Govor 6-mesečnika
Pozdravljeni!
Sin je star 6 mesecev in pol, rojen ob roku. Skrbi me njegov govorni razvoj, saj se zelo malo oglaša v smislu, da bi komuniciral z nami. Pri 3M in pol in nato pri 5M in pol sta bila neka razvojna skoka, ko je za par dni izrazito spuščal zvoke, ko je npr. zagledal kakšno igračo ali ga je kdo nagovoril oz. ko se je zbudil. Potem pa so te zvoki kar izginili. Predvsem me skrbi, ker ni čebljanja npr. ob igranju ali ko se zbudi. Zbuja se vedno z jokom. Oglaša se npr. pred hranjenjem – zdi se mi da kot navdušenje nad tem da bo jedel. Pa kakšen posamezen zvok tudi spusti, če je res pri volji. To je pa to. Nasmeh vrne, z igricami ga spodbudim, da se tudi glasno zasmeji, vendar ga prav kot ‘smejkota’ ne bi mogla opisati. Prej kot bolj zadržanega. Stvari in okolica ga sicer zelo zanimajo, veliko bolj kot npr. osebe, saj se moramo zelo potruditi da drži očesni kontakt ali da novo osebo sploh pogleda. Ko se nosi npr. vedno gleda dol in če se mu res postaviš pred oči, potem pogleda. Vse te stvari me malo begajo in bi prosila za odgovor. Ali lahko samo čakamo kaj bo?
Pa še to. V porodnišnici so mu sluh preverili in je bilo v redu, vendar so mu merili vsaj 5x preden je bil odziv. Delovalo je že kot da odziva ne bo. Na zvoke se sicer odziva, vendar pa ne reagira prav na vsak dražljaj. Moramo ga večkrat poklicat, da se obrne; če je ‘zaposlen’ z neko igračo, pa lahko tudi ne reagira.
Hvala za ogovor in kakšen napotek.
Opozorite pediatra na siostematičnem pregledu pri 6 mesecih, da bo pozorneje spremljal govorni in splošni razvoj.