Prosim za prvo mnenje in sicer:
na vodeni vadbi je trener nekoliko spremenil način vadbe – prej smo obdelovali dele teles z utežmi (npr. za roke – vaje za biceps, triceps, za noge – izpadne korake …) skratka z obremenitvijo tja do 30 ponovitev in še in še … da so mišice pekle – ok
zdaj pa je k temu delu dodal še kardio poskoke čez step.
Predvidevam da imam celotni čas utrip na maximumu – in ostali vadbeniki tudi – sodeč po videzu 🙂 – torej anaerobno območje?
moje ? – ali je tak način vadbe ok? Sprašujem namreč zato, ker predvidevam, da (tudi po prebranem) naj bi interval z max pulzom trajal krajši čas – jaz ga pa imam (z rahlimi upadi) skoraj celo uro.
(O meni: 40 let, 170 cm/72 kg in sem že min 20 let redna rekreativka in to opisano vadbo “zmorem” – tudi sebi v ponos) – samo dilema je ta ali si z njo sploh koristim
in še: ali je take vadbe 3x/teden preveč?
Hvala vnaprej za kakršnokoli informacijo oz. mnenje!
Najbolje bi bilo, če bi se pogovorili s tvojim trenerjem, saj samo on ve kaj želi s treningom doseči, kaj zmorete vadeči in kaj ste do sedaj počeli. Kar se tiče tega dodatka s poskoki pa je trener verjetno želel doseči stopnjevanje intenzivnosti treninga, kar je povsem ok. Če pa je izbira vaj in režim vadbe primeren za vaše cilje in vaše telesno stanje pa morate z njim govoriti.
To ali je HIIT trening ok za rekreativca ali ne je zelo odvisno koga boste vprašali. Večina zdravnikov zagovarja zmerno telesno aktivnost, kar pa HIIT zagotovo ni (anaerobno območje povzroča zakislitev telesa…). Vsekakor pa z vidika telesne priprave, ko ste že na določenem nivoju, pa takšen trening zagotovo omogoča napredek v vzdržljivosti, pa tudi pri oblikovanju telesa. Vsaka stvar ima svoje + in – in tako je tudi pri vadbi 🙂 Kolikokrat tedensko lahko opravite tak trening je spet odvisno od vaših ciljev, priprave in zmožnosti regeneracije, pa seveda tudi od izbire vaj. Ni enako na primer če delaš intervalni tek ali pa pliometrične poskoke! Za kakšno od aerobik, če ste dobro pripravljeni in se primerno regenerirate, je 3x tedenski trening z dnem odmora od tovrstnega trening povsem ok. Že 2x tedenski takšen trening je ok. Ostale dni pa drugačna vadba…
Še to glede utripa. Najverjetneje niti niste v tako visokem območju kot mislite, saj formula 220-leta ni natančna, poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi jutranji utrip. Glede na to, da celo uro zdržite takšno intenzivnost gre najverjetneje za območje nizke aerobne moči (anaerobni procesi so prisotni, vendar še ne prevzemajo največji delež), ki pa že posega v visoko aerobno moč, kjer pa je prava anaerobna obremenitev.
Tule je še članek o teh conah: http://www.bodyteam.si/2-tek-hoja-kolo-ali-kaj/
lp