Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija gnojni mandlji

gnojni mandlji

Spoštovani,

ne vem ali se obračam na pravi naslov, vendar me zanima sledeče…
Stara sem 25 let. V otroštvu sem imela kronično obolenje angin, zaradi česar so mi na mandljih nastale velike razjede. V teh razjedah se je začel (pred cca 15 leti) nabirati gnoj in včasih sem na dan izpljuvala tudi nekaj več čepkov te “svinjarije”. Zdravnica mi je rekla, da mi preostane samo operacija mandljev, vendar mi je ne priporoča, ker se mi angine od takrat naprej niso več pojavljale in češ, da bodo mandlji sami odpadli stran, preprosto “zgnili”.
Pred cca 3 leti sem zadaj na nebu, zelo blizu desnega mandlja, opazila rumenkasto okroglo liso, čez katero je pač koža. Če pritisnem s prstom nanjo, se mi zdi, kot da je za to kožico ena za grah velika kepica gnoja. Zanima me, če morda veste kaj bi to lahko bilo in ali bi zaradi tega mogla k zdravniku? Zadnje dva meseca se mi po mandljih zopet nabira gnoj, sprva se mi je dolga leta samo na desnem mandlju, sedaj se mi je začel tudi na levem. Moti me, ker imam občutek, kot da imam od ust do nosu zadaj vse polno gnoja (okus, vonj, vse ima že po tem). Sicer sem na splošno zdrava, zadnje par let so se me tudi prehladi nekako ognili ali so bili zelo blagi, brez vročine, tako da kar se tiče odpornosti, se mi zdi, da nimam problemov.

Že v naprej hvala za odgovor!

To kar opisujete v vaših mandljih so celice s površine mandlja, ki se luščijo. To je pojav na vseh sluznicah in je normalen! V mandljih, ki imajo precej razbrazdano površino se te celice nabirajo in nastanejo čepki, večji čepki, izbokline in podobno. Lahko jih napadejo gnilobne bakterije in potem povzročajo tudi neprijeten zadah.
To ni bolezen in operacija mandljev ni potrebna ( je pa res, da bi ‘čepke’ odstranili z odstranitvijo mandljev!).
Pomaga grgranje 3% vodikoveka peroksida razredčenaga z vodo 1:1, lahko si jih izstisnete z gladko žlico, ali pa preprosto ignorirate.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close