Hirsutism po porodu
Pozdravljeni,
Rodila sem pred 2 mesecema in zacenjam opazat temnejse dlake, ki se mi pojavljajo po obrazu. To je moj drugi otrok, pred nekaj leti so mi diagnosticirali lazjo obliko pcos, ampak do zdaj teh problemov nisem imela. Prvega otroka zaradi zapletov po porodu nisem dojila, tega pa vecinoma dojim (z manjsim dodajanjem umetnega mleka).
Bi bilo lahko kaj od nastetega razlog za pojav povecane porascenosti? Katere teste bi morala opravit da se vidi ali gre za hirsutism?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
hirsutizem je stvar klinične diagnoze, torej samega opažanja povečane dlakavosti po moškem vzorcu, zlasti po obrazu. Zakaj se vam omenjeno pojavlja, pa je verjetno res stvar preiskav. Ampak teh ni modo opravljati po navodilih po pošti ali v lastni režiji. Pravilno se postopa tako, da se zaradi “težave” obišče zdravnika in ta potem razmišlja, kako priti do odgovorov. Razlogov je lahko precej, vpleteni pa so lahko različni organi oziroma sistemi s hormonsko funkcijo (nadledvični žlezi, jajčniki, ščitnica, hipofiza…) niti ni nujno, da gre za karkoli bolezenskega.