Gradnja ali stanovanje
Pozdravljeni
Moja situacija: prihranjenih imam 60.000 EUR, na leto privarčujem približno 10.000 EUR. Trenutno sem v stanovanju mojih staršev, rad bi pa šel »na svoje« (star sem 36 let). Mika me gradnja hiše, ne razkošne, ampak lahko tudi pritlične, cca 100 m2, z vrtom… Svoje gradbene parcele žal nimam.
Mi lahko kdo svetuje, glede na moje opisano finančno stanje: ima smisel, da se lotim gradnje? Ali je bolj smiselen nakup stanovanja (verjetno bo potreben kredit…)?
Mudi se mi ravno ne, rad bi se le premaknil z »mrtve točke«, da ne bi čakal ravno do penzije. Ravno tako pa, v primeru gradnje, ne bi rad čakal npr. 10 let do vselitve. Če bi se odločil za gradnjo, bi poskusil čimveč postoriti sam. Kako naj se odločim?
Vnaprej hvala za nasvet.
V preteklosti sem živel v različnih stanovanjih, od srednje velikega v hiši s 4 stanovanji, v bloku s 16 stanovanji, v garsonjeri v 13 nadstropju, pa do velikega stanovanja v stanovanjski hiši z 120 stanovanji.
Sedaj živim že 20 let v svoji hiši z vrtom, manjšim sadovnjakom in prav tako majhnim travnikom pred okni.
Čeprav se je treba pri hiši ukvarjati z marsičem, kar bi v prejšnjih stanovanjskih enotah lahko pozabil, lahko zapišem le – samostojna, lastniška hiša, kjer ni problema, ali boš želel imeti psa, peči meso na ražnju ali pa nekoliko bolj naviti glasbo, brez da bi ti spodnji ali zgornji sosed tolkla po stenah, je neprecenljivo.
Zato priporočam razmislek o hiši.
LP
Pozdravljeni,
Iz vašega komentara sklepamo, da se še niste odločili bodisi za hišo, bodisi za stanovanje. Naj ta odločitev ostane vaša, želimo pa vas informirati, da je namen stanovanjskih kreditov tudi za potrebe izgradnje hiše, in ne izključno za nakup stanovanja.
Če boste po vaši odločitvi glede stanovanja ali hiše potrebovali pomoč glede najema kredita, naj vas obvestimo, da trenutno ponujamo izjemno nizke obrestne mere za stanovanjske kredite. Informativni izračun si lahko naredite sami na tej povezavi, seveda pa priporočamo, da se naročite na svetovanje, kjer vam lahko natančneje pomagamo glede vaše (sicer svetle) finančne slike.
Lep pozdrav,
Nova KBM
Samostojen,
da se prestaviš na svoje, bošverjetno potreboval kredit; sedaj, koliko je odvisno od želje/zahteve.
Za na hitro, verjetno najdeš na Bolhi ali kje…………… kakšno manjšo nepremičnino, ki je vseljiva.
KAj je to zate , da se vseliš in živiš brez nekaj letnih stroškov, je vprašanje.
Sam bi predlagal, da greš v hiško. Manjka še nekaj denarja, morda “kar nekaj”. Ocene koliko denarja po m2 je napisano v nekaj temah; okvirno vsaj 900-1200€/m2. Sedaj malce izračunaj.
Drži, kot je napisal “oriolus “, da šele ob žaru in muziki spoznaš kaj pomeni biti na svojem; res na svojem,
LP