Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Hiter srčni utrip

Hiter srčni utrip

Dober dan!
Stara sem 22 let in v soboto popoldne sem čutila hiter srčni utrip (110). Prejšnje dneve sem bila pod stresom (težek izpit, bolan otrok). Zvečer,ko sem ležala,je bil utrip popolnoma normalen. Zjutraj pa ko sem se zbudila (imela sem bolj burne sanje), mi je srce spet razbijalo (vendar tega nisem čutila tako kot sem recimo čutila v soboto),vendar sem si vseeno šla merit pritisk in je bil 117/71 in pulz 105. Potem sem cel dan počivala in v mirovanju je bil utrip normalen,če pa sem vstala se mi je pa takoj povišal (do 110). Sedaj me skrbi,da je kaj narobe s srcem, saj je moj oče imel pred 6 leti blago obliko infarkta.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Maja

Hitrost bitja srca se v teku dneva stalno spreminja, odvisno od telesnih obremenitev ali duševnega razpoloženja. Nekoliko na hitrost bitja vplivajo še vreme, ščitnica in menstrualni ciklus.

Iz vsebine vašega posta se bolj nagibam k mnenju, da so prisotne prehodne funkcionalne motnje, ki jih boste lahko obvladali z zdravim načinom življenja in blago delujočimi pomirjevali.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lepo pozdravljeni!

Moje ime je Nives in sem stara 22 let. Zadnje čase pri merjenju srčnega utripa opažam, da imam kar visokega – preko 80. Včeraj zvečer pred spanjem me je začelo stiskati in peči pri srcu, pri izdihu je bil boleč občutek, imela sem pritisk v glavi. Zmerila sem si krvni tlak: 137/98/85. Po eni uri se je stanje umirilo. Danes pa je moj krvni tlak: 122/81/82. V družini nima nihče težav s srcem. Skrbi me kaj je narobe in ali naj obiščem splošnega zdravnika.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Nives

V vašem dopisu niste navedli zaskrbljujočih motenj, ki bi dopuščale misel, da imate bolno srce. Mislim, da gre za znake, pogostoma prisotne, pri duševnih obremenitvah. Od navedenih vrednostih krvnega tlaka je vrednost spodnjega (diastoličnega) tlaka 98 mm Hg zanesljivo visoka. Kontrolirajte si tlak še nekaj krat (v mirovanju, v sedečem položaju, pri vsakem merjenju izmerite tlak 2 – 3 krat v presledku nekaj minut). Če boste ponovno dobili razmeroma visoke vrednosti (nad 140/90 mm Hg) pojdite z izvidi do vašega zdravnika. Glede srčne frekvence, ki je nekoliko pospešena, bi pravtako rekel, da je zelo verjetno posledica živčne napetosti.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!
Prosim da tudi meni poskušate odgovoriti kako in kje poiskati pomoč:
partner je pred leti prebolel sepso in od takrat se je zdravil zaradi sladkorne bolezni tipa II,
povišanega krvnega tlaka in tudi holesterola.
Trenutno jemlje le še tablete proti povišanem pritisku in ima tako od 110-130/90-100.
Skrbi me njegov srčni utrip, ki je tudi v času mirovanja 110 ali še več.
Poleg tega približno 1 mesec ne jemlje več zdravil za sladkorno bolezen (jemal je Dipriam 80 mg in je v tem času precej shujšal (cca 8 kg), Pri domačih meritvah mu pokažejo vrednosti 19-22. Verjetno je tudi občasna slabost in neješčnost povezana s tem.
Kar se tiče holesterola pa je jemal tablete Vasilip
20 mg, vendar zadnji čas tudi teh ne več. Kar se prehrane tiče, uživamo veliko zelenjave in sadja, pa tudi vsaj parkrat na teden sva telesno aktivna (sprehod, kolo, gobarjenje) Z jemanjem je prenehal, ker je tujec in nima urejenega zdravstvenega zavarovanja.
Na vsak način mora obiskati samoplačniško ambulatno, ker se mi dozdeva, da je vedno bolj ogrožen. Kam najprej, da se mu zdravje vsaj malo prične izboljševati.
Hvala za vaš hiter odgovor in lep pozdrav iz Celja !

Bolnik boleha za visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in hiperholesterolemijo. Vse navedene bolezni morajo bolniki čim bolj dosledno zdraviti, da se zavarujejo pred možgansko kapjo, srčnim infarktom in žilno boleznijo nog. Iz vsebine vašega pisma povzemam, da zelo verjetno bolnik živi blizu Celja. Zelo priporočam čimprejšnji pregled pri tamkajšnjem diabetologu, da mu predpiše ustrezno zdravljenje diabetesa, ki je morda glavna bolnikova bolezen in mu da navodila glede zdravljenja visokega krvnega tlaka in hiperholesterolemije. Hitro bitje srca je lahko posledica pomanjkljivo zdravljenih navedenih bolezni ali še neodkrite bolezni srca ali krvi. Včasih je bitje srca pospešeno tudi v stresnih stanjih.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Stara sem 21 let. Pri merjenju srčnega utripa, sem ugotovila da je dosti povečan ( 105 – 115 ) . Ob hoji, ali ko mirujem je vedno povečan utrip. Gdaj pa gdaj tudi med dihanjem občutim močno bolečino pri srcu in v prsih. V roku 1 h bolečina preneha, imam tudi pritisk v glavi. Gdaj pa gdaj čutim tudi bolečine v hrbtenici in roki. Imam tudi epilepsijo od 11 leta. Skrbi me da je nekaj narobe?

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav!

Pospešeno bitje srca nastane zaradi velikega števila vzrokov. Zato bi vam težko pravilno odgovoril. Priporočam vam, da se obrnete na izbranega zdravnika. S pregledom krvi bo lahko ugotovil ali je za navedeno stanje kriva slabokrvnost, ali povečano delovanje ščitnice ali povečano delovanje živčevja zaradi duševnih obremenitev.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani, hčerka je stara 17 let in ima že eno leto in pol probleme s hitrim srčnim utripom. Srčni utrip ji zna biti že zjutraj, ko se komaj vstane 120, ko pa gre po stropnicah pa ji naraste tudi do 170. Bila je na UZ srca, pa je izvid v mejah normale. Poleg hitrega utripa ima tudi za moje pojme previsok tlak in sicer 99/125, 115/130… Trenutno čakamo na preiskavo za astmo in pa krvne preiskave, ker nam je kardiolog rekel, da želi izključiti vse organske bolezni in, da ji bo, če bodo vsi izvidi v mejah normale, predpisal neke tablete za zniževanje pritiska. Hčerka tudi pravi, da jo stiska in pika pri srcu in ko ima tak pritisk pri srcu mora enostavno leči in potem ko je prebode, bolečina popusti. Hčerka je visoka 172 cm in ima 52 kg. Do letošnjega avgust se je bavila z mažoret plesom, sedaj pa je to opustila zaradi nenehnih težav s srcem. Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor. MamaB

Napisali ste, da ima vaša hčerka pogostoma pospešeno bitje srca v mirovanju (120) in, da se bitje precej pospeši že pri manjših obremenitvah (170). Krvni tlak ima povišan (RR 130/115, 125/99 mm Hg). Ples v skupini mažoretk je opustila zaradi nenehnih težav s srcem ( “jo stiska in pika pri srcu”). Težava postopoma mine ko se uleže. Bila je na pregledu pri kardiologu. Izvid UZ srca je v normalnih mejah. Druge preiskave so še v teku (kri, izključitev astme). Verjetno je v teku tudi preiskava funkcije ščitnice
Glede na podatke, ki ste navedli v dopisu, nisem dobil vtisa, da je v teku organska bolezen srca. Morda gre za preživahno delovanje ščitnice, ki bi jo lahko potrdili ali izključili že s preiskavo krvi. Morda se bo pokazalo, da je bolnica slabokrvna. Ni pa izključeno stresno stanje s posledičnim hitrim bitjem srca in povišanim krvnim tlakom.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani.
Najlepša hvala za odgovor. Hčerka je že opravila krvne preiskave in izvidi so v redu. Ni slabokrvna in tudi ščitnica je OK. Ugotovili so ji le, da je zelo alergična na pršice. Ali močna alergija lahko tudi vpliva na hiter srčni utrip in povišan krvni tlak.

Lep pozdrav.

Ni izključena možnost, da je alergični proces pri vaši hčeri vzrok za pospešeno bitje srca in blag porast tlaka, vendar pričakujem, da se bosta srčna frekvenca in krvni tlak normalizirala po umiritvi alergičnega dogajanja.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani.
Najlepša hvala za odgovor. Zdaj še čakamo en izvid krvi in sicer se je delal nekakšen serum glede na viruse, če so kakšni virusi, ki jih je prebolela, pustili kakšne posledice na srcu.

Lep pozdrav.

Pri virusnih okužbah je včasih prizadeto tudi srce (vnetje srčne mišice = miokarditis). Tako stanje je težko ugotoviti, če je prizadetost blaga. Pri hujši prizadetosti nastopajo neredni utripi, lahko se pospeši delovanje srca in bolnik ima neprijetne občutke pri srcu. V takih primerih bolnikom priporočamo mirovanje, dokler se stanje ne normalizira (lahko več tednov).Kljub velikemu napredku medicine, še nimamo zdravil s katerimi bi bolezen pozdravili (prizadetost srčne mišice).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani. Dobili smo izvide o virusih in sicer piše, da je hčerka pozitivna na Varicella-zoster virus (vrednost 39,63) in na Herpes simplex virus (15,25). Ali mi lepo prosim poveste kaj to pomeni in če ti virusi lahko vplivajo na srce?

Lep pozdrav. mamaB

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da je bil izvid krvi(?) pri vaši hčerki pozitiven glede prisotnosti dveh vrst virusov.Predstavljam si, da je bil opravljen naveden pregled zaradi bolezenskih znakov sumljivih za infekcijo z virusi.
Sprašujete če infekcija z virusi vpliva na srce. Po podatkih strokovne literature, pri infekcijah z virusi, virusi krožijo v žilah po vsem telesu in se lahko “naselijo” tudi v srce. Če se tam razbohotijo, povzročijo vnetje srčne mišice, kar je sicer bolj redek pojav. Kljub velikemu napredku medicine še nimamo postopka s katerim bi to zanesljivo dokazali. Posredno izvemo, da se odigrava vnetje srčne mišice z osluškovanjem srca in s pregledi EKG, v katerih vidimo neredne utripe in/ali pospešeno bitje srca. Na vnetje v srčni mišici pomislimo tudi na osnovi bolnikovih izjav o slabem počutju, ki traja več tednov po virusnem infektu. Zdravil s katerimi bi vnetje srčne mišice pozdravili ali vsaj skrajšali še nimamo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani. Najlepša hvala za odgovor. Ali mi prosim še lahko poveste, kaj ti virusi pomenijo? Prebrala sem, da se nanašajo na herpes, ampak hčerka nima vidljivih herpesov.

Lep pozdrav. mamaB

Naše telo je v stalnem stiku z ogromno velikim številom drobno živk (bakterije, virusi, itd.), od katerih mnoge povzročajo različne bolezni. Poleg virusov, ki povzročajo herpes, je še velikanska kopica virusov, ki povzročajo druge bolezni, ki jih na splošno imenujemo “viroze”.Pri mnogih takih boleznih uspemo s preiskavo krvi, točno opredeliti vrsto virusa, ki je povzročil bolezen, še nimamo pa dovolj učinkovitih zdravil s katerimi bi jo premagali.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

dober dan, meni so odkrili PSVT. ze tri tedne se pocutim v redu, sedaj me pa zanima , ce je naslednja trditev resnicna (to mi je rekel kolega iz Anglije, ki je priznan zdravnik):
da lahko pijem alkohol, ce se prej najem in zraven pijem veliko vode

hvala vnaprej za odgovor

Razen pri hudih driskah pri katerih gre lahko hrana tako hitro skozi prebavila, da se izloči neizkoriščena, se vsa hrana, ustrezno prebavljena , vsrka v telo. Neodvisno od stanja prebavil se zaužiti alkohol ves vsrka in vključi vproces presnove. Vteku nekaj ur po zaužitju ga v krvi odkrivamo vedno v manjši količini in v teku osmih ur ga ni več. Vsrk alkohola iz črevesja, njegova presnova in izločanje z urinom se, po podatkih iz literature, odigrava neodvisno od zaužite količine vode. Drago mi bo, če mi boste priskrbeli prispevek v katerem je navedba, da se pri uživanju večje količine vode tudi občutno poveča izločanje alkohola.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si