Najdi forum

grlo

Pozdravljeni !

Pišem v imenu partnerke. Približno 3 tedne ima bolečine v grlu,predvsem pri požiranju, hkrati pa se ji je na vratu pojavila na otip boleča oteklina, ki zgleda kot adamovo jabolko in se premika pri požiranju. Stara je 39 let, nekadilka.

Otorinolaringolog je podal naslednjo diagnozo Tonsillopharyngitis ac. / Cystis colli anterior susp. Krvni izvidi niso pokazali nobenih povišanih vrednosti, prav tako tudi ne preiskave ščitnice. Dobila je antibiotik amoksiklav, po katerem pa bistvenega izboljšanja ni.

Prosim za vaše mnenje, ker nas je že zelo strah.

hvala in lep pozdrav,

Spoštovani,

Oteklina, ki se premika pri požiranju in je boleča, je lahko cista tiroglosalnega voda, ki ni nevarna. To je ostanek celic, iz katerih se je razvila ščitnica. Lahko izločajo tekočino, cista se napolni in poveča, lahko se vname – tedaj je koža rdeča, lahko se pojavi gnojen izcedek.

Oteklina je lahko tudi vnetje ali tumor ščitnice, vneta ali tumorska bezgavka. Antibiotik bi pozdravil le vneto bezgavko v povezavi z bakterijskim vnetjem v žrelu, v priemru takšne bolezni bi se to tudi poznalo na krvi (zvišani levkociti in CRP).

Za razjasnitev diagnoze je potrebna citološka punkcija (odvzem celic z iglo), na preiskavo vas lahko napoti ORL specialist ali osebni zdravnik. Izvid je pripravljen v enem tednu. Po potrebi – v primeru nejasne diagnoze ali načrtovanja operacije naredimo še UZ vratu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close