Najdi forum

Pozdravljeni,

Prosila bi vas za nasvet, kako naj pridem do boljšega odnosa z mojo 17 letno hčerko. Smo ločena družina že 6 let. res je bila očkova ljubljenka in je najtežje prenašala ločitev in kasnejšo prekinitev stika z očetom. On je namreč, da je sebi uredil status na novo prekinil stike z otrokoma za nekaj let, celo na cesti se je obrnil stran, ko so se srečali. Sedaj, ko ima novo partnerko in ni več s tisto, zaradi katere je odšel in katera ni sprejemala najinih otrok, je seveda spet obnovil stike, katere sta tako želela. Naj povem še, da je sin star 15 let. Hči je bila v osnovni šoli odličnjakinja. Prvi letnik gimnazije je še naredila, s popravcema. Sredi drugega letnika smo jo prepisali na poklicno šoli, ker je sama hotela kar končati s šolo. Spet smo ji podaljšali samo status, ker ni hodila v šolo, ampak je na veliko izostajala. Delat nikjer noče, ker je mnenja, da sem jo dolžna do polnoletnosti preživljat jaz, včasih pa kaj izmakne iz moje ali sinove denarnice. Tudi doma se ne pritakne dela, tudi za seboj ne pospravlja. Imela je eno leto fanta, ki je isti kot ona. Nehal je hoditi v šolo in tako sta skupaj bluzila. Ves denar, ki ga je imela je dala njemu in se mu čisto podredila. Star je kot ona. Njuna zveze je bila tako burna, vsak dan je jokala zaradi njega, pustila vse prijatelje, pa sta šla narazen, pa sta bila skupaj,,,, nisem več dohajala. Vme so ji enkrat spirali želodec zaradi alkohola. Pa je ni nič izučilo, spet pije v družbi. fant jo je pustil in sedaj je dva tedna, kar nista več skupaj. Takrat, ko jo je pustil se je najedla tablet in ga tako izsiljevala. pa se je sprijaznila in sept popajdašila s svojo družbo, slabo seveda in je cele dneve zunaj. V enem tednu morda dvakrat prespi doma, pa še to pride domov v zgodnjih jutranjih urah. ko ji kaj rečem samo kriči nad menoj in me zmerja. Zanjo sem krava in še kaj hujšega in najhuje je, da se ji druščina reži, ko me zmerja. Večkrat izklopi mobitel in je ne morem preklicat in potem me razžira in skrbi, da se ji spet ne bo kaj zgodilo, ker je čisto neodgovorna. Njo to zabava in mi pravi, da naj se brigam zase in jo pustim pri miru. Tega enostavno ne morem, ker je moj otrok. rada bi se pogovorila, se ji približala. Obiskali sva psihologe, kjer so mi namignili, naj poskrbim zase, ker ona ni psihično motena, ampak manipulira in izsiljuje. Naj povem, da se njen očka ni hotel s tem ukvarjat, ko je postala taka, sedaj, ko pa bi ji kaj rekel, pa njega ne upošteva več. lansko leto smo tudi probali s spremembo skrbništva in je šla k njemu, pa jo je po 3 dneh vrnil nazaj. Seveda sem jo sprejela, kaj naj. Ko postane preveč vroče, se pa tudi njen očka umakne in pravi da naj sama opravim z njo saj je pri meni. Nihče mi ne more pomagat. Niti CSD mi ni. Nekaj časa sva hodili tja, celo vsi trije, pa ni zaleglo nič.Sama sem bila otrok ločenih staršev in prav zaradi tega bi ji rada kljub vsemu pomagala in stala ob strani, ampak ne vem koliko časa bom lahko še zdržala. Včasih, ko je slabe volje se tako spravi name, da me spravi v jok. Me ponižuje in zmerja, da sem vsega kriva jaz, da sem najslabši človek, kot je to počel njen oče včasih. najhuje pa je, da vsem razlaga laži o meni in me blati. Dobro da ji ne verjamejo vsi, tisti ki me poznajo. Sin je odličnjak tudi prvi letnik je odlično končal, njeno nasprotje. Večkrat joče, ker sestra prizadane tudi njega. je varčen med počitnicami hodi delat, da si kaj zasluži, ona pa mu krade denar. Boli me, ko si želi, da nje nebi bilo doma, ko govori, da jo sovraži. še bi lahko naštevala, pa sem že tako predolga. Skratka hči misli, da je nedotakljiva in ji nihče nič ne more. Če se bo to nadaljevalo, me bo spravila v norišnico, tega pa nočem, ker moram gledat tudi na sina.

Hvala vsaj za lepo besedo.
manja

Lepo pozdravljeni!

Vaša hčerka je stara 17 let in potrebuje vašo pomoč. Bilo bi smiselno, da obiščeta terapevta. Terapevtska pomoč ima malo drugačno dinamiko, kot drugi svetovalci. Hčerka je v stiski in vi prav tako. Tukaj opisujete predvsem sebe, kako jo vi doživljate, zmanjka pa njeno doživljanje. Ne vemo, kaj njo potiska v stisko in dejanja, ki jih opisujete. Kako ona doživlja stvari. Vse to, pa je odraz tega, da vidve ne najdeta stika, se ne začutita. Tega otroka ni nihče začutil, kako v resnici trpi, oz. ni nihče dovolj vztrajal ob njej, da bi lahko izrazila svojo bolečino in bila slišana. Oče veliko odtehta, če postavi meje in je prisoten, vendar ji vi ne morete nadomestiti očeta. Meje pa bo potrebovala, drugače se bo še naprej izgubljala v svetu in vprašanje je, kje se bo vse to ustavilo. Punca potrebuje veliko sočutja, potrpežljivosti in trdne meje. Potrebuje vaju, mamo in očeta. Če bosta lahko našla nek skupni dogovor, kako ji bosta pomagala, se bo veliko tega nekontroliranega vedenja umirilo. Hčerka divja, da bi vaju spet videla skupaj, vse bo naredilal, da bosta našla stik in se povezala. Če ona ne bi počela vseh teh stvari, ali bi vidva hodila skupaj na CSD in se toliko ukvarjala z njo, kot se sedaj. Na nek način poskrbi, da sta vidva v stiku, da vidva še vedno komunicirata, sicer sebi na škodo, pa vendar je najverjetneje njeno najglobje hrepenenje, da sta vidva v stiku, oče in mama, da sta skupaj in sodelujeta. S svojim problematičnim vedenjem, vaju zelo poveže.

Poiskati stik v pogovoru in sočutju, začutiti kaj v sebi doživlja in zakaj ji telo tako divja. Zakaj mora krasti, kaj ji manjka, česa nima, po čem tako globoko hrepeni, pa ji ne pripada in si prilasti na silo. Samo vidva, oče in mama, ji lahko pomagata v stiski, ki jo doživlja. Brez pomoči tretje osebe, bo zelo težko. Vsi štirje z bratom ste najverjeteneje že utrujeni od teh odnosov. Pravite, da vas bo spravila v norišnico, njen svet je že ponorel, pomagajte ji najti drugačen način. Potrebuje vas, mamo, začutite to stisko, ki vam jo nenehno povzroča, to je njena stiska, ki je ne zmore regulirati, zato tako divja po svetu.

Vse dobro vam želim v prihodnje.

Sabina Stanovnik, spec. zakonske in družinske terapije
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
041/867-856
[email protected]

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close