hipnoza pri agorafobiji
Spoštovani!
Že 7 let trpim za agorafobijo in napadi panike (ti v zadnjem času izginjajo, pojavlja pa se nek stalen strah, zaskrbljenost). Prebrala sem, da je hipnoza zelo učinkovita pri odpravljanju strahu.
Ker pa imam paničen strah pred izgubo kontrole, me je seveda strah tudi hipnoze. Zanima me kaj se pri hipnozi dogaja? Ali lahko pacient vsak čas hipnozo brez težav prekine? Kako je možno izvesti hipnozo , če te le-ta navdaja s paničnim strahom?
Pa še nekaj; z vedenjsko terapijo mi je uspelo nekako “premagati” napade panike in tudi agorafobija je vse manjša (zdaj lahko sama hodim po mestu, zapustim ga lahko samo v spremstvu, vendar se je krog oseb, ki jim zaupam povečal).
Zanima me katera metoda je najboljša za odpravo generaliziranega strahu, nevrotičnih misli. To se mi dogaja zadnje čase. Nič napetega ne prenesem – ne glasbe, ne filma, niti napete risanke, …Vse to me spravlja v strah, srce mi začne razbijati, začnem se tresti in hiperventiliram. Tudi nobene negativne novice ne smem slišati (čeprav se ta mene sploh ne tiče). Poročil sploh ne gledam več. Ampak to ni rešitev. Svet je tak, poln nesreč in katastrof. Kako naj se naučim “normalno” reagirati. Tudi drugače na vsako stresno situacijo pretirano reagiram. Opazila sem, da se je to začelo po tem, ko je prijatelj napravil samomor.
Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana Maja,
hipnoza je stanje hotnega opuščanja lastne kontrole in njeno popolno prepuščanje človeku,ki mu priznavate strokovno avtoriteto.Gre torej za sugestivno in avtosugestivno dogajanje.Ker klient aktivno sodeluje lahko z nasprotnim ukazom stanje hipnoze prekine.Primer: hipnotizer predlaga popolno sprostitev telesa in mižanje, nato pa sugerira, da oči brez njegovega posebnega ukaza ne bo mogoče odpreti.To se zgodi in vi si zaman prizadevete, da bi pogledali,čutite, kot bi vam veke prirasle k očem, vse dokler si v mislih ne rečete, “Vem, da lahko odprem oči in to hočem storiti”.Pogledali boste brez težav.Paničnih stanj z agorafobijo se sicer lahko lotite na ta način, je pa psihofarmakološka pot bistveni hitrejša in učinkovitejša,s sugestivno metodo pa doseženo ugodno stanje nato vzdržujete .Opis vašega počutja zelo spominja la prikrito (larvirano) depresijo, zato bi kazalo terapevtska prizadevanja nadaljevati tudi v tej smeri.