Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Herpes zoster

Herpes zoster

Spoštovani!

Odraslemu sinu je njegov zdravnik postavil diagnozo herpes zoster. Že sami smo posumili na to, vendar nam ni bilo razumljiva povezava, da to bolezen dobi on, ki nikoli ni prebolel noric (virus naj bi v telesu spal in nenadoma izbruhnil v tej obliki).

Začelo pa se je pred kakimi 3 tedni, ko ga je začela srbeti koža v višini leve sprednje strani pasu. Čez 1 teden so se pojavili v skupinici majhni mehurčki ali kot mozoljčki, ki so še bolj srbeli. Ob tem pa je že čutil tudi bolečine na tem mestu. V cca 14 dneh se je to preneslo tudi že na hrbtno stran – širina pasu mehurčkov je cca 2 cm, dolžina pa nekako 25 cm. Dobil je v lekarni pripravljeno mazilo in tablete – tudi proti bolečinam. Sedaj pravi, da ga vsake toliko močno zaboli – kot bi ga kdo zarezal.

Zanima nas, ali se ta bolezen pojavi ne glede na prebolele norice, ali je morda takšna reakcija odraslega človeka na okužbo z virusom noric? Ali se v njegovem stanju lahko prenaša na druge ljudi in koliko časa je kužen?
Glede na to, da bo šel kmalu na morje, ali se lahko sploh izpostavlja soncu?
Kaj lahko sploh pričakuje v prihodnosti?

In še tole: glede na to, da se je že pred časom naročil na tetovažo, ali lahko eno z drugim kakorkoli sovpliva s kakšnimi hujšimi posledicami, glede na to, da gre tu za virus? Ali je morda celo najbolje preložiti oz. celo odpovedati tak poseg v telo?

Oproščam se za dolžino in se vam tudi v sinovem imenu najlepše zahvaljujem za odgovor.

Pozdrav!

Okužba z virusom noric, zostra je možna tudi v takih primerih kot je pri vašem sinu.
Kužnost je dokler se pojavljajo sveži mehurčki.
Zdravljenje je s posebnimi tabletami,ki delujejo na ta virus( Virolex, Valtrex….)
Tetovaže ne priporočam.
Kar se tiče sonca, je po preboleli bolezni problem lahko le brazgotine, ki če jo izpostavlja soncu , lahko postane rjava.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!
Iz mehurčkov herpesa zostra so sedaj nastale kraste. Včeraj pa so se pojavile hude bolečine v hrbtnem predelu pasu, ki pa ga povezujemo bolj s tem, da je zaležal ali prehladil hrbet na taborjenju od petka do nedelje.
Bolečina pa je nastopila v ponedeljek.
Ali so to morda bolj bolečine herpesa, saj sem prebrala v eni knjigi, da so lahko bolečine prav neznosne potem, ko nastanejo kraste. Naklofen, ki ga je dobil pri prvem obisku zdravnika, mu prav nič ne pomaga.

Še eno vprašanje: fant je bolj temne polti in do lani se ni na soncu nikoli mazal in ne imel opeklin. Lani so je pojavila alergija na sonce z drobnimi srbečimi mehurčki. Nekako od lani je opaziti na bočnem delu prsnega koša drobne lise, ki so malo slabše pigmentirane – v začeku je mislil, da se lušči stara koža. Toda lise so ostale do danes. Ali gre morda za depigmentacijo in kakšno je nadaljevanje tega?

Še enkrat hvala za dogovor!
Lp Lijana

Pozdrav!

Kar se tiče bolečin so na mestu H. zostra pogoste, lahko se pojavljajo tudi kasnje.

O spremembi , pigmentaciji , pa bi težko sodil, če je ne vidim.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close