Najdi forum

Grožnje in nasilje po ločitvi

Zanimajo me možnosti v naslednjem primeru, ki se dogaja znanki. S partnerjem sta živela dlje časa v zunajzakonski zvezi in v njej spočela otroka, ki je sedaj star 4 leta. Skrbništvo je napisano na mati v celoti, oče ima po odločbi pravico do stikov večkrat na teden, kar mu je omogočeno. Mati tudi vztraja pri tem, da otroku omogoči stik z očetom in tega ne namerava prekiniti. Problem je v očetu-bivšemu partnerju. Nad materjo zganja psihično nasilje. Ta ženska ima sedaj novega partnerja in to mu gre v nos. Pravi, da če se bo preselila k njemu, da bo naredil vse, da ji vzame otroka, da bo njemu požgal hišo in druge grožnje. Stalno ji grozi, jo ustrahuje in ona ne ve kaj naj. Preseliti k novemu partnerju ali celo iti z otrokom k njemu na obisk si ne upa zaradi groženj bivšega. Kljub temu pa želi in omogoče stike otroka z očetom.

Zanima me kakšne so njene možnosti? Kaj lahko naredi? Boji si, da bo partner res šel na sodišče, zahteval skrbništvo, češ da je mati neprimerna, da je novi partner neprimeren, da je otrok z njima ogrožen in tako dalje.

Hvala lepa

V ONI prilogi Dela v torek svetujeta državna tožilka ga.Nussdorferjeva in še en gospod (ta torek je bilo) v zvezi s takšnim nasiljem, kot ga opisuješ. Preberita članek in jima pišita, saj je ta možnost. Nasvet bo sigurno zelo pameten. Hitro rešujte, da nebi otrok trpel.

Pozdravljeni!

Žal se vse prevečkrat dogajajo tudi take stvari – psihični pritiski, nasilje, grožnje, ustrahovanje. Najbolj žalostno pa je, da so v to prepogosto vključeni tudi otroci in njihove koristi. Otrok ima pravico videvati oba starša, z obema ustvariti odnos in stiki so namenjeni predvsem zagotavljanju te pravice otroka.

Mnenje o otrokovi koristi sodišče pridobi od centra za socialno delo. Sodišče lahko upošteva tudi mnenje otroka. 5.a člen Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (UL RS, št 69/2004) o otrokovi koristi pravi: »Starši delajo v otrokovo korist, če zadovoljujejo njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki ga okolje sprejema in odobrava in ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka ob upoštevanju njegove osebnosti in želja.«
Izjave očeta otroka o neprimernosti matere in njenega novega partnerja bi se morale dokazovati v postopku pred sodiščem.

Vaša znanka naj se za svetovanje obrne na center za socialno delo. Mislim, da je pomembno, da jih obvešča o situaciji.
Glede groženj pa se lahko obrne na Policijo. Sicer so njihova pooblastila omejena, vendar je prav, da so seznanjeni.
Srečno!

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del. Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21 http://pelikan.karitas.si/materinski/index.php

Pozdravljeni!

Sočustvujem s tabo, ker se meni dogaja nekaj podobnega, a na srečo brez otrok.

Moj bivši partner je živel občasno pri meni pol leta. Pred mesecem dni sva se razšla zaradi psihičnega in na koncu tudi fizičnega nasilja.
Pobral je vse stvari razen ene omare in mize, ki je imel spravljeni pri meni.

Zdaj me kliče in si vedno izmišljuje kdaj bo prišel po omaro in mizo in mi zraven grozi. Sem vse drugo samo človek ne. V soboto me je napadel na parkirišču pred eno izmed trgovin. Vzel mi je telefon, da bo prebral vsa sporočila in poklical vse moje kolege pa povedal kaka sem. Telefon mi je na silo vzel iz žepa, me suval v avto in mi ni pustil odpeljat.
Ko mi je končno uspelo se odpeljat, se je peljal za mano skoraj do doma in me večkrat hotel zrinit s ceste.
Grozi mi, da me bo piknil z nožem ali zadavil.

Čaka me zvečer nekje v bližini firme in me zasleduje celo pot domov.

Pogovarjala sem se z znancem, ki je policaj in je dejal, da ga sicer lahko prijavim, vendar mi skoraj mora nekaj naredit, da bojo oni odredili prepoved prebliževanja.

Upam na lepšo prihodnost!
Lara

Tudi jaz prosim za nasvete: z partnerjem se ločujeva in ko sva skoraj že pri koncu so se vmešali moji starši,ki mi grozijo da bom obžalovala ločitev;da sem “kurba”,da bodo poskrbeli,da mi vzamejo otroka itd.

Grozijo enemu mojih prijateljev,ki se je čisto po naključju ustavil in me pozdravil.
Ne vidim izhoda;predvsem bojim se za svoje in otrokovo dobro.Predvsem na podlagi česa oni meni lahko otroka vzamejo?Sem dobra mati in to bom zanj za vedno.

Pritiski so zelo močni,kam naj se obrnem? se v takem primeru lahko zatečem kam v varno hišo?

Upam, da mi boste pomagali.

LP;pikica

Draga Pikica_23!

V primeru nasilja oziroma groženj z nasiljem, se lahko zatečete tudi v varno hišo. Številke so dosegljive na tej strani v modri vrstici nad sporočili v zavihku Pomoč.
Obrnete pa se lahko tudi na CSD, kjer boste dobili vse potrebne informacije o možnostih pomoči. Tam lahko poveste tudi za grožnje o odvzemu otroka in vam bodo pojasnili, kako to gre. Vaši starši uporabljajo te grožnje kot zastraševanje, najbrž zato, ker jim ni všeč vaša odločitev o ločitvi. Odvzem otroka je skrajni ukrep CSD za zaščito otroka in se izvaja v korist otroka na podlagi preverjenih informacij in dejstev.

Suzana Gliha Škufca

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close