Histeroskopija
Pozdravljeni,
konec avgusta sem imela ginekološki pregled zaradi občasnih krvavitev med spolnim odnosom. Zadnja pap brisa predlani in lani sta bila vredu, zato mi sedaj ni vzela brisa, ker je rekla, da je sluznica vredu. Na ultrazvoku pa se na zadnji steni vidi zadebeljena maternična stena, sum na adenomiozo in potem še je rekla, da se ji zdi, da je tu en endometrijski polip in me naročila na histeroskopijo. Ali se vam zdi potrebna histeroskopija, če se na ultrazvoku ne vidi, da bi šlo za polip. Hvala
Spoštovani,
za kakšno definiti9vno mnenje so zgornji podatki premalo. načeloma pa se ob prvem odkritju česarkoli, kar spominja na endometrijski polip, pacietnko naroči na kontrolni UZ takoj po prvi menstruaciji (recimo 5. do 8. dan ciklusa) ter se preveri, če je tisto še vedno prisotno ali ne in če je, se šele indicira invazivno postopanje. Sicer pa tudi adenomioza načeloma ne povzroča “kontaktnih krvavitev”. Eden najpogostejših razlogov za kontaktne krvavitve pri sicer zdravi ženski brez sprememb v brisih PAP je “ektopija cervikalne sluznice”. To je pojav cervikalne sluznice na zunanji površini MV, ki je izpostavljena dotikom med spolnimi odnosi in ta pojav je hormonsko pogojen.
Spoštovani,
žal UZ ocene rodil s strani UZ diagnostika – neginekologa niso relevantne, ker pogosto UZ vidne spremembe na rodilih niso v nobeni korelaciji s pomembnostjo enakih sprememb na drugih trebušnih organih.