Hodgkinov limfom-ponovno 2 suspektni bezgavki
Pozdravljeni,
Znašla sem se v kar hudi stiski in se obračam na uporabnike tega foruma, če se mogoče najde kdo, ki je imel podobno izkušnjo.
Maja 2014 so mi odkrili Hodgkinov limfom. Bolezen se je razširila tudi na vranico in pljuča, ampak kljub temu je prognoza bolezni dobra. Tega sem se oprijela in močno verjela v svojo ozdravitev. Odziv limfoma ja kemoterapijo je bil zelo dober. Po 6ciklih eskaliranega BEACOPP so mi oktobra potrdili, da je remisija bolezni popolna-dodatno obsevanje ni bilo potrebno. Velika, največja zmaga v mojem življenju!!
Po zdravljenju sem se super počutila, telo se je hitro regeneriralo in mogoče prehitro sem se spet kar obremenila. Marca so se mi začele pojavljati bolečine v obeh axilah in po vratu (na mestih kjer so bile prej patološke bezgavke). Ker je bilo na kontroli pred 1 mesecem vse b.p, sem te bolečine pač poskušala odmisliti.
Prejšnji teden pa se mi je zdelo, kot da čutim neko tiščanje v L axili. Otipala nisem nič, ni pa mi dalo miru, zato sem šla na UZ. Opravila mi ga je specializantka radiologije, kolegica ki se je javila da mi to naredi, da mi pokaže da ni nič in da bom mirnejša.
Ampak točno tam kjer je bila bolečina je bila vidna ena bezgavka, ki je po UZ kriterijih suspektna (je velika 1,5 cm, ovalna, brez maščobnega hilusa).. poleg nje je bila še ena čisto majčkena, ki je niti ni merila. Rekla mi je, da je bezgavka zelo čudna, izgleda limfomska.. V trenutku se mi je porušil svet.
Klicala sem na onko, a moje zdravnice dr. Južnič ni. Zdravnica ki jo nadomešča, mi bo sporočila datum UZ vodene punkcije ki bo v roku 7-10 dni. Tudi nasploh je bila zdravnica zelo optimistična, rekla je da sploh naj ne delam panike, ker je ta bezgavka ful majhna in da se naj n sekiram dokelr nimam citološko potrjenega izvida.
Poskušam odmisliti vse skupaj, vendar je tole čakanje res mučno.
Zanima me, ali je kdo kdaj imel podobno situacijo-da na UZ izgledajo bezgavke suspektne-pa je potem punkcija negativna?
Zaenkrat močno upam na to!
Hvala za vsak odgovor!
Lp, Mateja
Mateja,
vsekakor te razumem, da te je strah, saj imaš za seboj izkušnjo, ki je bila tudi povezana z bezgavkami. Lahko ti sedaj vsi rečemo, da ni panike, pa verjetno ne boš mirna dokler ne boš dobila izvida punkcije.
Vseeno pa v vsaj malo pomiritev še informacija, da sem sama tudi imela nekaj let po zaključku zdravljenja povečani dve bezgavki v ključnični votlini, ki sta bili posledici bolezni mačje opraskanine. Trajalo je pol leta, da sta se zmanjšali a ju sedaj, večkot pet let po tem, še vedno malo otipam. Bezgavke se lahko povečajo tudi zaradi številnih drugih nenevarnih stanj, lahko so pa tudi samo rekativne, kar tudi ni nič nevarnega in sčasoma izzveni. Skratka nenevarnih možnosti je ogromno, zato ti želim, da čim prej minejo dnevi do punkcije in izvida in da bo izvid pokazal, da ni nič povezanega z limfomom.
Drži se! <3
Najlepša hvala obema za optimističen odgovor. Stiska, ki jo človek doživlja ob tem čakanju, je res velika. Sama delam v zdravstvu, pa mi moje medicinsko znanje prej oteži kot pa olajša to negotovost.
Sem se odločila, da danes gremo na morje za par dni, da bodo prej minili dnevi do torka, ko imam UZ in takrat bom že vedela kaj več.
Kar pogumno.
Danes so me klicali iz onkologije! VSE JE VREDU! Punkcija je pokazala, da je bezgavka vnetna-izvid je reaktivni limfadenitis! 😀 😀 😀
Svetovali so mi tudi, da nadaljnje kontrole ob morebitnih težavah opravljam na OI, kajti tam so strokovnjaki, ki se ukvarjajo samo s tem in le oni imajo toliko izkušenj, da lahko na podlagi UZ rečejo, da je nekaj suspektno! Nikakor krivde ne valim na kolegico, ki mi je UZ opravila, saj sem jo za to sama prosila. Možno tudi, da se je bezgavka v tem času spremenila. Kakorkoli, izvid je VREDU in jaz se moram naučiti spet živeti in uživati življenje brez vsakodnevnega strahu in vprašanj “Kaj pa če”.
Hvala vsem za vaše pozitivne odgovore!
Življenje je lepo! 🙂
En sončen pozdrav iz Štajerskega konca!
Mateja
Juhej, Mateja, to so novice, ki so polepšale dan tudi meni!
Lepo poletje želim!