Najdi forum

GPO

Pozdravljeni!

od leta 2004 imam diag. granulomatoza s polianiitisom (WG). sedaj sem 10 leto v remisiji brez problemov. To zimo sem prebolela mali milijon viroz, angino in celo pljučnico. Vse je potekalo brez zapletov. 1 mesec je bil mir, sedaj pred 2tedni pa se mi je pojavil zamašen nos z obilo rumenega sekreta, brez bolečin v grlu in brez kašlja..prvi dan sem naredila KKS ki je pokazal nevtr.granulocite 79% in limfocite 13%, bila sem brez vročine, zato sem nos spirala s fiziološko in v cca 5dneh se je zadeva umirila ampak ne popolnoma. Zdravnica je vseeno naredila kontolno KKS ki je bila prejšnji teden BP. CRP tudi.

Ampak vseeno imam boleč levi lični sinus zjutraj imam še vedno malce rumenkastega sekreta, zato mi je dr. napisala maxitrol in sinupret tabletke. od včeraj nisem opazila izboljšanja.

Ob naklonu nimam pritiska v glavi, ne krvavim z nosu, nos je popolnoma prehoden, razen tega jutranjega sekreta in občasno podnevi. Moti me žgečkanje v nosu in kihanje. (alergij nimam)
Ker se je pred 10 leti WG začel s sinusitisom in krvavenjem z nosu me sedaj skrbi da ni spet to začetek. Takrat sem imela zelo zamašen nos in sem dihala skozi usta, pa krvavela sem. sedaj tega ni, je pa to kihanje in bolečina v levem sinusu ko spiham nosnico.

Naj ponovimo KKS? bi morala že takoj dobit antibiotik ko so bili granulociti povišani? so te zadeve lki jih opisujem lahko sinusitis in s tem ponovni zagon wg?

Prosim za odgovor..LP

Spoštovani,

Imate avtoimunsko bolezen sluznice dihal, prizadeta so lahko tako spodnja kot zgornja dihala. Iztirjenost imunskega sistema (čeprav ste v remisiji) pomeni tudi neustrezen odgovor na številne infekte, ki se jim je težko izogniti.

Navajate znake akutnega bakterijskega sinuzitisa. Ustrezno zdravljenje je z nosnim kortikosteroidom, kar je tudi MAxitrol ali kakšno novejše kortikosteroido pršilo. Ob pojavu enostranske lokalizirane bolečine / pritiska in gnojnega izcedka je indiciran sistemski antibiotik – še posebej pri vas, ki imate sistemsko avtoimunsko bolezen. Za odločitev o zdravljenju so pomembni klinični znaki, endoskopska slika (endoskopijo naredi ORL specialist), krvni izvid pa je v vašem primeru manj pomemben.

Vsekakor priporočam obisk ORL specialista, ki bo opravil endoskopijo nosu, stopnjo in vrsto vnetja (akutni sinuzitis, možen zagon Wegenerjeve granulomatoze) in predpisal ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za tako hiter odgovor.

Ponavadi zagon kontrolirajo z krvno sliko in preverijo Anca pr3.
do sedaj je bil izvid negativen. Viroze, bakterijske infekcije so pri meni zaradi terapije z imuranom stalnica. Tudi viroze z zamašenim nosem, rumenim sekretom itd..

Tokrat me je zadeva zaskrbela, ker sem prvih pet dni imela veliko sekreta iz nosu rumene barve-potek ni bil najprej prozorno šele nato rumeno in zeleno, ampak takoj obilno rumenega sekreta, ki pa se ga je dalo lepo izpihat z nosu. ko se je zadeva umirila po 5 dneh je bil izvid KKS bp.
zadeva ni več moteča, nimam zabasan nos, ne krvavim ni bolečine, itd.. ampak sem po malem nahodna, najlažje bi opisala to kot alergijo-žgečka me v nosu in me sili na kihanje, ko spiham nos me v levi ličnici ko se prazni sekret zaskeli. čez dan opažam še malo rumenega sekreta na robcu.vse skupaj traja 15 dan. je to res lahko znak ponovnega zagona???

Spoštovani,

zagon v nosu prepoznamo kar endoskopsko. Sluz je lahko rumena, če se dlje časa zadržuje v nosu / sinusih in ni nujno gnojna. Kar opisujete, je lahko akutni postvirusni rinosinuzitis (traja več tednov, tudi 6).

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
Na ORL pregled sem naročena jutri. danes situacija izgleda kot da bi se prehlad ali karkoli že to je začel, spet sem vsa šmrkava in utrujena. zjutraj sem šla dat kri, vse bp razen hemoglobin mi je od prejšnjega tedna ko sem imela 127 padel na 112.. CRP pod 3. levkociti normalni.

Spoštovani,

torej ste pregled že opravili.

Zamašenost nosu je lahko simptom več različnih bolezni v nosu, tudi različnih vnetij: prehlad ali akutni rinosinuzitis, hormonsko vnetje v nosečnosti, alergijski rinitis, infekcija, kronični polipozni ali nepolipozni rinosinuzitis, nosna hiperreaktivnost ali kot pri vas kronični rinosinuzitis v sklopu sistemske vnetne bolezni.

Padec hemoglobina v tako kratkem času je lahko posledica zagona kronične sistemske vnetne bolezni (ali pa seveda krvavitve). Tudi utrujenost kaže na to. Verjetno imate pospešeno SR?

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close