Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipotiroza po radijojodu

Hipotiroza po radijojodu

Pozdravljeni,
decembra 2020 sem prejela radijojod 771MBq. Stara sem 56 let. Zdravljenje z jodom zaradi Diagnoze bazedovka – glede na klinično sliko. Neuspešno je bilo predtem enoletno zdravljenje z Athyrazolom. Sprva je bila postavljena diagnoza hipertirotična faza Hašimota in avtonomno tkivo. Na prvi kontroli februarja 2021 je TSH 0.01, T3 – 7,1, T4 -20,4. Marca 2021 druga kontrola TSH 1,1, FT3 3,8, FT4 12,7. Aprila opravljena meritev na Adrialabu TSH 8,17, T3 – 3,09, T4 8,60. Kontoliram vnos hrane – zmanjšala sem obroke kot pred jodom, prebavo imam upočasnjeno, pulz se je znižal – Resting Heart Rate na cca 50 – 55/min., RR nizek 100 -110/60, počutje boljše kot pred jodom, vendar imam manj energije. Kontrola pri specialistu v začetku junija. Bi že priporočali začetek dodajanja hormonov oziroma je kakšno upanje, da se stanje še stabilizira brez dodajanja hormonov? Mama in babica sta bili zdravljeni z jodom, vendar ni bilo potrebno nadomeščanje ščitničnih hormonov.
Slučajno sem imela v aprilu tudi meritev celokupnega holesterola 5,8, v času hipertiroze je bil HDL znižan na 1,3. Je to povezano z nivojem ščitničnih hormonov?
Ginekolg me je poslal na merjenje kostne gostote. V izvidu je navedeno, da je kostna gostota malenkost nižja od optimalne za leta, je pa zelo slaba kostna struktura (navaja povečana kostna premena ob hipertirozi?). Je to lahko povezano z hipertirozo?
Hvala za nasvete in lepo vas pozdravljsm,
Martina

Spoštovani,

glede na to, da je bil aprila TSH zvišan in znižan pT4 bi bilo potrebno pričeti nadomeščanje ščitničnih hormonov (verjetno Euthyrox 50 ug dnevno). Priporočam, da vaš izbrani zdravnik opravi e posvet s tirologom, da bo sprememba tudi dokumentirana. Hipertiroza vsekakor vpliva na kostno premeno in presnovo lipidov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Objava čaka odobritev

New Report

Close