Najdi forum

gosta hrana

Lep pozdrav!

Moja malčica je stara 6,5 mesecev. Polno dojili sva se 5,5 mesecev, potem pa sva začeli z uvajanjem goste hrane. Znake pripravljenosti na gosto hrano sva “dosegli” razen zobkov, ki jih še nimava.Glavni razlog, da sva začeli prej pa je, da je nisem več mogla gledati kako spremlja vsako žlico, ki jo nesem v usta in zraven cmoklja.
Probali sva že jabolko,banano,cvetačo,korenček,špinačo,krompir, riževo in koruzno kašico. Zelo rada je z žlico in ko sem ugotovila, da ji zelenjava in sadje kombinirano z mojim mlekom ni všeč, ni bilo več stvari, ki je ne bi pojedla. Tukaj pa sledi moje vprašanje. Koliko lahko poje? Naj ji dam le par žlič; le toliko, da proba ali ji lahko dam toliko kot si sama želi? Ko opazi lonček iz katerega jeva je že čisto “zmešana”in če mama potem ni dovolj hitra z pripravo hrane in nje je že prava groza. Vse ostale obroke se še dojiva(v povprečju 5-6x na dan) in tudi ponoči se dojiva na 2-3 ure. Rada bi jo še nekaj časa dojila (vsaj do 2 let) in ne bi rada, da bi prehitro prešle na gosto hrano. Torej naj ji pustim, da poje koliko želi in jo potem še pristavim če želi ali ji naj dam samo par žličk? Naj bo to samo en obrok goste hrane na dan ali ji lahko dam že drugega?Kdaj naj bi imeli 3 obroke goste hrane seveda kombinirane z dojenjem?

Zaradi imunoloških težav v družini sva bili na krvnih preiskavah,istočasno so opravili še teste morebitnih alergij( seveda najpogostejših:mleko, mačja in pasja dlaka, cvetni prah…). Vsi testi so negativni.
Novo okus uvajava na 4-5 dni. Prej je odvajala blato v povprečju 1x na dan.Po 4 dneh cvetače sem opazila, da se pred odvajanjem napenja,blato je dosti gostejše(a ne trdo), ga je manj,se pa je zato pokakala 3x v enem dnevu. Ritko ima nekoliko rdečkasto in dva manjša rdeča flekca nad lulico, ali bi lahko šlo za alergijo ali pa je to samo posledica pogostostejšega odvajanja? Danes nisva jedli več cvetače in je blato spet mehkejše.

Upam, da sem napisala dovolj razumljivo.

Hvala za odgovore

Tina

Draga Tina,
če boste prebrali nekaj vprašanj in odgovorov okoli vašega, boste ugotovili, da se nekatere mamice srečujejo z obratno težavo vaši: kako spraviti sploh kaj hrane v svojega dojenčka? In nekatere, a bolj redke mamice, s težavo, ko dojenček preveč rad je. Hm, pa nam mamicam res nikoli ni prav, kajne? Ampak saj toje razumljivo, vse želimo svojemu otroku najbolje in nas skrbi zanj.

Sedaj sem pravkar v situaciji, ko hkrati naenkrat odgovarjam na več vprašanj in od tega so tri vprašanja gosti hrani, ki se med seboj močno razlikujejo.

Koliko lahko poje otrok? Hm, to je zelo različno. Nekateri otroci pojeod polno skodelico in se potem še lepo dojijo, nekateri otroci pojedo nekaj žličk, nekateri otroci nočejo niti ene žličke… Pravzaprav to verjetno niti ni tako zelo pomembno. Ali tudi vi pojeste vsak dan natančno določeno količino obroka ali jeste po občutku lakote? Kaj pa je primerna količina hrane na en obrok za npr. tridesetletno mamico? Najbolje je, da zaupajte dojenčku in njegovemu nagonu. Kakšen dan bo jedla več, kakšen dan manj. Kakšen dan se bo dojila več, kakšen dan manj. In zopet bom napisala tisto (že tisočkrat zapisano na tem forumu in že kar malce oguljeno): »dokler je otrok zdrav in lepo napreduje, polni pleničke in se motorično normalno razvija, je skrb odveč.«

Naj vas torej ne skrbi. Ponavadi začetno navdušenje nad gosto hrano počasi mineva in tam okoli enega leta se otrokove potrebe po hrani tudi zmanjšajo (saj raste počasneje). ker gremo v tem času matere v službo, otroci v varstvo pa se ponavadi dojijo še pogosteje, tudi na ta račun. Pri dveh letih pa si boste verjetno želeli, da bi jedla tisto, kar je jedla pri šestih mesecih, saj če se bo odločila, da ne bo jedla nič zelenega ali zelenjavnega, tega ne boste spravili vanjo na noben način 🙂

Deklici torej ponudite primerno količino obroka, nr. manjši kozarček. Če bo želela več, ji dajte še kakšno žličko ali dve, nato pa jo podojite. Če bo dojenje odklonila, nič hudega – naj bo naslednji obrok pač samo dojenje. Kdaj bodo trije obroki hrane je tudi težko napovedati. To je pač odvisno od vas in kako ji boste ponudili. Dojeni otroci v prvem letu pravzaprav zelo redko jedo cele, popolnoma ločene obroke, saj so navajeni, da jedo pogosto in v manjših količinah, kot se tudi dojijo. Dobro je, da imate z družino obroke skupaj, čas zajtrka , kosila in večerje naj bo čas, ko se družina zbere skupaj za mizo in zraven naj bo seveda tudi otrok.

Vesela sem, da so bili alergološki testi negativni. Kljub temu je prav, da ste previdni, prav zaradi težav v družini. Zato ravnate popolnoma prav, da preizkušata posamezne okuse postopoma in po vrsti.

Ko dojenčki preidejo na gosto hrano, je popolnoma normalno, da se konsistenca, videz in vonj blata ter frekvenca izločanja spremeni.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hvala za hiter odgovor. Ja, pa sem res lahko zadovoljna da moja je in nimam težav kot nekatere mamice, ki pišejo na tem forumu. Je pa bil to tudi razlog, da sem se vprašala če moja ne je preveč. Hvala za ta forum in vas,ki tako potrpežljivo odgovarjate na naša ponavljajoča vprašanja. Trudim se prisluhnit otročku in svojemu srcu, a včasih sem vseeno v dvomih kaj je prav. Takrat je lepo, da se lahko obrnem na forum,ki me pomiri. Pri drugem bo lažje, ali pa tudi ne če bo tako drugačen od prvega.

LP Tina

New Report

Close