Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Gripa

Gripa

Koliko je smiselno cepljenje proti gripi za zdrave mlade saj običajno prebolijo gripo v milejši obliki

Spoštovani, cepljenje proti gripi je ravno za mlade najbolj smiselno. Po eni strani je zaščita po cepljenju večinoma pri njih bistveno boljša, kot pri starejši populaciji, po drugih strani pa masivno cepljenje mlajše populacije ščiti starejše, pred večjih vnosom (kroženjem virusa). Pogosto se gripo podcenjuje, kot banalno bolezen, ki v resnivi to ni. Zakaj bi človek zbolel z visoko vročino, akutno okužbo dihal, ki se lahko tudi zaplete, če lahko to s cepljnjem v večji meri preprečimo? Gripa ni prav za nikogar koristna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ko ni bilo covida je bilo cepljenje samoplačniško, zakaj? Samoplačniških cepljenj se ljudje pogosto ne udeležijo.

Brala sem, da se mladim svetuje cepljenje iz ekonomskih razlogov aka.kapitalizem-da ne pride do odsotnosti iz šole ali dela in da ne pride do bolniškega nadomestila in izpada delavcev, ne pa toliko iz zdravstvenih razlogov, ker da gripa je blaga bolezen za zdrave mlade?

Lanski sezono sem kljub cepljenju zbolela za virozo, ker cepivo ne ščiti proti ostalim virozam in proti gripi je samo 60%učinkovito?

In se lahko prepreči okužbo že z dobro higieno in dobro odpornostjo-z zdravim življenjskim slogom?

Pred kovidom je bilo cepivo proti gripi na stroske zzzs mozno za starejse od 60 let, skupine kronicnih bolnikov, kasneje se je dodajalo otroke in nosecnice. Zzzs ima doloceno kolicino sredstev, ki je mocno omejena. Pred pandemijo covid 19 ni bilo tako jasno, kaksem vpliv na zdravje, zivljenje, ekonomijo, ima omejevanje, oz. Preprecevanje akutnih okuzb dihal. In odlicno je, ce se jih za vsaj nekoliko omejiti, zmanjsati pojavljanje, ali vsaj tezje poteke. To lahko storimo s cepljenjem. Zal, tudi cepljenje ni 100% in vsemogocno, prispeva pa k skupnemu preprecevanju sirjenja. Cepljenje proti gripi ucinkuje na gripo, ne pa na druge okuzbe dihal. Prava gripa je   vsakem primeru zoprna akutna okuzba dihal in ne blag prehlad, kot si mnogi narobe predstavljajo. Prav gotovo zdrav zivljenjski slog lahko prispeva k manj posledicam, zapletom, ob bolezni, ni pa zagotovilo, da se z gripo ne bomo okuzili, oz. Zboleli. Pri vseh mnozicnih obolenjih, se zlasti nalezljivih, je in mora biti viden tudi ekonomski dejavnik. A si predstavljate, da se vse ustavi, ker so vsi delavci bolni…

 

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close