Hipersukana popkovnica
Pozdravljeni,
pred nekaj meseci sem imela diagnozo intrauterine smrti ploda in sprožen porod/splav v 21. tednu. Sedaj sem dobila izvid, ki pravi:
Posteljica, ovoji in popkovnica so pokazali: hipersukano popkovnico, strikturo popkovnice in obsežno hemoragijo placentarnega diska, kar bi lahko pojasnilo vzrok odmrtja ploda v maternici.
Ostali testi so bili v redu (genetika, obdukcija ploda, krvne preiskave). Prosila bi za kakšno bolj domačo razlago tega izvida. Predvsem me zanima, ali je to nekaj, kar bi lahko preprečili. Bi se lahko to preveč zavito popkovnico (ta del izvida razumem) opazilo na UZ in bi lahko karkoli storili, da ne bi prišlo do odmrtja ploda? In zakaj sploh do te hipersukane popkovnice pride? je to pač razvojna napaka ali je to posledica ne vem … česa, kar sem nevedoma počela, jedla itd?
Hvala za razlago.
Spoštovani,
nič od navedenega ni konkretni samostojni razlog za odmrtje, hipersukano popkovnico, ki je preprosto razvojna posebnost, pa zgolj povečuje tveganje za tovrstne zaplete v nosečnosti, saj se s takšno popkovnico rojevajo tudi živi in zdravi otroci. Pred 24. tednom nosečnosti ne moremo storiti prav ničesar, s čimer bi lahko tovrstne zaplete preprečili ali pravočasno ugotovili, saj plod pred zaključenimi 23 tedni nima praktično nobenih možnosti za preživetje izven maternice.
tako je