Gosenice.
Pozdravljeni!
Pred par dnevi sem v solati, kupljeni v eni od samopostreznih delikates, nasla pet gosenic. Mi jih je bilo grozn vrzt v smeti, ker bi zagotovo pocrkale, pa sem se odlocla sprobat jih vzgojiti v metulje. Vec kot umreti ne morejo, morda pa celo prezivijo.
Premestila sem jih v steklen akvarij, na vrh namestila mrezo proti komarjem, da potepuhi ne pobegnejo cez rob akvarija v sirsi svet. Akvarij ima 30 kubicnih litrov, kar bi moralo za pet komadov tega formata zadoscati, ne? Na dno sem natresla na eno polovico 1 cm zemlje, drugo polovico pa sem posula z lesnimi ostruzki in opilki (kar se sicer daje kot nastilj pri gojenju kakih glodalcev); preference zaenkrat niso pokazali, se pa radi zakoplejo pod povrsino. Trikrat dnevno jih futram z (vsaj navidez) svezo solato, direkt iz hladilnika. Pijace jim posebej ne dajem- jo sploh potrebujejo ali se v kaki luzi kvecjemu lahko utopijo? So stalno v senci, podnevi dobijo naravno svetlobo, ponoci pa jim sveti luc, dokler sem pac pokonci. Zahvaljujoc mrezi proti komarjem imajo stalen pritok svezega zraka, tako da me to ne skrbi. Glede temperatur me pa je skrbelo, a so lepo prezivele tiste dni, ko je bilo 32 stopinj v senci.
Ima kdo izkusnje z vzgajanjem metuljev? Kaj jim rabim dati, da se bodo lahko zabubile v kokone? Kaksne temperature so za njih najbolj ugodne? Kaj jim moram zagotoviti, kaj nujno odvzeti? Potrebujejo posebno svetlobo, podlago, vrsto solate? Se bodo med sabo napadale ali celo pobijale in jedle, ali so lahko v istem akvariju? Nujno rabim cimvec nasvetov, predlogov, predvsem pa izkusenj, ce jih le imate.
Vnaprej se zahvaljujem za kakrsnekoli odzive, ki bi mi znali biti v pomoc.