Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija herpes in poljub 3 mes. dojenčka

herpes in poljub 3 mes. dojenčka

Spoštovani,

oseba, ki ima herpes je danes poljubila mojega 3. mesečnega otroka (bili na rojstnem dnevu), enkrat v roko. jaz sem takoj otroku pobrisala roko z baby robčki (vlažnimi, milnimi robčki), vendar nisem imela možnosti uporabiti alkohol ali umiti roke z milom takoj. Šele kasneje.
Nato, je pač ta ista oseba poljubila mojega otroka še 1x na glavo. Ker nisem mogla tam glave brisat in prat sem kakih 20 min kasneje vzela alkoholni robček in jo prebrisala na mestu, kjer jo je ta oseba poljubila.
Doma sem otroka temeljito umila z milom in veliko vode v banji.

Ali sem ravnala prav, sem s tem lahko preprečila okužbo?
Osebe žal, zaradi vseh prisotnih, nisem opozorila, da se otrok ne poljublja, preprečiti poljubov pa tudi nisem mogla, ker so se zgodili, ko otrok ni bil v mojih rokah..
herpes je bil videti sicer suh, kakor hrasta. nisem videla od blizu, ali se je kaj ven cedilo ali ne. ta oseba je tudi svojega dojenčka poljubljal na veliko.
Jaz pa zdaj spat ne morem. Sem čisto pod stresom in iščem odgovore na netu in vidim sam najhujše scenarije.
Koliko časa traja, da se pojavijo znaki okužbe? Kaj lahko pričakujem? Ali sem v takem bednem spletu okoliščin ravnala dobro?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Ravnali ste prav, če pa ste morebitno okužbo preprečili, vam ne morem napovedati.
Ker je bil mehurček že suh, lahko sklepamo, da ni več vseboval kužne vsebine.
Inkubacijska doba je okoli 10 dni, lahko pa tudi dlje. Lahko se pojavi mehurčkast izpuščaj na mestu poljuba (vezikularni dermatitis), lahko slinavka (boleče afte v ustih z ali brez vročine, meningoencefalitis je seveda možen, k sreči pa izjemno redek.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Mogoče bo pa mamici kaj v uteho, če napišem, kako je moj 15-mesečni dojenči od mene staknil herpes. Bila je tista druga možnost, ki jo je zapisala Tanč (slinavka). In ni tako katastrofalna reč, res ne. Huda plat je le to, da afte v ustih zelo bolijo pri dojenju (najbrž zaradi podtlaka pri sesanju) in bi bilo treba nekaj dni paziti, da se to premosti, naprimer s črpanjem mleka in ponujanjem – mogoče po žlički ali kozarčku ali kaj takega, saj po flaški tudi mora sesat in bi verjetno bilo tudi boleče.

Potem, ko se mi je mehurček herpesa na ustnici pravzaprav že posušil, sem dobila od dojenčija en prav moker in konkreten poljubček naravnost na usta, samo ustnico sem še utegnila zavihati navznoter, me je presenetilo. Saj lahko, da se je nalezel že kaj prej, čeprav sem pazila in si umivala in razkuževala roke, ampak tole s poljubčkom je bilo pa prav očitno. Tako da – raje dam glas, da v vašem primeru poljub na roko in na glavo ne bo prinesel nič hudega. Mamice smo še posebej občutljive – če je kdo preveč od blizu govoril v mojega dojenčka, sem se vedno počutila kot da me je boksnil v želodec in se mi je to zdelo bolj grozno kot pa morda v resnici je.

Čez kakih deset dni sem opazila izrazito rdeče ustnice, pa dojenje je zavračal. Dlesni so bile rdeče, potem sem opazila še eno afto na jezičku. Tule na forumu sem od Tanč dobila pojasnilo, da to dojenčka zelo boli, zato se ne more dojiti. Pri nas je to v praksi pomenilo, da je dojenči bolečino v ustih povezal z dojenjem in se je zato pri 15 mesecih iznenada nehal dojiti. Enostavno je mislil, da ga zaradi dojenja boli v ustih, in se mu je do konca zamerilo. Sicer nič hudega pri 15 mesecih, ko ima že vso drugo hrano, ampak če gre zraven za alergijo na mleko, je pa le fino, če ima dojenje.

Torej, navijam za to, da pri vas herpesa ne bo. Morda bi bili lahko bolj mirni, če se pripravite na ta način, da si izposodite črpalko za črpanje mleka in se naučite črpati. In če morda na sosednjem forumu Dojenje preberete, kako se da celo majhnega dojenčka naučiti, da pije po žlički ali kozarčku. Potem bi bili lahko gotovi, da ne bo problema s hranjenjem, če bi se pač kaj pojavilo. Vse ostalo pa dojenčiji že nekako prebolijo in rastejo naprej. 🙂

Pozdavljeni!

Zanima me meni se ni naredil herpes na ustnici…ampak na koži pod ličnico vendar izgleda ves suh in samo srbi ko sem namaza z pasto me je malo zapeklo ker sem pred tem praskala. ubitvu jest nisem niti vedela da je to herpes ker me je samo srbelo sem mislila da so mali mozoljčki kot usip izgleda in sem svojo miško ljubčkala stiskala in probala isto vodo kot jo je ona potem pila… Ampak nimam ga na ustnici ampak na pod ličkom 🙂

Kakšen je to herpes nikoli ga nisem imela na koži vedno na ustnici…Zelo me je strah da ni kaj prenesla…

Hvala in lp

Prenos je možen s poljubljanjem, če imate svežo herpetično spremembo na ustnici sicer pa samo s tesnim stikom herpetične spremembe na kožo ali sluznice, predvsem, če so le-te ranjene (npr. blaga ureznina, kožna razpoka ali podobno). Vendar je nenavadno, da se je herpes, ki se je do sedaj vedno pojavljal na ustnici, pojavil nekje drugje. Če bi šlo za pasavec (zoster), bi se mehurčki razširili.
Okužba dojenčka je sicer manj verjetna, vendar opazujte še 2 ali 3 tedne, kolikor lahko traja inkubacijska doba.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

danes je moja mami poljubila mojega 3 mesečnega fantka na gole nogice. Malo za tem mi pove, da ima 2 dni herpes na ustnici in da se že suši (videti je bil še dokaj svež). Fantku sem takoj obrisala nogice z vlažilnimi robčki.

Sedaj me zelo skrbi možna okužba. Je to mogoče le preko sluznic? Naslednji teden imamo planirano prvo cepljenje. Menite, da.vinga bilo smiselno prestaviti?

Hvala in lep pozdrav.

Če bi bil herpes svež in na mestu poljuba kakšna ranica na nogici, potem bi se okužba lahko prenesla. Pojavil bi se herpetični mehurček na tem mestu (vezikularni herpetični dermatitis).

Običajno pri znanem stiku s herpesom cepljenje prestavimo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close