Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Herpes Simplex

Herpes Simplex

Pozdravljeni,

9 mesecev stara hčerka ima v ustih (dlesni, notranji del ustnic) bele pike.
3 dni ima povisano temperaturo, od hrane lahko je samo hladno hrano (skuta, sladoled, hladen mlecni zdrob, hladna juha,…)

Pogledala sem v strokovno literaturo in ena od moznosti je herpes simplex.

Ali mi lahko poveste vec o tem virusu. Kaj, kako,…zakaj? Ko ugotivis, kdo je prenasalec ali je potrebno oz. ce je mozno zdravljenje? Ali lahko otrok ta herpes dobi v vrtcu, zdravstvenem domu, javnih mestih (trgovine, wc,…) Ali bo otrok, ki je enkrat dobil herpes imel te tezave celo zivljenje ali se da to odpraviti? Kaj svetujete?

Hvala,

Maša

Spoštovani!

Te bele pike bi sicer lahko bile tudi soor oziroma glivice.

Hepres nalezemo, tako kot omenjate, kjerkoli. Ključen je stik. Po prvi okužbi, ki je navadno veliko hujša, kot jo opisujete in se vleče 7 do 10 dni, se herpetični izpuščaj, sicer v manjši obliki, pogosto ponavlja na različnih mestih v ustih (afte) in ustnicah (herpes). Zlasti za slednjega je dobro preprečevanje stalno in pogosto mazanje z vazelinom (v prosti prodaji je pakiran ko šminka). V času prve okužbe je oseba kužna za druge. Zlasti naj se izogiba majhnih otrok in dojenčkov. Virus se prenaša s slino (kozarci, žlice, poljubljanje…).

Sedaj mu dajajte hrano in pijačo, ki jo sprejema, kasneje pa v primeru pogostejših ponovitev uporabljajte stalno zaščito z vazelinom. Drugih ukrepov vam ni potrebno izvajati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close