Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hepatitis B

hepatitis B

Pozdrav!
Prvo velike pohvale za nov forum! Vaše strani so postale del mojega vsakdana- bravo!
V zvezi s cepljenjem me zanima kaj več o hepatitisu B- se je dobro cepit? Kje se lahko okužimo?
Hvala in lep pozdrav!

Hepatitis B je virusna nalezljiva bolezen, ki prizadane predvsem jetra. S klinično sliko bolezni zboli vsak tretji okuženi. Bolezen se kaže z bolečinami v mišicah, sklepih, slabostjo, hudo utrujenostjo, lahko tudi z drisko in bolečinami pod desnim rebrnim lokom. Urin postabe temen, koža in beločnice pa rumenkaste. Bolezen traja več tednov, okrevanje pa več mesecev. Zdravljenje je le simptomatsko. Po preboleli bolezni lahko postanemo trajni nosilci virusa. Eden od 10 okuženih odraslih postane trajni nosilec virusa in kar 9 od 10 okuženih dojenčkov.Trajni nosilci pogosto ne vedo, da so okuženi in zato predstavljajo nevarnost za druge. Bolezen se prenaša s krvjo, izločki, spolnimi odnosi, ob souporabi britvic, krtačk, iniciranju drog z isto iglo in brizgalko, ob tetovaži… V Sloveniji je okužen do 1% prebivalstva, bistveno več pa je okuženega prebivalstva v Indoneziji, JV Aziji, Osrednji Afriki in J Ameriki (8-20%). Proti bolezni se je mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem. Za dolgoletno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva: ob startu, čez 1 mesec in po 6 mesecih. Zaščita po cepljenju je čez 95%. Cepite se lahko na Zavodih za zdravstveno varstvo in tudi na Inštitutu za varovanje zdravja. Cena 1 odmerka cepiva je 4000 SIT.

Pozdravljeni!

Sem zdravstveni delavec in v službi prihajam v stik s krvjo-uporabljene igle. Obstaja možnost nenamernega vboda. Pred petimi leti sem bila cepljena proti Hepatitis B. Takrat so mi napisali na odpustni list, da je revakcinacija čez 5 let in me bodo obvestili o datumu. Ker sem med tem zamenjala delovno organizacijo in sem izbrisana iz evidence, sem želela sama poskrbeti za revakcinacijo. Ko sem se pozanimala, kje bi lahko to opravila, sem dobila tudi informacijo, da to cepljenje sploh ni potrebno in da ga ne opravljajo več.
Odgovor na moje vprašanje sem iskala že na različnih koncih, vendar so le-ti različni. Zato se obračam na vas, če mi lahko natančneje razložite, kaj bi bilo potrebno narediti Za odgovor se najlepše zahvaljujem!
S spoštovanjem Monika

Najprej poskrbite za to, da vam bodo podatke o cepljenju proti hepatitisu B (opravljenem pred petimi leti) vpisali v rumeno knjižico o cepljenju. Ta knjižica je namreč dokument, v katerega se vpisujejo vsi podatki o kateremkoli cepljenju.
Informacija, da cepljenja proti hepatitisu B neizvajamo več, je popolnoma napačna. Cepljenje proti hepatitisu B je za zdravstvene delavce in vse, ki so pri svojem delu izpostavljeni krvi, izločkom in podobno, obvezno. Plačnik cepljenja v tem primeru je delovna organizacija. Obvezno je za študente medicine, prav tako proti hepatitisu B obvezno cepimo otroke ob vstopu v osnovno šolo.
Obsežne študije, ki so jih vršili 1, 2, 3, 5, 10 let po cepljenju proti hepatitisu B, kažejo, da je zaščita tudi 5 let po cepljenju zadovoljiva. Zato revakcinacije po petih letih ne izvajamo.
Povsem drugače pa ukrepamo, če se zdravstveni delavec zbode z iglo ali polije s krvjo. Gre za poškodbo na delovnem mestu. Tovrstne incidente mora reševati za to pristojna oseba ali služba v zdravstveni organizaciji, v kateri ste zaposleni (v skladu s pravilnikom o preprečevanju bolnišničnih okužb). Poskušamo dobiti kri bolnika, s katerega uporabljeno iglo ste se zbodli ali se polili z njegovo krvjo. Kri bolnika in kri zbodene osebe analiziramo na virusne markerje za hepatitis B, hepatitis C in HIV 1,2 (po protokolu, ki ga mora imeti vaša zdravstvena organizacija). Pri zbodeni osebi ugotavljamo stanje zaščitnih protiteles proti hepatitisu B in ukrepamo v skladu z izvidom (ne storimo nič, docepimo z eno dozo ali ponovno cepimo od začetka).
Pozdrav!
Nina

Preberite si kaj na
http://www.kid-pina.si/~svod/
in preberite še kakšno knjigo sami, potem pa se odločite sami. Odločitev je le vaša.

Pozdravljeni!

Se bom navezala kar na to temo. sem zdr.delavec. Leta 2011 sem v mesečnem razmaku prejela dva odmerka cepiva Energix B (proti hepB). Tretjega odmerka nisem prejela, ker sem v tistem času zanosila, kasneje potem še enkrat. Sedaj so se odločili, da moram ponoviti celotno shemo (torej tri doze). Ali ne bi bilo prej smiselno preveriti vsaj titra protiteles? Ali je res potrebno od začetka? lp in hvala

Spoštovani, po doktrini s cepljenjem nikoli ne začenjamo znova, ampak damo manjkajoči (3. odmerek) čim prej. http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/638-1566.pdf
Služba za obvladovanje bolnišničnih okužb potem presodi, ali in kako pogosto , je po cepljenju glede na izpostavljenost potrebno serološko testiranje cepljenih oseb. Lep pozdrav., Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.


Hvala za hiter odgovor! Zanima me, kaj lahko storim, saj je taksno odlocitev (o vnovicnem prejetju vseh odmerkov) sprejel zdravnik, ki ima čez Službo za obvladovanje BO.

Povejte mu, da ste se o cepljenju zdravstvenih delavcev pozanimali. Sprintajte navodila NIJZ, kjer jasno piše, da cepljenja ne začenjamo znova. Zdravnika vprašajte, zakaj se je tako odločil.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Na domačih in tujih spletnih straneh sem dobila veliko informacij o HBV. Opazila pa sem, da obstajajo zelo različni podatki o možnosti prenosa virusa preko urina, solz in znoja. Nekateri viri navajajo, da te telesne tekočine niso pomembne za prenos virusa, medtem, ko druge trdijo nasprotno. Naletela sem na spletno stran, kjer je omenjena celo študija izvedena na otrocih okuženih s HBV, kjer naj bi ugotovil, da so solze visoko kužne. Glede na to, da na spletu najdemo vse mogoče informacije, ki pa niso vedno verodostojne, bi vas povprašala, če ostaja možnost prenosa virusa preko urina, solz in znoja ter v primeru, da obstaja, kolikšna je verjetnost, da do prenosa dejansko pride. Lep pozdrav! lep sončen vikend vam želim!

Spostovani, globalno gledano je tveganje za prenos z znojem, solzami, urinom zelo majhno. Podatki pa so prav gotovo razlicni, ker je po eni strani tezko definirati stik, npt stik z znojem, ali je to intenzivno drgnjenje dveh golih znojnih teles med odmosem, ali je to le dotik koze, kjer tveganja sploh ni. Po drugi strani je tudi kuznost nosilcev izjemno razlicna; imamo nosilce z nizkim stevilom kopij virusa v krvi, le ti prakticno niso kuzni, tam bi se okuzili le s transfuzijo krvi nosilca.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close