grizenje nohtov
Pozdravljeni!
Saj ne vem, ce je primerno oz. celo smesno, ampak, imam problem. Od 5 razreda grizem nohte. Sedaj sem stara 24 let, kmalu bom zakljucila studij, sem komunikativna in dobro se zavedam, kako pomembno je, da imajo dekleta urejene nohte. zaradi tega mi je bilo velikokrat nerodno in se kaj vec, tako sem se ze navadila skrivati roke. Nehati sem poskusila vsaj 1000 krat, s pomocjo raznih pripomockov, kozmeticark…enostavno nimam dovolj volje oz. moci, da bi se res odlocila in rekla zdaj je pa zadosti. Mi lahko svetujete? najbrz sem neke vrste odvisnik.
Starsa sta se locila pred 3 leti 8stara sem bila 21), locitev me je zelo prizadela, da sem morala obiskati psihiatra 2 leti, ta me je postavila na noge. Moja mladost je bila povprecna, le s starsi je bilo drugace, veliko stvari je ostalo zamolcanih, tako, da smo se odtujili, kot otrok sem bila tudi prica grdim prepirom. Drugih tezav nisem imela,v soli mi je slo odlicno, s prijatelji sem se odlicno razumela. Je morda ta problem starsev povod, da sem kot deklica zacela gristi nohte? Drugih oblik odvisnosti (droge, cigareti, pijaca) se nisem nikoli posluzila.
HVALA za vas odgovor, upam, da me razumete.
Taja
Spoštovana Taja,
o grizenju nohtov sem natem forumu že pisal in ne glede na to da nekateri kot razlog navajajo zatrto agtesivnoat, drugi pa motnjo v nevrotransmiterskem sistemu, je vaš problem konkreten in za vas hiodo moteč.Psihiatrija pozna nekaj zdravil, ki simptome ublažijo, tudi vaje za asertivnost ( to je sistem terapevtskih nalog) po daljšem času okrepijo vzdržnost od grizenja nohtov, praktično takoj pa pomaga debeloslojni akrilni nanos na vaš noht, kar izvajajo že v mnogih firzerskih salonih.( Tak “noht” ima visoko stopnjo tredote in ga ni mogoče obgristi.)
Pozdravljena Taja!
Poskušaj se odvaditi tako, da si nalakiraš nohte s kakšnim rjavim ali pa rdečim (čeprav mi rdeč lak ni všeč) lakom. Takim čim bolj vidnim. Tako se je odvadila moja profesorica slovenskega jezika in nam enkrat pripovedovala o tem.
Ne vem, če ravno na grizenje nohtov vpliva tvoja preteklost. Potem bi vsi strastni kadilci morali imeti nesrečno otroštvo.
Probaj se spomniti v katerih situacijah si grizeš nohte, morda ko si nervozna, morda ko te je česa sram….itd.
Upam, da sem ti s svojim odgovorm kaj pomagala.
Lep pozdrav,
Pia
Zivjo Pia!
jah, toliko nasvetov in toliko poskusov. Ves,da mi je letos celo uspelo nehati in sicer samo zato, ker mi je rastel modrostni zob in sem komaj usta odprla….seveda, sem potem spet zacela. Nohte si lakiram z bledo roza lakom, da se ne vidi tako (tako mislim jaz).
Seveda grizem takrat, ko sem zelo nervozna, najvec pa ko studiram za izpit.
Bom poskusila tudi redci lak, mogoce bo pomagalo, ker bo najbrz zelo opazno. Se bom potrudila, sedaj me ze vsi tako podpirajo in mi “tezijo”, da se bom res vsak cas odlocila, enostavno moram narediti konec temu, ker se mi roke res ze gabijo.
Seenkrat hvala!
LP
Taja
Taja živjo,
jaz sem nohte grizla od osnovne šole. V drugem letniku faksa mi je znanka rekla, da jo čudi, da tako urejeno dekle hodi naokrog z zgrizenimi nohti in kožo na prstih. Takrat sem se resno zamislila in v trenutku nehala z grizenjem nohtov. Kupila sem si utrjevalec nohtov (Mavala), manikirni set ter si začela vsak večer urejati nohte.
Seveda sem imela tudi “slabe trenutke”. Največkrat sem v skušnjavo padla med predavanji ter med gledanjem televizije. Potem sem si kupila majhno žogico in jo začela “valjati” po rokah kadar sem se zalotila s prsti v ustih. Kmalu pa tudi žogica ni bila več potrebna…
Želim ti veliko sreče!
Pozdravljena!
Tudi jaz sem se leta ukvarjala s to težavo, vse od osnovnošolskih časov naprej. Ko pa sem nastopila službo, me je bilo mojih nohtov sram in sem si dala delati umetne nohte. In stvar je bila zaključena. Te “plastike” ni bilo možno gristi. Prav tako se mi zdi dober nasvet dr. Rejc s tem debeloslojnim akrilnim nanosom.
Poizkusi!