Grožnje
Pozdravljeni,
Upam, da sem izbrala pravi forum, da dobim kak koristen predlog.
Nisem ponosna, da sem bila tipična naivna ženska, najbrž je osamljenost po ločitvi naredila svoje, vendar lahko rečem in upam, da sem pravilno reagirala. Skratka iščem nasvet kaj narediti po vsem tem.
Pred cca 3 meseci sem spoznala moškega, ki je sam prišel do mene v trg. da sem mu všeč in če bi kdaj hotela z njim na drink. Sprva nisem bila zaintersirana, ker sem se pozimi ločila a je njegova kolegica, ki je bila z mano, mu dala mojo gsm.št.in je vztrajal, pa sem šla. Zapletla sva se v romanco, nakar zvem, da ima žensko (ni poročen) ter 4-letnega otroka. Ko sem bila razočarana, mi je kolegica rekla, da naj se kar dobivam z njim, da če se nič ne zve, da ni panike, sam zaljubit se ne smem. On je rekel, da se mu ni zdelo pomembno razlagat, ker me je šele spoznal, da pa je vse res in da tega ne skriva, sam zaljubit se ne smeva. Po par pijačkah je začel govorit, da je prav smešno, ker je govoril, da se ne smeva zaljubit, ampak, da se je zaljubil, da tako ni še nikoli čutil in da želi biti z mano. Sprva sem ga kenslala, da nočem biti krivec, ker je tukaj tudi nedolžen otrok. Pa je dejal, da nisem nič kriva, da je sicer vse ok, ampak že dolgo nič ne štima, v bistvu, da je z mano začutil kaj je to ljubezen…in bla..bla. Sicer nezaupljiva sem mu rekla, da so vse to življenjske stvari, naj razloži ženski kakšna je stvar in potem lahko nadaljujeva vezo. Da je to bolj zakomplicirano, da z mano v istem kraju ne more biti, celo niti v Slo, da se mu bo smilila če jo pusti, pa da ne more bit blizu otroka itd..pa to naredit, da ko prideva v tujino, da jo bo skenslal prek telefona. Noro, jaz sem vztrajala da mi je to čudno, če po tolikih letih misli nekoga kar tako skenslat, kaj bo šele z manož, ki me je komaj spoznal. Pa naj mu verjamem, naj ne bom tako nezaupljiva…Nogometaš v naši ligi, je podpisal pogodbo z Avstrijo za 1.leto, da se bo postopoma oddaljil od ženske, nato jo bo skenslal in jaz bi morala pustit delo in z njim. Po pregovorih, vseeno nisem spet tako naivna, sem pristala, da bo ravno prav letni dopust, da preživiva nekaj časa skupaj, da vidiva kako je če sva 24ur skupaj, cca 14dni. Kaj pa lahk zgubiva, če sem toliko časa čakala, potem jo bo že skenslal. Prideva v Avstr.cca 5 do 7 dni sva se imela lepo, par faktorjev me je pri njemu motilo, to da kadi ipd…hej nihče ni popolen. Ženska ga je vsak dan klicala, on ji je naprej lagal, da je vse ok, itd, malo se s sinom pogovarjal itd. Če ga je kaj zasliševala se je razjezil in ji kar odložil slušalko, nek večer je bil še en prijatelj z nama na pijači ga je 20krat klicala in vedno bi jo samo skenslal pred nama in se smejal. To se mi je zdelo skrajno hudobno, ko je bil on pri volji za pogovor z njo takrat se je oglasil. Pa sem mu rekla koliko časa misli imet njo za budalo, da marsikaj sem že potrpela, ampak, da tako še dolgo ne bo šlo. En večer greva ven, normalno se drživa za roke, ker naju v tujini nihče ne pozna, tukaj je bilo v Slo. potrebno skrivanje, drugi dan greva na tekmo na stadion in ga automatsko primem za roko, pa mi jo iztrga, češ tle se pa ne bova držala za roke, šokirana, sem rekla, da prav, da mi je s tem vse jasno. Pa je rekel, dej ne seri. Ok še en minus sem si mislila, mal že kaže svoj pravi karakter. Nato ko sva šla nazaj v prijateljev avto se hoče vsest k meni in me primit za nogo, pa se odmaknem in rečem, ne boj tako blizu, da ne bo kdo mislil, da sva skupaj…pa je spet vzkipel…”Nabijem te na k…” Opa sem rekla čisto mirno, dej pokaži svojo kulturo. Tu mi je že postajalo jasno, da s takim človekom že ne bom. Prideva zvečer domov, prijatelj ki je bil v isti hiši je odšel nekam iz mesta, da bo prespal tam. Midva sva se odpravljala ven in me začne tipati, pa sem se odmikala in rekla v hecu, ne boš me zdej prijemal, če se čez dan nisi hotel za roke držat. Začel se mi smejat, da nisva 17-letnika, pa kdo se je še držal. Rekla sem, da me ne briga za druge in da če se imata dva rada, se ne ozirata na druge in sama čutita potrebo po izkazovanju nežnosti ali držanju za roke, s tem da mi je jasno da me nima rad in da ko jaz odidem, bo lahko frajer kao samski, seveda, kaj se bo držal za roke. Meni je bilo samoumevno se z bivšim ves zakon za roke držat, ali pa moji stric in teta se pri 50h držita za roke. Nato je hudobno izpalil, da zato pa sem zdaj ločena, ko mi je držanje za roke tako pomagalo in da ima poln kufer mojih stricov in tet itd.. da se on ne drži nikoli za roke. Čisto logično sem dejala, jaz sem ti ljubica, ženske pa tudi nimaš rad, zakaj bi jo držal za roke. Rekla sem mu v faco, kot vedno, da misli, da bo mene imel za budalo, če že ima svojo žensko, da mi je vse jasno kakšna kukavica je, da me še v oči ne more gledat, ker je glumac in lažnivec, vse to sem mu z mirnim tonom rekla. Eksplodiral je in me zgrabil za čeljust in vrgel na posteljo, da mu je poln kufer mojega pametovanja in naj mu niti enkrat več ne omenim njegove ženske, s čeljustjo me je tako pritiskal ob jogi, da sem potegnila celo črto po jogiju z našminkanimi ustmi. Pogledla sem ga v oči in dejala, da sem od začetka čutila, da mora bit dvoličnež in igralec, a sem mu vseeno dala šanso. Da je ena kukavica od človeka, da mi tega ni treba. Zgrabil me je za vrat in me začel daviti, skušala sem se mu izmakniti, tako je parkrat naredil in vpil name, poberi se prasica, spakiraj itd…od šoka sem zgrabila blazino in se zavlekla v kot, ker sem se tako tresla in hlipala, da res nisem vedela kaj mi je storiti, opolnoči, v Avstriji, sama s kretenom. Če bi zgrabila za mobitel takoj, bi mi ga izbil. Ko je šel za trenutek po cigarete, sem na hitr njegovemu cimru napisala sms, da ga prosim naj ne prespi, da sva se sprla, da je hudo, da ga takega še nisem videla. Ni ga bilo, ker je bil v disku, šele drug dan me je vprašal kaj je bilo in če sem dobro in da mu to ni uredu kar je naredil. No naj se vrnem nazaj, z jokom sem se uspela kretenu zasmilit in me je prišel objet in mi rekel “oprosti”, malo predaleč je vse šlo. Sklenila sem, da je najbolje, da požrem vse in glumim, da sem mu odpustila. Objela sem ga in mu kao oprostila. Dejal je, da zakaj prehitevam, zakaj kompliciram in naj mu pustim, da sam opravi z žensko itd…gledala sem ga pohlevno, ker več nisem znala kaj lahko rečem in kaj ne, še sam je dejal, da naj ga ne gledam, kot da je strašilo. Tudi cimru sem njegovemu rekla, da ko pridem v Slo. da bo konec, ker mi to še nihče ni naredil in da je bilo prvič in zadnjič. Pa je cimer reku joj, mislim, da še naslednji vikend ne greste domov. Nisem mogla niti dneva zdržat ob njem, vse mi je šlo na živce, on je še naprej igral frajerja, nobenih objemov itd, ko bi me cimer pohvalil, da dobr kuham al mi rekel karkoli, bi se zdrl nanj, če se je morda zaljubil vame, bral mi je sms-e, uporabljal moj gsm…in prijatelju sem napisala sms, da nimam dovolj denarja,naj me pride ugrabit, ko sem mu povedla, da me je udaril,se je vsedel v avto in prišel gor. Ko sta z cimrom šla na tekmo, sem spakirala in skoraj zadnjo minuto me je prijatelj našel, da sem pobegnila. Pustila sem sporočilo, ne morem več, grem. Brez žalitev,čeprav bi ga najraje ozmerjala, pa se nisem hotela spuščat na njegov nivo. Klical me je kot zmešan, ko sem bila v Slo. sem mu napisala, da sem že doma, da sva prerazlična in da sva padla na testu, da je konec.
Nato me še ni pustil pri miru in mi pisal, da sem kurba, da mu je to jasno, najini skupni kolegici, da saj ve kakšna sem, cipa ipd..in vsem kolegom, ki so vedli za naju. Napisala sem mu naj me pusti pri miru, da jaz sem ta ki sem samska, on ki vara žensko, je pa angel. Še ni odnehal. Napisala sem mu, da naj me pusti pri miru, da po vsem kar sem zanj nardila, če je pozabil kako dobra oseba sem, naj ga spomnim, da bi ga komot lahko prijavila Avstrijski policiji in baje so tam ženske bolj zaščitene kot tukaj. Žal mi je da nisem takrat vedela številke tamkajšnje policije, ker me je to vse sred noči presenetilo, pa tudi skoz me je imel na oku, ker sem najmanjšo priliko izkoristla, da sem prek sms-ov splanirala pobeg, ker denarja tud lih nisem imela velik. Ko ni odnehal z žalitvami, sem mu napisala, da je lahko fizično močen, da uporabi silo, ko mu zmanjka besed, vendar, da v glavi sem pa jaz močnejša od njega in da me še ne pozna. Poklicala sem njegovo žensko, da sem ta in ta, da če se lahko dobiva na kavi in je rekla, da. Nardila je napako, da je poklicala najprej kolegico, zakaj bi se jaz dobila z njo, pa se ni hotela vmešat, nato pa še njega, ki mi je takoj začel grozit po telefonu, da naj se vsedem v avto in grem pa ji vse povem, zmerjal me je, da pa itak ona vse že ve, da ji je povedal. Z mirnim glasom sem dejala, da se potem nima česa bati. Vse hujši je bil in da se bo vsedel v avto in tudi on iz A. prišel na kavo, da me bo premlatil, pa sem dejala, da kar, da očitno moram tudi policijo pripeljat na kavo. Malo me je ustrašil pa sem ji napisala sms-da se je malce prenaglila, da mi tega ni treba, naj sama rešujeta probleme, da me ne bo. Nakar me ona pokliče in me nadira, da kaj bi jaz rada, da med njima vse štima, da je on proti varanju itd, da kak morem rečt, da sem bila v A. Pa sem odvrnila, čakaj, saj ti nisem še nič povedala, pozabi, niti ti ne bom. Tipično babje, da mi ne verjame, ampak, da naj ji dokažem…pa sem ji na hitro naštela in citirala vse pogovore, ko je ona njega klicala, kolikokrat in kdaj ji je odložil slušalko, iztresala sem dokaze z rokava in rekla, da mi je žal, da je tako izvedela in da mi ne rabi verjet, da je tu ona žrtev, ampak, ker je bil nasilen do mene in imel obe za budali, mu je nekdo moral stopit na žulj. Utihnila je. Nato mi je napisala, da sem kurba, da preveč ceni sebe, da bi mi verjela. Čisto razumljivo, napisala sem ji, da me ne bo na kavo, da vem, da ji ni lahko, pa tudi da vidim kako se ceni, da jaz ga nočem in da sem celo pobegnila pred njim, da ji želim vso srečo in naj se ga pazi. Pa še to, naj ne misli, da je jo je varal samo z mano, dobesedno sem ji opisala še s katero jo je varal pred mano-tipično, mi je priznal,ker je hotel ispast frajer, ampak tisto je samo parkrat poseksal, haha kot da je to pa čist uredu. Napisala sem, da sem tako ravnala po svoji vesti in da jo ta trenutek izbrišem iz gsm imenika. Normalno, da me je tip poklical in mi rekel, da naj se ga izogibam, ko pride iz A. (Ponavadi ob vikendih), da me bo razbil, ali pa da po poskrbel, da si bo nekdo drug umazal roke na meni. Nato je še napisal sms-Dobro si mi zakuhala.
Recimo, da je kukavica in grožnje ne bo uresničil. Nakar sem izvedela, da je bil tudi v zaporu, joj, a se to meni dogaja. Nevem ali zaradi prikrivanja orožja ali nekaj podobnega. Zdaj me zanima, kako lahko kdo preveri, če ima kartoteko in bo nato lažje ga prijavit, ampak na vratu mi nič ni poznat, da me je takrat v A. davil, tega tam nisem prijavila, tukaj mi je tudi smešno prijavljat, pa če ne bo nič, a mislim, da me bo prej ko slej pričakal ali me bo kaj doletelo, ko bom najmanj pričakovala. Zdaj sem se mu pošteno zamerila, ker sem najbrž edina, ki mu je dala vetra. Če bi me po vsem pustil pri miru in me ne bi žalil, bi vse pri miru pustila, tudi na nasilnost bi pozabila, da jo bo pa tako odnesel, gor se smejal in me še okrog osirjal in žalil, morala sem mu pokazat, da mene ne bo imel za budalo. Tistega večera, ko je šel z roko name, sem si ga v trenutku izbila iz glave in čustva so takoj izginila. Danes sem si že kupila v trgovini solzivec, a mislim, da če pride do nečesa, da mi ne bo pomagal. A naj čakam, da me celo polama preden ga prijavim. Skušam se pripravit na najhuje. Že to me zanima,če ima res policijsko kartoteko.
Prosim za kakršen koli nasvet. Hvala.
Spoštovana!
Vesela sem, da ste se obrnili na ta forum, saj menim, da se nahajate v nevarni situaciji, ko se morate zaščititi. Ne čakajte, da bi vam bivši partner kaj storil, ampak raje pojdite na Policijo in podajte kazensko ovadbo proti njemu zaradi nasilništva (davljenje) in resnih groženj, zaradi katerih se bojite za svoje življenje. Poleg tega bi bilo dobro, da se za nekaj časa umaknete v Varno hišo. Napisala vam bom link na stran, kjer boste našli tel.št. Varnih hiš, pa tudi drugih organizacij, ki pomagajo ogroženim ženskam: .
Lahko, da vas res samo ustrahuje, ne veste pa česa vsega je zmožen, saj ste ga šele pričela zares spoznavati.
Upam, da se bo vse dobro izteklo za vas!
Hvala,
Mislim, da varne hiše ne potrebujem, ker živim v svoji hiši, oz. z starši. Pa tudi dopust se mi izteka s tem tednom. Mislim, da so nevarni vikendi, ko bo prihajal v moj kraj iz Avstrije.
Ali ga vseeno lahko prijavim, četudi, ga nisem tam kjer se je to dogajalo. Pa že en teden je od tega, ko je bil nasilen in sem pobegnila, včeraj so se pa začele telefonske grožnje. Vikend prihaja in me je že strah. Nimam pa dokazov, na vratu ni ničesar poznat. Kaj če ga s tem ko ga prijavim samo razkurim. Kaj dosežem s tem, ko ga prijavim,priče so pač tiste, ki sem jim po sms-u poslala, kaj se mi je zgodilo, nihče ni bil zdraven. Nočem se osmešiti. Morda ne bo nič, morda mi bo pa še žal, če ne bom tega resno vzela. Glede na to, da je vzkipljiv, pa še v zaporu je bil…
Bom se obrnila še na Center za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.
Hvala
Pozdravljena ponovno!
Med vikendi, za katere pravite, da bodo lahko za vas nevarni, deluje tudi Krizni center Ženske svetovalnice, tako da lahko v sili kličete tudi njih. Sicer pa bodite ob teh vikendih nekoliko bolj oprezni in ne hodite sami po kakšnih bolj umaknjenih delih vašega kraja, ampak bodite raje v družbi. Njegovih klicev ne sprejemajte, SMS-e pa shranjujte, da bodo lahko služili kot dokazno gradivo, če se boste odločili za prijavo. Tel. št. policije imejte vedno pripravljeno.
Glede prijave na Policijo pa razumem, da ste v dilemi zaradi strahu pred njegovim še večjim nasiljem. Mislim pa, da če ga boste prijavili, si še vseeno ne bo toliko upal, ker bo vedel, da ga boste ponovno prijavili in da karkoli bi se vam zgodilo, bi sum padel nanj. Zdravstveni izvid ni pogoj za prijavo. Določena nasilna dejanja niti ne puščajo sledi ali pa že izginejo, preden se ženska odloči za prijavo. Omenjene priče pa tudi veljajo.
Na CPŽ se pa tudi le obrnite. So specializirani za takšne zadeve.
Kako vam je pa Policija odgovorila?
Ne boste se osmešili, pa tudi če bi se, to ni pomembno. Pomembno je, da se zavarujete. Lahko se ravno zato ne bo nič zgodilo, ker ga boste prijavili. To kar je storil in vam še počne, je kaznivo. Sami ste pred njim nemočni, zato mu lahko edino s pomočjo Policije sporočite, da tega ne boste trpeli in ga s tem poskušate ustaviti. Poleg tega je dobro, da je Policija seznanjena z vašo situacijo, v primeru, da bo potrebna kakšna njihova intervencija. Mogoče boste tako tudi izvedeli, če že ima kartoteko pri njih. “Razkurili” pa mislim, da ste ga že zaradi kontakta z njegovo ženo toliko, da zaradi prijave verjetno ne bo dosti hujši.
Tudi če se ne boste odločili za prijavo, bi bilo smiselno Policijo seznaniti s tem, kar se dogaja.
Kakorkoli se boste odločili, vam želim, da bi bilo konec nasilja in strahu.
Isto pismo sem poslala na CPŽ in na policija.si kjer napišeš problem, pustiš svoje ime in priimek in svoj osebni email. Zaenkrat še ni nobenega odgovora. Mislim, da bi ga morda lahko izven svoje občine prijavila, tu ga preveč ljudi pozna, tudi policajev. Ker je športnik. Enemu sem tudi takoj po sms-u pisala, da mi nekdo grozi in da me je davil, da kaj mi svetuje na koga naj se obrnem in naj mi da kakšno kontaktno štev. pa mi je samo moj sms nazaj poslal brez odgovora. Tudi ta je njegov prijatelj, vendar, nisem nikogar poimenovala.
Pozdravljeni,
Danes po prebiranju vaših nasvetov, sem šla na policijo in sem ga prijavila.
Naredili so zapisnik in dogovorili smo se, da ko ga dobijo, da se bo kriminalist z njim pogovoril in opozoril, da sem ga prijavila in so z vsem na tekočem, naj mi neha grozit. Če se mi kaj zgodi, bo takoj osumljen. Da zaenkrat ne bom dala takoj kazenske ovadbe dalje na sodišče, ker s tem ga bodo takoj povlekli iz Avstrije, lahko ga s tem ko to naredim, totalno razkurim in se ne ve, kako bo reagiral. Pravijo, da se bo najbrž tega opozorila ustrašil, sicer, če bom prejela še kakršnekoli grožnje lahko kadarkoli sprožim kazensko ovadbo. Omenila sem jim, da je bil v zaporu.
Če ne drugo, sem se končno po vsem tem malce oddahnila, ker me že teden dni boli želodec in ne morem spati.
Hvala za pomoč z nasveti, da ste me ohrabrili.
Živjo!
Tvoja situacija mi je znana, le da imam jaz s takim človekom še hčerko, za katero nič ne plačuje, hoče jo pa vsak dan videti, da mu jo moram pripeljat k njemu domov, kjer živi s svojo žensko in s sinom, ki me sovražita, kar je normalno. Tudi meni grozi, po telefonu in osebno, za dokaz o grožnjah je dovolj le, da shraniš sporočila, ki ti jih pošillja, za osebne grožnje pa žal rabiš pričo.
Srečno ti želim, ker vem kako se počutiš, sem v podobni koži.
Ana
Pa saj nisi dolžna mu peljati hčerko k njemu. A ne moreš preko sodišča, nekako doseči, da jo sam pride iskat za par ur na teden in da ti jo je dolžan pripeljati, zakaj bi ti morala iti nekam, kamor nočeš, pa še gledat njuni faci? Nekaj sigurno lahko ukreneš, mal na teh naslovih ki jih je dala ga. Jana Metelko, ali pa prek sodišča. Pa tudi v varnih hišah…glede otrok nimam nobenih izkušenj kako gre.
Ma meni je žal, da sem bila tako naivna, pa še mislila sem da bo pri meni romantično, kot v filmu, res smo ženske včasih iz osamljenosti naivne…ampak, važno je da ne dovolimo, da nam nekdo pride do živega z grožnjami, da lahko misli, da to lahko počne, ali da je nasilen, to so kukavice in nekako jim je treba dati vetra.
Nevem, probaj nekako dobiti tukaj kak nasvet. Jaz sem si kar oddahnila, da sem ga prijavila, to sem naredila zaradi sebe, da zdaj lahko spim in hodim v službo in nočem misliti več, ker ta primer je zame končan.
sigurno si bom pa shranjevala če bo še kaj pošiljal.
Želim ti da najdeš srečo in mir, našel se bo tisti pravi, to vem zagotovo zate, kot tudi zame. Če želiš lahko malo opišeš kaj je bilo, da ti bo lažje in ti lahko da še kak nasvet, pa morda tudi na kak drug forum…Ah to življenje, no saj so zmeraj tisti ki te bodo spljuvali, kot so mene, na tistem forumu, so pa tudi taki, ki ti dajo kak dober nasvet in ko vidiš, da je nekaj ljudi podobnega mnenja, vidiš, da si normalna oseba, da se take stvari dogajajo večini, pa lažje ti je, če vse to spraviš ven. Vsaj meni je. Na kake kritike, se pa ne oziram. Upam, da ti lahko kako jaz svetujem. Saj veš, vedno je lažje drugemu dati nasvet;-)
Vsak prah se poleže, saj vidiš po medijih, ko so ljudje še bolj na očeh. Očitno si naletela na tipa, polnega hormonov in samega sebe. Da bi bil kaj duhoven, ni šans. Je pa on naletel na zanj prepametno punco, ki zna razmišljati. Zrel je za kakšno puhlo prazno lepotico, ki bi ga občudovala, vzgojeno tako, da ima moški vse prav in da ona nič ne misli. Prepirati se z njim je kot iskati klofute.
Lepo mu povej, da tudi on nebi bil srečen s teboj, ker sta si tako različna.Bolj, ko se mu umikaš, bolj si zanimiva. Če pa bi se predala, bi bilo pa isto kot prej.
Zdaj veš, kaj je to svoboda in mir in tega ne zapravi. Svoji prijateljici reci, da si s tipi zaključila. Saj ti ne gre tako slabo, da bi rabila zvodnico, ki se imenuje prijateljica in brez tvojega dovoljenja daje tvojo mobi št. tipom.
Kar boš govorila z njo, bo izvedel cel svet, zato bodi diplomatska. Očitno uživa, če se drugim kaj dogaja, ona pa na varnem opazuje in si misli, kako se ima sama bolje. Ne se izdat in bodi pametna.
V prihodnje si sama najdi fanta in to po različnih pogovorih, ko se stke prijateljstvo in ko ga sama dodobra spoznaš.Pravi te bo sam našel oz. obratno.Dobra prijateljica par le seznani, naprej je na njima.
Jaz pa mislim, da si naredila VELIKO neumnost.Že to ,da si se spečala z njim, kljub temu, da si vedela,da je v zvezi in z otrokom in kako se obnaša do ženske ,je bedarija, ampak, da si šla pa še delat zgago k njegovi, je pa višek.
Glede na to, da si bila z njim in ga “spoznala”, bi ti zdrava pamet lahko dala vedet, da se z njim ne spuščaj v boj.In da ododi čim bolj stran.
Če bi imela kaj pod streho, bi potrpela še tistih nekaj žalitev , saj ponavadi ostali ljudje itak kmalu spoznajo obe plati.Še posebej njegovi znanci poznajo njega , tvoji pa tebe. Čisto vseeno je kaj okoli čveka.
Lahko bi zamenjala št telefona.. Pa od žalitev še nihče ni umrl.
Zato, če še katera bere in je v podobni situaciji , naj bo bolj pametna in naj prešteje do 100 , gre spat in da mir.
Konec koncev si si sama zakuhala – pravzaprav si izzvala vse skupaj.
Konec koncev si ti ženska , on pa moški.To sta pa dva različna “pola”.
Človek mora vedeti ,kdaj se je pametno umakniti.To je takrat, ko veš ,da ne moreš zmagati.
pa brez zamere , ker imam drugačno mišljenje kot ostali.
lp