Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina grenak okus

grenak okus

Pozdravljeni!

Upam, da boste tako kot mnogim lahko svetovali tudi meni.
Moja težava traja šele nekaj dni, a je zelo moteča: karkoli pojem ali popijem, mi v ustih ostane grenak okus. Zjutraj navadno najprej spijem kozarec mlačne vode (zaradi prebave, čeprav ne pomaga vedno) – a glej čudo, zadnji teden mi je voda pustila grenkobo v ustih. Bala sem se, da je kaj narobe z vodo, a je bilo enako po vsakršni hrani ali pijači. Ves čas imam tudi občutek, da sem presita (čeprav ne jem večjih količin kot ponavadi), hkrati imam nenehno željo, da bi nekaj použila – verjetno zato, da bi se znebila tega okusa.

Prebavo imam na splošno dokaj počasno, na blato grem največ trikrat tedensko, zadnje čase pa imam neprestano občutek napihnjenosti in težave z vetrovi. Na splošno veliko pijem – okoli 2 l dnevno – predvsem navadno vodo in Jamnico.

Poleg tega se mi rahlo vrti – menila sem, da je to od pritiska, ki ga imam v glavnem dokaj nizkega, a tudi po kavi ali fizični aktivnosti vrtoglavica ne pojenja.

Omenim naj še to, da sem po normalnem obroku (kosilu) popolnoma izmučena(čeprav se ne najem do konca) in si želim le malo miru in spanja, ki pa težave ne reši.

Da bi izključili psihične dejavnike naj povem, da sem bila zadnje mesece v službi zelo obremenjena, poleg tega pospešeno pripravljam diplomsko nalogo in se pri sebi zelo bojim, kaj bo če jo ne naredim do zastavljenega roka. Če menite, da je vzrok v tem, bom pač potrpela do konca študija, sicer pa upam, da mi boste lahko nakazali rešitev.

Spoštovani!

Za grenak okus v ustih je lahko več razlogov: jemanje kakšnih zdravil (antibiotiki, Efloran, nekateri antimikotiki), hormonsko stanje (nekatere ženske lahko imajo grenak okus v progesteronski fazi, to je druga polovica ciklusa in v začetku nosečnosti), bolezni prebavil, predvsem dispepsija (preveč ali premalo kisline) in bolezni jeter.

Tako kot ste rekli, sem vam nakazala nekaj smeri v katerih bo treba iskati. Če motnja s pričetkom menstruacije ne bo minila, boste morali do zdravnika. Psihični razlogi seveda so tudi možni (ali jemljete kakšno pomirjevalo in če, katero?), vendar je najprej potrebno izključiti vse telesne razloge.

Hvala lepa za hiter odgovor!

Ne jemljem nobenih tablet ali drugih zdravil, razen kontracepcijskih. Glede hormonskega stanja lahko rečem, da ne ustreza omenjenima.

Če gre torej za telesne vzroke: ali se da kaj odkriti že z ultrazvokom (blazen strah imam pred gastro- in podobnimi -skopijami).

LP – I.

Z ultrazvokom se odkrijejo anomalije v tkivih (jetra, trebušna slinavka, ledvica, spolni organi), ne pa funkcionalne motnje prebavnih organov. Najprej boste verjetno morali v laboratorij, potem pa “step by step”, odvisno kaj bodo posamezne preiskave pokazale, ne bojte se, mislim, da ne bo nič hudega, to se dostikrat zgodi in muči veliko ljudi, ni rečeno, da niso krive tudi kontracepcijske tablete…

New Report

Close