Gripa, viroza??
Pozdravljeni,
Sin star 4 leta ima že peti dan visoko vročino do 39 st., ponoči do 39.4. Mokro kašlja, nekoliko smrka iz noska, prvič pa ima tudi levo oko kar vneto, rdeče, občasno z rumenim izcedkom. Vročino smo najprej zbijali z Daleronom, po nasvetu zdravnice zdaj zbijamo z ibubelom. Dali smo kri in vodo, pediatrinja pravi da je viroza (brez pregleda) , visoka vročina pa še kar vztraja :/ ponoči ob spanju glasneje diha zaradi zamasenega noska, mogoče se mu malenkost vdira jamica… Čez dan je kar razpoložen ampak je od vročine videti zdelan, bled… Je možno, da se je razvilo v kaj hujšega ali naj počakam še kakšen dan preden spet pokličem pediatrinji?
Hvala In lep dan
Po opisanih znakih gre za virozo, saj nobena bakterijska okužba ne povzroča smkranja, kihanja, kašlja, vnetega očesa, morda mehkega blata. To povzročajo izključno virusi, S pregledom krvi ptordimo virusno razporeditev belih krvnih celic in CRP.
Na bakterijsko okužbo posumimo, če se splošno stanje otroka močno slabša, postane adinamičen, poležava, spi, zavrača hranjenje in predvsem tekočine, je videti hudo bolan, 8ima bolečine, težko diha ali ima neiztisljiv vijoličen izpuščaj.
Drugače gre pač za virusno bolezen, ki lahko z visoko vročino traja tudi več kot 7 dni in se pozdravi po naravni poti.
Pozdravljeni! Naš dojenček je star 3 mesece. Včeraj zvečer, ko je zaspal, je čez čas začel v spanju stokati. Čez nekaj časa se je prebudil, začel jokati, mož ga je potolažil in dojenček je spet zaspal. Uro kasneje sem ga slišala, kako se napenja, čez čas pa je začel jokati. Bila sem prepričana, da se je pokakal, ko pa sem ga vzela iz posteljice sem opazila, da je zelo vroč. Ni bil pokakan, zato ne vem čemu napenjanje. Rektalno sem mu izmerila telesno temperaturo. Termometer je pokazal 39,5, torej bi realna telesna temperatura bila 39. Roke in noge sem mu ovila v vlažne krpice za par minutk, postopek ponovila 3-krat, nato pa mu dala še svečko. Vročina mu je čez nekaj časa padla na 37,8 (to sem merila z breztičnim termometrom, za katerega ne vem koliko je točen, ampak tudi na otip se mi dojenček ni zdel več tako vroč). Nato je v miru spal naprej, vmes vsake toliko časa malo postokal. Zjutraj sem mu ponovno izmerila temperaturo pod pazduho, ki je kazala na 38,5, dala sem mu še polovičko svečke, po 2 urih je termometer kazal 37,8, še 2 uri kasneje pa ponovno 38,5. Dala sem mu še polovičko svečke, saj mi je pediatrinja rekla, da lahko dajem po polovičko svečke na 4-6 ur pri temperaturi 38,5 in več. Po treh urah sem mu ponovno izmerila temperaturo pod pazduho in padla je na 37,3. Na pregled pri pediatrinji smo naročeni jutri, zato se na vas obračam z mojimi skrbmi. Skrbi me, ker je dojenček ne glede na višino telesne temperature vedno isto razpoložen oz. nerazpoložen.
Je zelo miren, že cel dan večinoma spi, občasno joka (jok je drugačen od običajnega, manj intenziven), občasno kašlja in stoka, ima večinoma mrzle roke, rdeča lička ter zelo utrujene in bolne oči-nekoliko rdeča koža okoli oči. Dojen ni, se pa hrani po steklenički v enakem ritmu in količinah kot vsak dan, ponudila sem mu tudi približno 30 ml čaja, ki ga je s težavo popil, pleničke so polulane, do sedaj je enkrat kakal (kar je zanj običajno), blato je bilo rumeno-rjavo, kot ponavadi. Včasih nam nameni kakšen nasmešek, to je pa tudi vse.. Zanima me, če bi se morda morali že danes oglasiti v bolnišnici (pediatrinja ne dela več) ali lahko počakamo na jutrišnji obisk pri pediatru? Zanima me tudi Vaše mnenje glede zgoraj opisanih znakov. Že vnaprej hvala za odgovor.
Z malim dojenčkom pohitimo z obiskom pri zdravniku, če ima visoko vročino, Pregled svetujemo prvi, najkasneje drugi dan.
Najlepša hvala za odgovor! V petek smo šli na pregled k (nadomestni) pediatrinji. Dojenčku je poslušala pljučka, pregledala ušesa in ustno votlino ter pretipala trebuh in dimlje. Vzeli so mu kri in urin. Urin je bil v redu, po krvi pa je ugotovila, da ima dojenček virozo. Dala nam je napotke na kakšne spremembe moramo biti pozorni in v kakšnem primeru ga je potrebno peljati na uregnco čez vikend. No, dojenček je od petka popoldne brez vročine, spet je živahen in tak kot ponavadi, še vedno ga pa spremlja kašelj, občasno tudi kiha. Včeraj smo bili zaradi tega ponovno na pregledu, tokrat pri naši pediatrinji. Temeljito mu je poslušala pljučka, pregledala ušesa in ustno votlino. Rekla je, da je vse v redu. Krvi in urina mu niso odvzeli, dojenček pa v času obiska pri pediatrinji ni zakašljal, tako da ni slišala kako kašlja. Rekla je, da bo jutri cepljen (nikoli še ni bil). Kljub mojemu predlogu, da bi cepljenje še malo prestavili, je vztrajala, da bo jutrišnji dan primeren za cepljenje. Kaj vi menite o tej odločitvi? Dojenčku ne teče iz nosa, mu pa redno kapam fiziološko raztopino v nosnici. Občasno slišim kot da ima nekakšno sluz nekje na dihalni poti (nižje v nosku) zato uporabim nosni aspirator, ki se ga priklopi na sesalec. Včeraj zvečer in danes zjutraj se je zgodilo, da ga je zgrabil kašelj ravno po jedi in je potem veliko mleka izbruhal. Skrbi me, da bo cepljen, tudi če za moje pojme ni 100% zdrav. Ima to lahko kakšne posledice? Bi bilo smiselno jutri pred cepljenjem še enkrat pregledati kri ali je dovolj, da se na pljučkih nič ne sliši in da nima vročine?
Spontani padec vročine je najbolj verodostojni znak, da se bolezen zdravi po naravni poti oz. je proti koncu. Seveda pa bo ob prehladu, ki ga je prebolel, smrkal in kašljal še dlje časa. Kašelj lahko traja tudi več tednov.
Načeloma se otroka cepi, če je zdrav oz. takoj, ko je po preboleli virozi izboljšan. Zdravnik cepitelj se odloča po svojih izkušnjah in po navodilih. Ne morem reči, da ni prav, da bo otrok cepljen, če pa poznamo poteke takih prehladnih viroz pri malih otrocih, bi bilo morda bolje, da se cepljenje odloži za kakšen teden.