v smislu hoje. pikica se plazi, za trenutek stoji ob opori… to so dobri znaki, do korakov je sicer še daleč – sta recimo na dobri polovici poti. Kako bo s hojo, je predvsem odvisno od tonusa nog. Če je tonus normalen, težav ne bo.
– poskušajte za nekaj časa biti pikici samo mama (ni ne zdravstvena delavka), vse informacije bodo počakate (saj že sedaj veliko veste; kaj ne?), počasi pa se bo tudi strah zmanjšal in bo “bolj obvladljiv”.
Pa nikar se ne opravičujte, saj smo za to tu.

Lep pozdrav in lepo noč, Petra

Pošlji oblikovano (19-08-06 00:26)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Razvojna zdravnica je že kar -kako naj se izrazim-“v letih”,tako da o neizkušenosti ne bi ravno govorila. Ravno obratno mogoče.Saj sem rekla,moti me odnos in to hitenje pri postavljanju diagnoz,ki jih na izvidu kar zapiše,sicer jih da v oklepaj,ampak vseeno. Res pa je,da sem ful občutljiva na vse kar se tiče Petre in mogoče že kar rahlo nanašalna do zdravnice.
LP,Renata

Ren79,

če niste zadovoljni, zdravnico zamenjajte.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

New Report

Close