Najdi forum

Grlo

Pozdravljeni!

Imam težavo in sicer imam že nakaj časa cmok v grlu s presledki (nekaj časa je uredu, nato ga spet občutim). Pred kakšnimi 14 dnevi pa me je močno bolelo v požiralniku že ob pitju vode. Prebrala sem, da bi to lahko bilo zradi kisline, zato sem začela terapijo z Nolpazo, ki sem jo imela doma, ker mi jo je osebna zdravnica napisala že pred časom zaradi drugačnih težav in se mi je zdelo, da je vse še slabše zato je takrat nisem jedla. Bolečine so prenehale in bila sem presrečna. Sedaj pa se mi je smok spet pojavil, kjub jemanju Nolpaze, ob požiranju hrane pa me rahlo boli grlo/žrelo, kot nekakčno zbadanje. Poleg tega pa pri pitju vode čutim nekakšno mrzlino čez cel požiralnik do žeodca. Bila sem tudi že na ORL pregledu, zaradi sinusov, zelo hitro pogledal mi je tudi grlo, za katerega pa je rekel, da je vse uredu. Prav tako je bilo bp vse ostalo. Ker se mi je na dlesni naredila mala bela bulica in sem na internetu prebrala da so vse to skupaj lahko simpromi raka, me spet močno skrbi.
Kaj bi lahko bilo vzrok za te težave?
Naj povem še da imam službo pri kateri ogomno govorim, sem kadilka (sedaj se trudim nehati z zmanjševanjem) stara sem 27 let. Ker se zdravim zaradi anksioznosti, me zanima če je vse skupaj lahko tudi posledica tega?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

simptomi, ki jih naštevate, so najverjetneje posledica povečanega izločanja želodčne kisline in njeno zatekanje navzgor v požiralnik vse do grla. Kajenje in anskioznost še povečujeta količino izločene kisline.

Jemanje Nolpaze in izboljšanje sta uspešen takoimenovani “terapevtski poskus” – dokaz, da je res kislina na delu.

Poleg jemanja zdravila poskrbite tudi za dvignjeno vzglavje, naj vas nič ne tišči preko trebuha. 4 ur pred ležanjem ne jejte. Izogibajte se mastni hrani, začinjenim jedem, ojačevalcem okusa (industrijsko pripravljene jedi in gostilniška hrana), kavi, sladkarijam, alkoholu. Predvsem pa opustite kajenje! In poskrbite za odpravo stresa. Uf, to bo težko 🙂

Če bi vas še naprej bolelo pri požiranju, to povejte svojemu zdravniku. Če bunkica na dlesni ne bi izginila v 2 tednih, jo prav tako pokažite svojemu zdravniku.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close