Heparin
Samo vprašala bi kakšno zdravilo je Heparin in za kaj se uporablja? Namreč v več filmih sem že videla, da bolnikom zelo pogosto dajejo Heparin.
Pozdravljena!
Heparin je zdravilo, ki zavira nastajanje krvnih strdkov. Zavira tudi rast in širjenje že nastalih strdkov. Nima pa učinka na krvne strdke, ki so že nastali. Teh ne raztaplja.
Sama učinkovina spada med ogljikove hidrate. Nahaja se tudi v našem telesu – je telesu lastna snov. Ob poškodbi tkiva se sprošča, vendar v takem primeru deluje kot zaščita pred vdorom bakterij v telo in ščiti telo pred tujki.
V majhnih odmerkih se heparin uporablja za preprečevanje venske tromboze. Pri zdravljenju akutnih venskih tromboz se uporabljajo večji odmerki. Uporablja se tudi pri pljučnih embolijah in pri ogroženih kirurških bolnikih, kar ste verjetno videli v filmih.
Ker zdravljenje s heparinom lahko povzroči trombocitopenijo – propadanje trombocitov, ki so odgovorni za strjevanje krvi, poteka zdravljenje s tem zdravilom individualno. Odmerki se zelo natančno določajo po predhodnih kontrolah in tudi več vmesnih kontrolah strjevanja krvi.
Uporablja se v obliki intravenoznih injekcij (injicira se v žilo) in v obliki subkutanih injekcij (injiciranje pod kožo).
Lep pozdrav!
Ali lahko zdrav človek preventivno jemlje aspirin protekt 100?Kaj bi se naprimer v telesu dogajalo,če bi zdrav človek le preventivno to jemal?Bi mu to škodilo?Sama imam povišane trombocite do 540 čez to vrednost jih sicer še nisem imela je pa res da so blago povišani že nekaj let.Ali lahko ta aspirin jemljem v presledkih nekaj ur tudi z jemanjem deprim forte?Deprim jem zaradi depresije sicer blage jemati ga moram okoli 6 mesecev.
Spoštovana gospa!
Da bi popolnoma zdrav človek jemal zdravilo Aspirin, bi po mojem mnenju po nepotrebnem obremenjeval organizem. Tudi Aspirin ima določene neželene učinke, zato previdnost ni odveč.
V navodilu za uporabo tega zdravila so naštete indikacije pri katerih se zdravilo uporablja, še posebej pa si preberite poglavje, ki govori o tem, kdaj zdravila ne smete uporabljati in v katerih primerih se morate nujno posvetovati z zdravnikom.
Aspirin preprečuje zlepljanje trombocitov, deluje protivnetno, niža povišano telesno temperaturo in blago deluje tudi proti bolečinam. Tudi pri zdravem organizmu lahko povzroča krvavitve iz prebavnega trakta, še posebej, če se ga jemlje nepravilno.
V primerih, če imate astmo, ste noseči, dojite, ali sočasno jemljete sredstva proti strjevanju krvi, imate jetrne ali ledvične okvare, ali pa jemljete zdravilo metotreksat, zdravilo za srce – digoksin, natrijev valproat (na primer v zdravilu proti epilepsiji – Depakine chrono), se morate nujno posvetovati z zdravnikom.
Pri starejših ljudeh, posebno če so nagnjeni k določenim obolenjem, ali imajo kakšna odstopanja v krvni sliki, zdravnik sam svetuje jemanje zdravila Aspirin 100 mg enkrat na dan. Zato vam svetujem posvet pri zdravniku.
Če boste jemali Aspirin protect, ga jemljite na tešče pred zajtrkom, zato, da gre tabletka hitro skozi želodec, ko je v njem medij še kisel. Protect pomeni oblogo tablete, ki ščiti sluznico želodca pred delovanjem acetilsalicilne kisline, ki je glavna sestavina zdravila. Tako se raztopi šele v dvanajstniku, v alkalnem mediju. Če bi Aspirin protect vzeli po zajtrku (tako kot se jemlje Aspirin, ki ni zaščiten z zaščitno oblogo – ni protect), bi se le ta stopil že v želodcu, kjer bi hrana znižala nivo kisline in vaš želodec ne bi bil več zaščiten.
Zdravilo Deprim pa vsebuje šentjanževko, ki deluje pomirjevalno, vendar je ni priporočljivo jemati sočasno z drugimi zdravili, ker pospešuje delovanje tistih jetrnih encimov, ki razgrajujejo zdravila in zato nižajo njihovo koncentracijo v krvi.
Zato vam priporočam jemanje Aspirina protect zjutraj na tešče, zvečer pa vzemite Deprim.
Lep vas pozdravljam!
Spoštovani,
jemljem Aspirin protect 100, imela sem odstranitev ateroma, tako da sem bila cel mesec (pred in po pos.) brez zaščite. Rada bi vas vprašala, če bi bilo pravilno pred posegi ali operacijami prenehati z jemanjem Aspirina in preiti na nizkomolekularni Heparin. Kirurginja je pred posegom le skomignila z rameni, dr. Planinšek je predhodno slišal moje vprašenje, namenjeno medic. sestri, in je prijazno posegel vmes ter mi napisal napotnico za Antikoagulantno amb., kjer me je sestra “odpravila”, češ tam nemam kaj iskati.
Zanima me vaše mnenje, še posebej zato, ker mi je znana zdravnica svetovala Heparin pred in po posegih. Kako preiti iz Aspirina na Heparin in koliko časa ga jemati. Vem, da je potrebno to reševati v konkretnih primerih, toda verjetno bom inela operacijo haluxa, in ker ugotavljam, da različni zdravniki pristopajo različno, vas prosim za vaše cenjeno mnenje. Hvala, lep pozdrav
Spoštovana gospa!
Ker gre v vašem primeru očitno za antikoagulantno terapijo, je vsak nasvet na daljavo lahko ne samo nestrokoven, pač pa tudi nevaren.
Zdravnik, ki vam je predpisal jemanje zdravila Aspirin protect, se je tako odločil zagotovo na podlagi vašega zdravstvenega stanja. Sam Aspirin je varno zdravilo. Kljub temu pa se priporoča, da bolniki pred vsakim kirurškim posegom, tudi če gre za izdiranje zoba, prenehajo z jemanjem tega zdravila, da ne bi prišlo do težje zaustavljivih krvavitev.
V primeru, da bi jemali poleg Aspirina še Heparin, bi se učinka seštela, kar bi lahko pomenilo bistveno večjo nevarnost krvavitve.
V težjih primerih, ko bolniki redno jemljejo antikoagulantno zdravilo Heparin in če gre za nevarnost nastanka tromboembolije, zdravniki pred operativnim posegom kontrolirajo status koagulacije in se z ozirom na rezultat odločijo za predoperativno in postoperativno odmerjanje antikoagulanta. Vsekakor gre pri tem za zelo skrben nadzor.
Svetujem vam, da se najprej posvetujete z vašim osebnim zdravnikom glede kontrole statusa koagulacije, na podlagi katerega vam bo določil vrsto terapije (ali Aspirin, ali morda Heparin) in tudi odmerek, ki je pri teh zdravilih še prav posebno pomemben. Z ozirom na izvid statusa koagulacije bo določil tudi potrebnost predoperativne in postoperativne terapije.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Mene pa zanima če je zdravilo pentosanpolysulfat drugo ime za heparin?
Oz. če ni kaj sploh je to zdravilo in zakaj se uporablja?
Hvala, Mojca
Pentosanpolisulfat je glikozaminglikan z antikoagulantnim učinkom. Sodi v skupino heparinskih zdravil. Je antitrombotik v obliki injekcij in filmsko obloženih tablet. Izdaja se samo na zdravniški recept. Uporablja se pri arteriosklerotičnih in trombotičnih oboljenjih izklučno po zdravnikovem navodilu.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.