Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Gnoj v mandljih

Gnoj v mandljih

Pozdravljeni,

Na začetku prejšnega tedna sem dobila prehlad, ki se je sprva začel z bolečim grlom in rumenim izločkom. Šele kasneje se je temu pridružil še nos in bolečina v glavi ter mašenje ušes. Na začetku tega tedna, ko se je vse nekako pomirilo in je sledil odhod v službo pa sem občutila vrtoglavico. Prisotna je le če dalj časa hodim. Povrhu vsega sem si hotela očistiti mandlje, kar počnem sem ter tja, saj imam zelo razbrazdane in se mi pojavljajo tonzilarni kamni. Tokrat pa sem opazila majhno piko na enem od njih in ko sem pritisnila nanjo se je venj pocedil gnoj(kot bi stisnil mazolj). Po tem izlivu se mi je tudi spremenil okus v ustih, pa ne da bi imela okus po tem izločku, le drugače je. Malo me skrbi, da se ni prehlad sprevrgel v parafaringealni absces. Bila sem tudi pri zdravnici, ki je ugotovila, da imam oba ušesa rahlo pordela in otečeno bezgavko, mandlji pa naj bi bili vredu saj nimajo oblog. Kri naj bi bila v mejah normale, bolečine imam samo v vratu, vročine nimam. Ali bi krvni testi pokazali, če bi bil na vidiku kakšen hujši zaplet povezan z gnojnim izločkom iz mandljev? Naj povem še, da zadevo vsak dan preverjam in je gnojni izloček še vedno prisoten, vendar ne v takem obsegu kakor na prvi iztis. V preteklem letu sem imela tudi kar nekaj bakterijskih okužb in angin. Ali bi bilo smiselno razmišljati o odstranitvi?

Lep pozdrav

Spoštovani,

glede na vaš opis je to še vedno virusna okužba. To, kar stiskate iz mandlja, je lahko samo utekočinjen čep odluščenih celic.
Pri angini bi vas bolelo vse bolj, mandelj bi bil povečan, rdeč, močno boleč. Zagotovo pa nimate parafaringealnega abscesa.

Odstranitev mandljev svetujemo, če imate vsaj 4 angine na leto vsaj 2 leti zapored (ali če prebolite 2x peritonzilarni absces).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close