Hipoplastično levo srce
Spoštovani!
V 23.tednu sem prekinila nosečnost, zaradi hude anomalije otrokovega srca. Diagnoza: Sindrom hipoplastičnega levega srca.
Dobila sem že razne odgovore, da se to pač zgodi. Vendar pa me že nekaj časa gloda dvom. Na začetku nosečnost (v 5 ali 6 tednu) sem namreč po nesreči razbila termometer z živim srebrom. Razlil se je po mizi, jaz trapa, pa temu enostavno nisem posvečala nobene pozornosti. Ne vem kaj mi je bilo, nisem niti prezračila prostora. Kapljice so se razlile po mizi in računalniku.
Zanima me sledeče. Je možno,da bi živo srebro vplivalo na razvoj srca v tej smeri, da se je ob “nesreči” levi del prenehal razvijati. Le ta je namreč bil razvit, vendar zelo majhen, desni pa je bil zato toliko bolj povečan. ravno v 5.oz.6 tednu se namreč razvija otrokovo srce.
Izguba otroka je bila zame katastrofalna izkušnja, toliko bolj ker sva ga z možem čakala kar osem let. Sedaj iščem odgovore, ker se zelo obremenjujem s tem, kaj bo s plodom če zanosim še enkrat. Se lahko ponovi ipd.
Hvala lepa, Brina
Posvetoval sem se z zdravniki, ki imajo pri svojem delu večkrat opravka z živim srebrom in dobro poznajo probleme zastrupitve z njim. Nobeden od njih ni našel zveze med vašo nezgodo (razbit termometer v času 5.-6. tedna nosečnosti) in prirojeno srčno napako pri plodu.
Poizkusil sem dobiti odgovor še od zdravnice docentke Geršakove, ki se na Kliniki za ginekologijo in porodništvo bavi s prirojenimi anomalijami pri plodih in novorojenčkih. Žal je na bolniškem dopustu. Pokličite jo čez nekaj dni, ko bo, verjetno že spet na delovnem mestu. Telefon: 01/522-60-38.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.