Helex
Spoštovani g.Rejec,
prebirala sem stare poste o jemanju Helexa in vsi pišejo, da v glavnem jemljejo Helex zvečer. Moj mož že 2 meseca jemlje 0,25 mg 1 – 2 krat na dan (po potrebi), vendar skoraj vedno takoj zjutraj. Kakšne pol ure po tem ko se zbudi, ima takšno krizo – pravi da ga vse “tišči”, da mora vzeti tableto. Čez dan, ko ima dovolj dela (managersko delo) in ne misli na ostale stvari je v redu, takoj ko pa se mu prikrade trenutek “nedela”(poslovno kosilo) začne razmišljati stvari kot “ali se mu bo zmešalo, ali bo doživel infarkt (ker ga “tišči” – je že bil na EKG in je vse OK), ali je sposoben skrbeti za otroka” in tako naprej in mora vzeti še drugo tableto. Zanima me, ali lahko takšno jemanje pripelje v odvisnost oz. ali ni že odvisen (psihično), saj se mi zdi da tako majhna tableta (0,25) pri teži 115 kg ne more pomagati tako kot to opisuje sam?
Druga stvar s katero je neprestano obremenjen je AIDS. Možnost okužbe vidi v najbolj nesmiselnih okoliščinah (npr: komarji). Ta razmišljanja ga potem zopet pripeljejo do gornjih vprašanj in smo spet v začaranem krogu.
Ker sama nisem več sposobna dajati odgovore na njegova večna vprašanja in dileme vas prosim, da mi svetujete psihiatra, ki se je pripravljen pogovarjati in mu tudi pomagati rešiti njegove probleme. To sem napisala zato, ker je pred leti že bil pri psihiatru in ga je le-ta kmalu odslovil, rekoč “da te stvari tako vse sam ve” – da je pomembno da si fizično aktiven, da zdravo živiš in podobno.
Ponoven obisk pri psihiatru se mi zdi pomemben, ker se ti problemi periodično ponavljajo vsake 2 do 3 leta in mogoče za njih obstaja kakšen globlji vzrok, ki ga midva sama ne moreva odkriti – nikakor pa ne more biti rešitev Helex.
Za odgovor in pomoč se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam.
Spoštovana Bernarda,
to, kar ste navedli o moževih težavah, sodi med elemente depresije in se tudi zdravi z antidepresivi, ne pa z anksiolitiki, kamor sodi Helex. Antidepresivov je najmanj 10 vrst, predpiše jih lahko tudi splošni zdravnik, če ima z njimi izkušnje. Praviloma se jemljejo 9 mesecev ali več. Če izbirate psihiatra, se boste odločili za tistega, ki vam je krajevno bližji in do katerega bo mož lahko vzpostavil dovolj dobro zaupanje.