groza me je – cepljeni bomo!!!
Pozdravljeni!
Naš 6-mesečnik zaradi zelo zgodnjega pojava AD-eja in suma alergij na živila do sedaj še ni bil nikoli cepljen (razen v porodnišnici). Sedaj smo imeli ponovitev testiranja, kjer mu je po novem na krvi pokazalo tudi alergijo na beljak (prvič samo na koži, ostalo vse negativno). Naj povem, da smo ponovili tudi testiranje na BICOM, kjer pa jajca sploh ne pokaže, zato pa pokaže cel kup drugih stvari (mleko, soja, ajda, pira, pšenica, rž, oreščki,…).
Polno dojim, zato sem na strogi dieti brez vseh zgoraj naštetih stvari že skoraj 5 mesecev (vmes sem sicer poskusila uvesti nazaj pšenico po napotkih zdravnikov, pa je bila reakcija zelo burna). Tako se mu je koža opomogla, dokončno pa šele zadnje dva tedna, ko ima res popolnoma čisto. ZAradi vsega skupaj je bil do sedaj tudi zelo nemiren dojenček, ki ga je bilo zelo težko uspavat, dostikrat pa tudi nemogoče utolažit njegov jok.Tudi glede tega se mu je zadnjih nekaj tednov znatno obrnilo na bolje, postal je uspeli smo tudi ujet nek dnevni ritem spanja, ki mu pomaga, da “zadovoljno” preživi dan do večera.
Sedaj pa so zdravniki mnenja, da je končno pripravljen na cepljenje oziroma da je za to že skrajni čas in v ponedeljek smo naročeni za cepljenje v bolnici pod nadzorom. Sedaj pa me je groza, ko pomislim, kakšna bo lahko reakcija in kaj vse bo to povleklo za sabo (poslabšanje kože, postal bo spet nemiren, razdražljiv, neutolažljiv, spet ne bo hotel nič spat…). Komaj smo namreč malo zadihali in končno začeli uživati v vlogi družinice in nam samo misel na prejšnje stanje zbuja strah in grozo.
ZAnimajo me vaše izkušnje s cepljenji alergičnih otrok z AD-jem, kako so to prenesli in sploh vse, kar je povezano s tem.
Za vaša mnenja se vsem že vnaprej lepo zahvaljujem.
Lp!
Pozdravljena,
pri nas imamo iste težave, le da je mala dokazano alergična na jajca, mleko in pšenično moko, in po mojem, na vse ostale možne zadeve, razen krompirja in korenja….skratka grozljivka.
Odkar je po prvemu letu dobila sirup Claritine, imamo noči vsaj kolikor toliko znosne. Pred tem pa, če pomislim nazaj, sploh ne vem kako smo vse to zdržali.
In zdaj se mi je pojavil isti problem. Dobili sva poziv za cepljenje. Sicer je prva tri cepljenja (di-te-per) prenesla brez kakršnih koli posledic, skrbi pa me naslednje cepljenje, ravno tako bo cepljena pod nadzorom. In ko berem, kaj vse je možno pri takih alergikih, mi postane slabo! In ni mi jasno, kako ti lahko rečejo, da to pa ja ni res nič hudega, da morda pride do zapleta pri enemu od tisoč otrok…. in kaj če se zaplete ravno pri mojemu…. in sploh nimaš možnosti odkloniti ali preložiti zadeve, ker je cepljenje obvezno….
Vem, da ti nisem pravzaprav nič pomagala, bom pa tudi sama vesela kakršnih koli izkušenj v zvezi s cepljenjem alergičnih otrok.
LP
Moj sin je bil pri letu in pol cepljen OMR pod nadzorom na Alergološkem oddelku pediatričneklinike, ker je bil kot šestmesečni dojenček alergičen na jajčni beljak. Ta alergija je do sedaj izzvenela, še vedno pa se borimo z atopičnim dermatitisom – rednimi poslabšanji na koži, ki jim ne poznamo vzroka. Pri cepljenju ni imel reakcije. Potrebno pa se je pripraviti na režim na oddelku in na odnos osebja do otroka in starša, ki ga spremlja. Mojega sina so v enem dopoldnevu slekli trije neznani ljudje do golega, čeprav ne mara, da se ga tuji ljudje dotikajo. Upravičeno slačenje je bilo samo eno. Nihče ni pripravljen upoštevati otrokovih spalnih in prehranjevalnih navad: ravno ko je uspel zaspati je bila vizita in seveda so ga zbudili in slekli. Reakcije po cepljenju ni opazoval nihče od usposobljenega kadra, vse je bilo prepuščeno meni. Mama na oddelku ne more na stranišče, ne more dobiti niti hrane niti vode. Stranišče je v pritljičju, v kleti je menza in pri vratarju lahko kupiš sendvič in pijačo. Ali pa prineseš s seboj. Po mojem se je na vse to bolje prej pripraviti in se tako izogniti slabi volji. Je pa v poletnem času na oddelju rahlo zatišje, tako da če morate opraviti zadevo je verjetno to dober termin. Če vas še kaj zanima, mi lahko pišete tudi na privat e-mail. Lep pozdrav,
Saša
Zankrat nam je uspelo zadevo preložiti do septembra. Smo namreč z Obale in pritožila sem se nad vročino, pa zdravnica ni bila kaj dosti proti. Sicer pa ne bi mogli ležat v bolnici, ker so baje vse sobe zasedene z drisko in nas ne bi radi mešali z njo. Če sem naredila res prav, ne vem, vem, da dolgo odlašat s tem ne bo več mogoče. Amapk eni pravijo, da kasneje kot je, bolje je. Je to res?
Pozdravljena,
tudi sama sem mamica sedaj enajst mesecev satre hčerke, ki je alergična na jajca in mleko (dokazano s krvnimi preiskavami). Že od malega smo se borili z AD, kljub temu, da sem hčerko polno dojila ob strogi dieti (brez jajc in mleka). Dermatitis ni izginil. Včasih so bila njena lička tako obupna – izgledalo je kot opeklina. No hotela sem ti samo povedati, da je moja hči prva tri obvezna cepljenja še kar dobro prenesla, če seveda pozabim na enodnevno povišanje temperature (38,5). Kot vem je najbolj problematično cepljenje pri enem letu, saj je to cepivo narejeno na jajčni osnovi – to je lahko problem pri elergičnem otroku na jajce. Mi bomo to cepljenje opravili v Izolski bolnici enkrat septembra. Ker sem že starejšo hčerko imela pod kontrolo cepljeno v tej bolnici (sicer pet let nazaj) in ker predvidevam, glede na to da si z Obale, boš tudi ti tvojega sina odpeljala tam, ti lahko zagotovim, da je z oskrbo mamic in otroka lepo poskrbljeno. Hrane sicer ne dobiš, dobi pa jo otrok. Porcije so precej velike tako da je zadosti za oba. WC je v sobi, ko je otrok spal so ga pustili počivati in je prišel zdravnik kasneje…. Ni bilo nobenih problemov. Pravijo, da je v primeru alergičnih otrok cepljenje dobro opraviti čim kasneje. Jaz sem sicer svojo hčerko cepila kot ostali – mogoče ker sem imela pozitivno izkušnjo s starejšo hčerko. Naj se ti nič ne mudi, pomembno pa je, da si optimist in da te ni strah, saj otroci vse to čutijo.
Naj te še potolažim – pri moji hčerkici je sedaj koža krasna. Še vedno upoštevamo strogo dieto brez mleka, jajc. Uvajanje vsake nove hrane je postopno in ob najmajši reakciji le-to izključimo iz jedilnika. Za enkrat nam lepo uspeva. Tolaži me izkušnja s starejšo hčerko, ki je alergijo na jajca in mleko prerasla nekje po tretjem letu starosti. Še vedno ji delajo problemi določeni adetivi – citronska kislina, rumeno barvilo, konzervansi. Na srečo je deklica tako pridna, da sama ugotavlja kaj ji škodi in se temu izogiba.
Pa srečno
Če je to prvo cepljenje, naj te ne skrbi, ker ni izdelano na osnovi beljaka. Pa tudi pri prvem cepljenju ponavadi ni reakcije – ker se telo šele spoznava s cepivom. Če s bo pojavil areakcija se bo pri drugem cepljenju – čez 1,5 meseca. Še bolj pa je problematično tisto pri 1. letu, ki se ga bojim tudi jaz.
Upam pa, da bomo alergijo do 1. leta s pomočjo bicom terapije odpravili. Sicer ne vem kako bo s cepljenjem, ker medicinsko nimamo potrjene alergije na jajčni beljak – ne dovolim, da bi dojenčico špikali. Je že dovolj pretpela, preden smo odkrili alergijo. Sedaj smo na ustrezni dieti in njeno zdravstveno stanje je super.
Pa še to:
Ko smo bili na bicom pregledu – testiranju – je terapevtka ugotovila, da je hčerka močno alergična na amalgam – sive zalivke v zobeh. In da je živo srebro iz amalgamskih plomb zastrupilo njeneo telo in povzročilo alergijo. Tega uradna medicina ne testira – ali pač?
Za življenje brez alergij!
zalazala