Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Hodgkinova bolezen

Hodgkinova bolezen

Spoštovani,
zanima me, koliko je ozdravljiva Hodgkinova bolezen v II. stadiju. Ali se lahko ponovi?
Poleg tega me zanima, s katerimi naravnimi zdravili bi lahko ublažili stranske učinke kemoterapije. Meso medna ni priporočljivo, toda kaj pa če bolniku nadvse prija? In še, ali bolnik, je zdravljen s kemoterapijo kakorkoli seva? Hvala za odgovore in srečno vsem!!!

Draga Nina,

dovolite, da najprej v branje priporočim naslednjo povezavo:

V II. stadiju je Hodgkinova bolezen ozdravljiva v visokem odstotku – poročajo o 80 odstokih bolnikov, ki so po bolezni preživeli 10 let. Bolezen se lahko ponovi. Več kot dve tretjini ponovitev se pojavi v prvih dveh letih po diagnozi in enako – dve tretjini teh ponovitev se pojavi v bezgavkah, ena tretjina pa izven njih. Po zdravljenju je potrebno pazljivo spremljanje bolnika in kontrolni pregledi na 3 mesece vsaj dve leti.

Tudi napredovala Hodgkinova bolezen ali ponovitev bolezni ima ob nekaterih pogojih lahko dobro napoved.

O kemoterapiji sem pisala tukaj:

pripravila pa bom še bolj prehranjevalno usmerjeni odgovor in ga objavila, saj je to eno naših najpogostejših vprašanj – kako in kaj jesti med kemoterapijo.

Bolnik, zdravljen s kemoterapijo, ničesar ne seva. Tudi obsevani bolnik ničesar ne seva in ni nevaren za okolico. Z domačimi, tudi s svojimi otroci, ima lahko povsem običajne stike.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Zivjo!

Sem ozdravljena bolnica s Hodgkinom, diagnoza 1997, zadnja kemoterapija 10/97. Moram reci, da so me vprasanja presenetila, po drugi strani pa spet ne, ker sem takrat tudi sama kot ponorela iskala razlicne informacije. Moja oblika je bila
HD 2B, stadiji kolikor mi je poznano gredo tu po delih telesa. Ena spodnja četrtina telesa je 1, dve sta 2, premik v zgornjo je 3 in vse stiri četrtine 4. A ali B je odvisen od simptomov. Ali jih imas ali pa nimas.

Najvec informacij sem dobila na strani

http://www.hodgkinsdisease.org

ki je ameriska, vendar pri nas informacij se ni bilo mogoce dobiti v taki obliki in kolicini kot bi zanimalo mene. Tam je tudi forum – mailing list, kjer se izmenjujejo izkusnje.

Moram reci, da so mi izredno pomagali. Prva stvar je bila ta, da sem zivela normalno naprej in gospodu Hodgkinu obljubila, da bom zmagovalec jaz. Druga je bila ta, da sem o svoji bolezni govorila in je nikakor nisem skrivala za stirimi stenami. Ko so se pojavili stranski ucinki, sem dobila od clanov ameriskega foruma namig, da pri dviganju imunskega sistema pomagata dve rozici. Ena je kitajska – ASTRAGALUS. to se tezje dobi, vendar mi jo je nek clan poslal (uporablja se korenina) in sem uzivala tinkturo.
Druga je ECHINACEA. Tudi te se ni bilo na nasem trziscu, vendar po reklamah vidim, da jo je ze mozno kupiti v nasih lekarnah. Sama jo se vedno narocam iz tujine oziroma mi jo kdo prinese, saj je tam veliko cenejsa v obliki kapsul.

Glede izpuscajev v ustih so mi predlagali, da zobe umivam s sodo bikarbono in ne z zobno kremo, ker je prevec agresivna. Vse sadje in zelenjavo naj perem z okisano vodo, saj taka unici morebitne glivice.

Vse te stvari so mi pomagale, da od druge terapije naprej vec nisem vedela in cutila, da se z mano kaj dogaja. Ker je bilo poleti, sem potovala, obiskovala tecaje in normalno delala. Tudi jedla sem v bistvu normalno (razen diete za znizanje holesterola, ki pa se je pojavila ze prej). Vendar zdravo prehrano priporocam v kakrsnemkoli primeru. Veliko zelenjave, vlaknin, sadja… in ne prevec mascob. To so sicer laicne zadeve, vendar so mi zelo pomagale.

Seveda se zavedam, da obstaja moznost ponovitve bolezni, vendar mislim, da se jo da znova in znova premagati. Odvisno od tega, kako jo vzames. Prav zdaj grem spet na kontrolo (po vsej verjetnosti bolj zaradi varnosti), saj sem noseca v petem mesecu in presrecna, da je zaenkrat diabetes edino, kar me je doletelo.

Lepo pozdravljam vse in zelim obilico dobre volje ter pozitivne energije,

Tanja

Tanja in Irena,
hvala obema za tako izčrpne in dobronamerne informacije. HD sem površno poznala že prej, vendar ko doleti bolezen nekoga od tvojih najbližjih in najdražjih, hočeš slišati čimveč. Tanja, veliko sreče in radosti ti želim s tvojim dojenčkom. LP, Nina

Hvala za lepe zelje in… danasnja kontrola je pokazala, da sem zdrava! Hura!

Lep pozdrav in srecno pri premagovanju bolezni,

Tanja

Pozdravljeni, je najlepša beseda drugi osebi in vsem vam, ki bolehate.
Daljnega 2005 so mi z punkcijo vratne bezgavke odkrli celice, ki so znane za ta limfom. Ko mi je Onkologinja predočila kaj imam. Sem ji rekel samo “prav ga bomo pa pozdravili”. Doma pa začudeni in joj kako sem se jim smilil, meni pa to ni godilo. Prepričevati sem jih mogel da bo vse v redu. 8 kemoterapij in 17 točkovnih obsevanj z radiacijo. Sonce, morje, pršut, refošk, hribi, gore, tek, sočenje zelenjave, post in neizmerno dobra volja in zaupanje v ozdravitev. Ti dejavniki so meni prinesli, krepko zdravje.

Kaj če bi se za začetek odločil/a a si Minca ali Minček?

Branko, tisto ime pa anagram

New Report

Close