gosta sluz
Lepo pozdravljeni!
Sem astmatik, imam 26 let in sem mel zadnjih nekaj let po 1 teden na 2 leti probleme z astmo. Sedaj pa imam že 2 meseca probleme z dihanjem. Na začetku 2 tedna mi je piskalo v pljučih, ker sem se sam slišal+mama mi je poslušala na hrbtu in je rekla da mi piska, vendar nisem šel zdravniku, ker sem razmišljal v tej smeri, da se bom že sam pozdravil z ventolinom in flixotidom, ker mi je to prejšnja leta predlagala zdravnica in sem se potem pozdravil. Toda tokrat je bilo drugače, namreč po 2 tednih ni bilo nič boljše in sem šel zdravnici, ki mi je rekla, potem ko mi je poslušala pljuča, da mi sicer sedaj ne piska, kar pomeni, da zdravila učinkujejo, ko jih vzamem in da naj nadaljujem s terapijo 2vpiha Flixotida zjutraj in zvečer, vmes pa na 4-5ur 2 vpiha ventolina. Rekla mi je naj se vrnem nazaj če se ne bo izboljšalo.
Čez 2 tedna je bilo stanje isto, zato sem se odpravil nazaj. V teh 2 tednih sem sicer imel počasi boljši občutek, vendar ko sem prenehal z zdravili za recimo 8 ur, se mi je v grlu počasi začelo ožati in sem začel spet težko dihat, pa čeprav mi po poslušanju mame ni več piskalo v pljučih, to pa je potem tudi potrdila zdravnica, ki je rekla, da imam pljuča čista in da je problem višje, kjer mi tudi nastaja sluz. Dala mi je napotnico za ORL, kjer sem naročen šele 4.julija, kar je seveda še daleč, povečal pa sem tudi Flixotide na 3krat dnevno po dva vpiha.
MOJ PROBLEM: Sedaj je minilo že dva meseca od začetka moje bolezni in težava je v tem, ker se mi še vedno dela sluz, ki zgleda kar noče zginit. Sluz je največja dopoldne in je temno rumena in gosta kot žele in če recim pljunem v školjko se pljunek potopi-torej je gostota kar velika. Dopoldne mi še uspe izločit določeno količino iz sebe, popoldne pa še komaj kaj, ko recimo hrknem, je vmes med prozorno sluzjo tudi majhen del tiste rumene goste. Sedaj kakšen teden pijem tudi žajbljev čaj in se mi kar izloča sluz, samo ni konca temu.
Sicer bi se s tem navadil živet, sm ne morem bit skoz na zdravilih. Pa najbolj me muči to, da se ne smem zadihat že dva meseca, ker imam potem takoj v grlu zožano, kar pa mi kot športniku, ki sem se redno ukvarjal z tenisom in fitnessom ne ustreza, saj sem moral sedaj vse to opustiti, poleg tega pa se tudi punci ne morem posvetit na fizični način, ko pa se, pa to seveda obžalujem 10 minut kasneje.
Zanima me ali mi lahko daste kakšen nasvet, kako naj se znebim te rumene sluzi; glede na to da to traja že 2 meseca ali se mi to lahko razvije v kronično in se ne bo nikoli nehalo; kaj mi sploh lahko na ORL-ju pomagajo in s čim pa oni to sploh zdravijo; ne vem zakaj mi zdravnica ne predlaga ničesar za izločanje te sluzi, ali res ne obstaja kakšen antibiotik, s katerim se to uniči; in ali naj se sploh kaj gibam, hodim na sprehode, spolnega odnosa mi verjetno itak ne priporočate predvidevam (malo šale, čeprav ni ravno najbolj smešno).
Če mi lahko odgovorite na moja vprašanja bi bil zelo vesel.
Najlepša hvala
Leon
Spoštovani Leon!
Težave ki jih opisujete, niso nič smešne, seveda včasih je težko kaj narediti, da zginejo sam tako. Gosta sluz se dela, ko je sluznica v dihalih nadražena (lahko zaradi šprejov za astmo, zaradi prevelikega fizičnega napora – predvsem če dihamo skozi usta, zaradi suhega in mrzlega zraka, zaradi želodčne kisline …). V teh primerih sluznica proizvaja nekoliko drugačno sluz – bolj gosto in lepljivo. Antibiotik najveretneje bo pomagal, vendar le za kratek čas. Vlažne inhalacije pa sigurno dobro denejo.
LP. drIB.