Najdi forum

Help?

Pozdravljeni!
Stara sem 16 let in imam ze prbl. 3 tedne hripav glas brez kakrsnega koli razloga. V grlu imam obcutek cmoka, glas se mi je drasticno spremenil in stalno pokasljujem. Ce bi temu sploh rahko rekli pokasljevanje.. Ponoci komaj da kaj spim, ker se kljub caju,sirupu proti kaslju in medu ne morem izkasljati. Prehlajena nisem, niti nobenega naprezanja glasilk ni bilo, kot npr. petje, zuranje. Kadim ne, me pa skrbi da ni kaksno vnetje glasilk, ali morda se kaj slabsega? Moram pa se poudariti, da imam malo povecano scitnico.

Spoštovani,

hripavost ja lahko posledica kašlja.

Kašelj po virusni okužbi zgornjih dihal lahko traja do 6 tednov. Tak kašelj je dražeč, v napadih; najhujši hje pri asmatikih in bolnikih s KOPB. Lajša se z inhalacijskimi zdravili (inhalacijski kortikosteroidi v kombinaciji s hitrodelujočimi bronhodilatatorji). Če so poleg tega še zvišana telesna temperatura več kot 3 dni, bolečine pri dihanju, mora osebni zdravnik s pregledom krvi preveriti, ali ne gre tudi za bakterijsko okužbo.

Vzrok je lahko tudi refluks želodčne kisline. V tem primeru pomaga dieta, dvignjeno vzglavje, inhibitorji protonske črpalke.

Redkejši vzrok je lahko tudi vnetje ščitnice, osebni zdravnik lahko preveri ščitnične hormone.

Vsekakor tudi velja, da med hripavostjo varčujte z glasom – čimmanj govorite, pijte tekočino po požirkih, ne vpijte in ne prepevajte.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close